Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2017

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Κίτρους Γεωργίου: Αναλύσεις φανερώνουν πως τα προβλήματα πρόκειται να επιδεινωθούν.


«Ζούμε σε πονηρούς καιρούς» τονίζει μεταξύ άλλων στο του ο που επισημαίνει πως οι εποχές είναι δύσκολες τα προβλήματα στη χώρα δε φαίνεται να βαίνουν προς επίλυση.
Στο μήνυμά του αναφέρει συγκεκριμένα:
Αγαπητοί μου Αδελφοί,
Στην αρχή του Νέου Έτους κάνουμε διάφορες σκέψεις για τον χρόνο που πέρασε και για τον χρόνο που έρχεται. Οι σκέψεις είναι φιλοσοφικές, κοινωνικές, ηθικές, οικονομικές και γενικά σκέψεις γύρω από θέματα που απασχολούν κάθε άνθρωπο.
Και είναι γνωστόν ότι τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον ρίχνουν πολύ βάρος στο παρόν. Αυτήν την ημέρα, της Πρωτοχρονιάς, είναι επίκαιρος ο λόγος του Αποστόλου Παύλου στην προς Εφεσίους επιστολή:
«Προσέχετε λοιπόν καλά, πως ζείτε. Μην ζείτε ως ασύνετοι αλλά ως συνετοί. Να χρησιμοποιείτε σωστά τον χρόνον σας, γιατί ζούμε σε πονηρούς καιρούς».
Ο ίδιος λόγος επαναλαμβάνεται από τον Απόστολο Παύλο και στην προς Κολασσαείς επιστολή: «… να φέρεσθε με σύνεση κάνοντας καλή χρήση του χρόνου αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία».
Η λέξη χρόνος χρησιμοποιείται πολλές φορές στην Αγία Γραφή και έχει πολλές σημασίες, ιδιαιτέρως δηλώνει τον κατάλληλο καιρό, αλλά και την κατάλληλη περίσταση και ευκαιρία. Στην προκειμένη περίπτωση με την λέξη χρόνος εννοείται η διάρκεια της ζωής μας.
Με άλλα λόγια, ο Απόστολος Παύλος συνιστά στους Χριστιανούς να εξαγοράζουν τον χρόνο της ζωής τους. Με το ρήμα αυτό συνιστάται να αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας.
Η σωτηρία επιτυγχάνεται με την αξιοποίηση του χρόνου της ζωής. Και αυτό πρέπει να γίνεται, γιατί η ζωή μας διαρκεί λίγο ή μάλλον δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει. Αυτό το γνωρίζουμε από την πείρα μας, γιατί όλοι απορούμε για το πόσο γρήγορα περνά ο χρόνος, ότι τελικά η ζωή είναι μικρή και δεν μπορούμε να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας.
Βρισκόμαστε σε καιρούς, σε χρόνους, στους οποίους οι ημέρες είναι πονηρές. Ακούγονται πολλά για την κατάσταση στην Χώρα μας, γίνονται αναλύσεις που φανερώνουν ότι τα οικονομικά, κοινωνικά και εθνικά προβλήματα είναι αυξημένα και πρόκειται να επιδεινωθούν. Δεν αναφέρομαι μόνον στα οικονομικά προβλήματα, αλλά και στα πολιτιστικά, τα εκκλησιαστικά, τα εθνικά.
Για όλα αυτά, και για την σωτηρία μας πρέπει: να αξιοποιούμε τον χρόνο της ζωής μας, να είμαστε δημιουργικοί στη θέση που κατέχουμε, να προσευχόμαστε στον Θεό, γιατί τα περισσότερα από τα προβλήματα δεν λύνονται με ανθρώπινα μέσα, να ελπίζουμε για τη διόρθωση των πραγμάτων, να μετανοούμε για όσα διαπράξαμε στο παρελθόν, να λαμβάνουμε αποφάσεις για την αξιοποίηση του παρόντος και του μέλλοντος.
Και αυτό είναι απαραίτητο, γιατί πολλοί από τους συνανθρώπους μας ενεργούν ως «άσοφοι», είναι απερίσκεπτοι, ανόητοι. Πειραματίζονται για αξίες που δοκιμάσθηκαν αιώνες, παραβαίνουν το θέλημα του Θεού και πολλά άλλα. Γι᾿ αυτό πρέπει να αποκτήσουμε πνευματική σοφία και να μην συμπεριφερόμαστε «ως άσοφοι, αλλ’ ως σοφοί».
Με την προτροπή να εξαγοράζουμε τον χρόνο της ζωής μας, να τον αξιοποιούμε με τον καταλληλότερο τρόπο για όλα τα θέματα, κυρίως για τα πνευματικά ζητήματα, να μετανοούμε, εύχομαι εγκάρδια:
Χρόνια πολλά, καλά και ευλογημένα!
Ευτυχισμένη και δημιουργική Νέα Χρονιά!
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο Κίτρους Γεώργιος.
http://www.vimaorthodoxias.gr/eipan/protochr-minima-kitrous-georgiou-analisis-faneronoun-pos-ta-provlimata-prokite-na-epidinothoun/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου