Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Η αναπαράσταση του Θείου Πάθους.


Η αναπαράσταση του Θείου Πάθους
Αποστολή στα Ιεροσόλυμα: Ελένη Καραθάνου

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ημέρα θρήνου για τη χριστιανοσύνη αφού κορυφώνεται το Θείο Δράμα. Είναι η ημέρα που ο Ιησούς εξήλθε από το Πραιτώριο και κουβαλώντας ο ίδιος το Σταυρό του οδηγήθηκε έξω από τα τείχη της πόλης, στον τόπο της καταδίκης του, τον Γολγοθά. Οι φυλακές βρίσκονταν στην ίδια θέση που είναι και σήμερα και ήταν το διοικητήριο του εκάστοτε Ρωμαίου διοικητή των Ιεροσολύμων. Η επιλογή της περιοχής της σταύρωσης δεν ήταν τυχαία, καθώς δεν επιτρεπόταν η σταύρωση μέσα στην Πόλη..



Η διαδρομή που ακολούθησε ο Χριστός στην οδό του Μαρτυρίου κρατά περίπου 15 λεπτά μια φυσιολογική μέρα χωρίς συνωστισμό. Ακριβώς τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν και σήμερα οι Αγιοταφίτες, περπατώντας στο καλντερίμι που περπάτησε ο Χριστός. Πρόκειται για ένα μικρό πλακόστρωτο σοκάκι με μικρά χριστιανικά και μουσουλμανικά μαγαζιά στην δεξιά και την αριστερή πλευρά του δρόμου. Κάποιες από τις πέτρες στα σοκάκια της παλαιάς Πόλης χρονολογούνται από την εποχή του Ιησού. 
 Οι προσκυνητές βρέθηκαν από τα ξημερώματα έξω από το Πραιτώριο για να συμμετάσχουν στην αναπαράσταση της Σταύρωσης του Χριστού, ακολουθώντας τη διαδρομή που έκανε ο Κύριος. Όσοι επιδίωξαν να φτάσουν στο Πραιτώριο λίγο πριν την έναρξη, λόγω της προσέλευσης του κόσμου δεν τα κατάφεραν γιατί η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο για λόγους ασφαλείας. Τα δρομάκια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή γύρω από τον Γολγοθά και τις Φυλακές, ήταν ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πρόσβαση. 
Η αναπαράσταση γίνεται από τους Αγιοταφίτες ενώ ένας Δεσπότης κρατάει το Σταυρό καθ’ όλη τη διαδρομή μέχρι να φτάσουν στο Γολγοθά που βρίσκεται δίπλα στον Πανάγιο Τάφο.

Φέτος, τον Σταυρό κράτησε ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Θεοδόσιος. Εκεί διαβάζουν τις βασιλικές ώρες και ο Δεσπότης ανεβαίνει μέχρι το Γολγοθά και η πομπή φτάνει στο τέλος της.

Τι συνέβη την ημέρα της Σταύρωσης

Με την κατηγορία της παραβίασης του Μωσαϊκού νόμου οι Άρχοντες των Ιουδαίων οδήγησαν στο Πραιτώριο τον Ιησού Χριστό ζητώντας την θανάτωσή του. Ο Πόντιος Πιλάτος παρόλο που δεν τον θεωρούσε ένοχο, διέταξε την καταδίκη του σε θάνατο, αφού απειλήθηκε από τους Ιουδαίους ότι θα τον καταγγείλουν στον Καίσαρα. Τότε ο Πόντιος Πιλάτος είπε τη φράση «νίπτω τας χείρας μου» αποποιούμενος την ευθύνη του για την απόφαση του να θανατωθεί ο Ιησούς Χριστός. Ο Ιησούς μαστιγώθηκε, χλευάστηκε από τον κόσμο και στη συνέχεια του φόρεσαν ακάνθινο στεφάνι. Αφού του παρέδωσαν το Σταυρό, τον μετέφεραν στο Γολγοθά. Την ίδια μέρα καταδικάστηκαν σε θάνατο δυο ληστές εκ των οποίων ο ένας εκ των δυο ζήτησε άφεση αμαρτιών από τον Ιησού.

Σύμφωνα με τα Ευαγγέλια πρόκειται για τον άνθρωπο που καθόταν εκ δεξιών του και λίγο πριν πεθάνει είπε τη φράση: «Μνήσθητί μου Κύριε, εν τη Βασιλεία Σου», αναγνωρίζοντας δηλαδή στο πρόσωπο του Ιησού το πρόσωπο του Θεού. Αυτός ο άνθρωπος κατά την παράδοση εισήλθε πρώτος στον παράδεισο.

 

Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα Καραθάνου
Η ανταποκρίτρια του zougla.gr στα Ιεροσόλυμα, Έλενα Καραθάνου


Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό γραφείο Γενικού Τουρισμού Mistakidis tours, για την ευγενική χορηγία του ταξιδιού στα Ιεροσόλυμα.

Επικοινωνία:
info@mistakidistours.gr
+210 52 21 860, 210 5234396
Αγ. Κωνσταντίνου 6, 1ος όροφος, Τ.Κ.: 104,31, Αθήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου