Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Ο Πρωθυπουργός στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ts2
Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η βία και παράλληλα να αναδειχθεί ο διαθρησκευτικός διάλογος, υπογράμμισαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη σημερινή συνάντησή τους, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε και την ανάγκη συνεργασίας με την Τουρκία επισημαίνοντας ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει αργότερα σήμερα στην Άγκυρα.
Οι δύο χώρες, είπε ο κ. Τσίπρας, μπορούν να συνεργαστούν και να συντονιστούν για να σταματήσει το δράμα των ανθρώπων που πνίγονται λίγα μέτρα από τις ακτές και να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και την Ύπατη Εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι, στους οποίους ανακοίνωσε ότι στο πρώτο εξάμηνο του επομένου έτους θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με εκπροσώπους των μονοθεϊστικών θρησκειών, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρότειναν να διευρυνθεί η συνάντηση με εκπροσώπους και άλλων θρησκειών και ο κ. Βαρθολομαίος σημείωσε ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει παράλληλα με την πρώτη.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την έξαρση της θρησκευτικής βίας, αλλά εκθείασε τις πρωτοβουλίες του κ.κ. Βαρθολομαίου, τονίζοντας τις «ακάματες προσπάθειές του στην ανάδειξη του διαθρησκευτικού διαλόγου» σε μια εποχή, που, όπως είπε, αντί να αναδειχθεί η αξία του διαλόγου, αναδεικνύεται δυστυχώς, με πρόσχημα τη θρησκεία, η βία και οι συκρούσεις.
Ο διάλογος είναι αναγκαίος για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, τόνισε ο κ. Τσίπρας και για τον λόγο αυτό, όπως είπε, πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να διαδραματίσουν οι εκπρόσωποι των θρησκειών.
Αναφερόμενος στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού, σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας οδηγήσουν μακριά από τις ευρωπαϊκές αξίες και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ανοιχτός σε αξίες, στη διακίνηση ανθρώπων και ιδεών, γιατί αυτό ακριβώς θέλουν να χτυπήσουν οι οπαδοί της βίας, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, εξέφρασε την επιθυμία του να γίνουν ουσιαστικά βήματα διαλόγου και συνεργασίας με την Τουρκία για μια καλύτερη γειτονία και για τη συνεργασία των δύο χωρών στο προσφυγικό ζήτημα.
Με στεναχωρεί το γεγονός ότι χάνονται άνθρωποι, κυρίως μικρά παιδιά λίγα μέτρα από τις ακτές είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι είναι ανθρωπιστικό καθήκον να συνεργαστούμε, να συντονιστούμε και να σταματήσουμε αυτό το δράμα.
ts1
ts3 http://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/4469-o-prothupourgos-ston-oikoumeniko-patriarxi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου