Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Παναγία των Παρισίων ! «Φεύγω, δεν με χρειάζεσθε πιά…»

Notredam

Νέοι καί Νέες τής Γαλλίας με την θλίψη ζωγραφισμένη πάνω στα πρόσωπά τους, γονατισμένοι μπροστά στην Παναγία των Παρισίων πού καίγεται, παρακαλούν για ένα θαύμα κατάσβεσης τής πυρκαγιάς.

Τό όνομα της Παναγίας έστω καί έτσι, ήταν καιρός  να ακουστεί σαν βροντή ώς την άκρη τής Γαλλίας, ώς στήν άκρη του κόσμου μέσα στήν Μεγάλη Σαρακοστή πού διανύουμε καί μέσα στην τρελή εποχή πού ζούμε...
Νά ακουστεί, και να υπενθυμίσει στον κόσμο την Σταύρωση και Ανάσταση του Χριστού πού τίς μέρες αυτές Ορθόδοξοι καί Ρωμαιοκαθολικοί θα εορτάσουμε...




Αυτή η φοβερή πυρκαγιά πού κατέστρεψε το ήδη αποστασιοποιημένο πρόσωπο από την Παναγία, της επίσημης «Άθεης Γαλλίας», είναι ένα ακόμη Σημείο των αθλίων καιρών πού ζούμε και διατρέχουμε...
Αλλά έστω και έτσι, μέσα στον θρήνο, ακούστηκε δυνατά και επίσημα στην Γαλλία και στην Ευρώπη πρώτα, και σε όλο τον κόσμο έπειτα, το όνομα της Παναγίας !
Η υπόνοια ότι πίσω απ΄ όλη αυτή την εμβληματική Χριστιανική καταστροφή της «11ης Σεπτεμβρίου της Γαλλίας» μπορεί να κρύβεται το Ισλαμικό τζιχάντ επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί από δηλώσεις ανωτάτων δικαστικών λειτουργών της χώρας, προφανώς για να προλάβουν τα χειρότερα από ξεσηκωμούς των πολιτών εάν όντως αποδεικνυόταν ότι ήταν έτσι…
Όμως οι έρευνες πού ασφαλώς θα επακολουθήσουν λεπτομερέστατα, θα δείξουν, αν δεν κουκουλωθούν, και τους όποιους ενόχους, άν υπάρχουν…

+++++++++++++++++++++++++++++
Από την άλλη πλευρά τώρα, αυτή η μεγάλη κινητοποίηση των πολιτών της Γαλλίας και τα τεράστια ποσά δωρεών εκατομμυρίων ευρώ πού δίνουν, είναι σημείο παρήγορο πού δείχνει ότι ίσως κάτι ακόμη Χριστιανικό ζεί και υπάρχει μέσα στην καρδιά της Γαλλίας, μέσα στις καρδιές των πολιτών, μέσα στα σπίτια της Γαλλικής κοσμικής ζωής της αμαρτίας…
Διάστημα 10 έως 15 ετών, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, θα χρειαστούν για την αποκατάσταση της Παναγίας των Παρισίων μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Δευτέρας, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το αρμόδιο ίδρυμα για τη διατήρηση και την προστασία των Γαλλικών μνημείων.
«Χρόνος αποκατάστασης μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών φαίνεται το πιο λογικό για εμένα» σχολίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Frederick Létoffé, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας Εταιρειών Αποκατάστασης Ιστορικών Μνημείων (GMH).
Αυτή η οργάνωση περιλαμβάνει περίπου 200 εταιρείες, όπως η Le Bras Frères, η οποία διαχειρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ανακαίνισης του πύργου απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά. Ο κ. Létoffé χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική» τη δήλωση του Jack Lang, πρώην υπουργού Πολιτισμού, ο οποίος είπε νωρίτερα την Τρίτη ότι είναι δυνατή η αποκατάσταση του καθεδρικού ναού σε τρία χρόνια.
«Πριν από την αποκατάσταση, θα χρειαστούμε πολλή δουλειά» δήλωσε ο κ. Létoffé, αναφερόμενος στη δημιουργία ειδικού καλύμματος για την προστασία του καθεδρικού ναού από τον καιρό, που έχει ήδη δεχθεί σημαντικό όγκο υδάτων για την κατάσβεση της φωτιάς.
«Αυτή η πληγή στην καρδιά του Παρισιού θα θεραπευτεί. Με τη γενναιοδωρία μας. Με την αλληλεγγύη μας. Με αυτή τη δύναμη που μας φέρνει μαζί ενάντια στις αντιξοότητες και μας κάνει ένα μεγάλο έθνος» σχολίασε από πλευράς του ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ που επισκέφθηκε την Παναγία των Παρισίων.
«Ο εισαγγελέας ήταν ξεκάθαρος. « Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλος λόγος (για τη φωτιά) πέραν του ατυχήματος. Πάνω από 50 ερευνητές έχουν κινητοποιηθεί, και όλη η αλήθεια θα αποκαλυφθεί» δήλωσε νωρίτερα ο Γάλλος υπουργός έξω από το ναό.
Πηγή: ΣΚΑΙ
-------------------------
Από την Apple μέχρι την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από χιλιάδες ανώνυμους πολίτες μέχρι πάμπλουτες οικογένειες και ομίλους, οι δωρεές για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων ξεπέρασαν ήδη τα 750 εκατομμύρια ευρώ, σε μια πρωτοφανή ένδειξη αλληλεγγύης.
Πολλές εύπορες οικογένειες της Γαλλίας έβγαλαν τα καρνέ των επιταγών ήδη από τα ξημερώματα σήμερα: η οικογένεια Πινό, ιδιοκτήτρια του ομίλου Kering, υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ. Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε το παράδειγμά της η οικογένεια Αρνό, του ομίλου LVMH, που ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 200 εκατομμύρια.
Άλλα τόσα δίνει και η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρ, οι κληρονόμοι του κολοσσού L’Oreal.
Ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ της Fimalac θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για την αποκατάσταση του βέλους του ναού με το ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ, όσα και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών. Τα διπλάσια, δηλαδή 20 εκατομμύρια, προσφέρει η οικογένεια Ντεκό, μέσω της JCDecaux Holding.
Από το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει έναν πανεθνικό έρανο για την αποκατάσταση του γοτθικού ναού, μια προσπάθεια που εκτιμάται ότι θα είναι δύσκολη και μακροχρόνια. Την ώρα που οι πυροσβέστες έδιναν ακόμη τη μάχη με τις φλόγες, εταιρείες και ανώνυμοι πολίτες άρχισαν να καταθέτουν δωρέες, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο ιστότοπος του Ιδρύματος Πολιτιστικής Κληρονομίας της Γαλλίας.
Μέσω αυτού του ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού ιδρύματος (Fondation Patrimoine), ξεκίνησε ο έρανος που ήδη έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Για να αντιμετωπιστεί η ζήτηση τέθηκε σε λειτουργία άλλος ένας ιστότοπος (rebatirnotredamedeparis.fr/) υπό την εποπτεία του Κέντρου Εθνικών Μνημείων.
Μεταξύ των δωρητών είναι πολλές ενώσεις, ιδρύματα και εταιρείες – και όχι μόνο από τη Γαλλία.
Ο πετρελαϊκός όμιλος Total ανακοίνωσε ότι θα δώσει 100 εκατομμύρια ευρώ, η τράπεζα Credit Agricole, μέσω του ιδρύματός της, άλλα 5 εκατομμύρια, ενώ 10 εκατομμύρια δίνει η Societe Generale. Και το συνολικό ποσό αναμένεται ότι θα αυξηθεί κι άλλο, μετά την έκκληση που απηύθυνε στα μέλη της η γαλλική ομοσπονδία εργοδοτών. Έτσι, ο όμιλος λιανικού εμπορίου Casino (καταστήματα Franprix και Monoprix) θα στηρίξει επίσης ενώ ο όμιλος τηλεπικοινωνιών Cap Gemini χορήγησε 1 εκατομμύριο.
Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό είπε ότι η πόλη θα συμβάλει στην προσπάθεια με το ποσό των 50 εκατομμυρίων και σκοπεύει εντός των επόμενων εβδομάδων, να οργανώσει μια διεθνή διάσκεψη δωρητών. Η περιφέρεια του Ιλ ντε Φρανς θα αποδεσμεύσει άλλα 10 εκατομμύρια για να βοηθήσει την αρχιεπισκοπή να ξεκινήσει τις πρώτες εργασίες αποκατάστασης.
Ακολούθησαν πολλές κοινότητες, περιφέρειες και συλλογικότητες απ’ όλη τη Γαλλία (Ρεν, Νάντη, Μπορντό, Τουλούζη…) που προσέφεραν μικρότερα ποσά, από 1,5 μέχρι 2 εκατομμύρια.
«Όταν υπάρχει τέτοια ενέργεια, τέτοια αλληλεγγύη από τους συμπατριώτες μας αλλά και γενικότερα από προσωπικότητες και πρόσωπα παντού στον κόσμο, που θέλουν να συμβάλουν για να χτιστεί ξανά η Νοτρ Νταμ, πρέπει να βασιστούμε σ’ αυτόν τον ενθουσιασμό», σχολίασε ο υπουργός Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ μιλώντας στον ραδιοσταθμό France Inter.
Η αλληλεγγύη έχει ήδη ξεπεράσει τα γαλλικά σύνορα: η εταιρεία Apple δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση αυτού του «συμβόλου ελπίδας», όπως χαρακτήρισε τον ναό ο Τιμ Κουκ, μέσω του Twitter. Η Βραζιλιάνα δισεκατομμυριούχος Λιλί Σαφρά έκανε μια «σημαντική δωρεά», αλλά δεν αποκάλυψε το ακριβές ποσό. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Χένρι Κράβις, ο συνιδρυτής του επενδυτικού ταμείου KKR, σκοπεύει να δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια.
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκε μια κάλπη στην είσοδο, όχι για τις ψήφους αυτή τη φορά αλλά για τις δωρεές των ευρωβουλευτών.

Υπήρξε σχέδιο ; Χαμός με τις θεωρίες συνωμοσίας...

Ήταν άραγε μια τρομοκρατική επίθεση; Ίσως αντιπερισπασμός; Οι θεωρίες συνωμοσίας και οι (δόλιες και μη ) ερμηνείες που προσπαθούν να εξηγήσουν την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων πολλαπλασιάζονται εκθετικά από το βράδυ της Δευτέρας.
Το κτίριο φλεγόταν ακόμη όταν οι κυνηγοί συμπτώσεων και οι αυτοανακηρυχθέντες "ειδικοί" της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής άρχισαν να αναζητούν τους ενόχους. Αν και η έρευνα μόλις ξεκίνησε και αναμένεται ότι θα είναι μακρά, οι πρώτες ενδείξεις οδηγούν τις γαλλικές αρχές στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για ατύχημα.
Πολλοί Γάλλοι ωστόσο, κάποιοι ειρωνικά, άλλοι καχύποπτα, διαπίστωσαν ότι η πυρκαγιά ανάγκασε τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναβάλει το πολυαναμενόμενο διάγγελμά του για τα "κίτρινα γιλέκα", εν μέσω κοινωνικής κρίσης. Κάποιες ομάδες "κίτρινων γιλέκων" αποφάσισαν να περιορίσουν προσωρινά τις αναρτήσεις τους στο Facebook, ώστε να μην συνεχιστούν αυτού του είδους οι φήμες, που εξαπλώνονται συνεχώς.
Ένας συνεργάτης του Time Magazine, από την άλλη, έγραψε στο Twitter ότι ένας "φίλος Ιησουίτης" του ανέφερε ότι υπάλληλοι του καθεδρικού έκαναν λόγο για εγκληματική ενέργεια, για εμπρησμό του ναού. Στη συνέχεια όμως διέγραψε την ανάρτηση αυτήν.
Στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ένας δημοσιογράφος διέκοψε στον αέρα έναν αιρετό από το Νειγί (δυτικό Παρίσι) ο οποίος άρχισε να μιλάει για επίθεση στη Γαλλία. Είχε αρχίσει να λέει ότι "οι πολιτικώς ορθοί θα σας κάνουν να πιστέψετε ότι ήταν ατύχημα", όταν ο δημοσιογράφος Σέπαρντ Σμιθ τον έκοψε απότομα: "Δεν θα αρχίσουμε να εικάζουμε εδώ για τα αίτια, τα οποία δεν γνωρίζουμε. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον και, μάλιστα, είναι αντιπαραγωγικές", τόνισε.
Στις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα, το YouTube έριξε λάδι στη φωτιά των συνωμοσιών, μεταδίδοντας κατά λάθος, κάτω από τις εικόνες του φλεγόμενου ναού, ένα ενημερωτικό κρόουλ που αναφερόταν στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.
Άλλοι χρήστες του διαδικτύου, υποτιθέμενοι "ειδικοί" στην ανάλυση εικόνων είδαν έναν άνθρωπο ντυμένο με κίτρινο γιλέκο να περπατάει στη φλεγόμενη στέγη του ναού... Δεν ήταν διαδηλωτής, ήταν μόνο ένας... πυροσβέστης. Άλλοι νόμισαν ότι είδαν, στην άλλη άκρη της στέγης, κάποιον να παρατηρεί αποσβολωμένος τις φλόγες: ήταν πράγματι ακίνητος, γιατί δεν ήταν παρά ένα... άγαλμα.
Σε αναρτήσεις σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι οι τρεις πελώριοι ρόδακες της Παναγίας των Παρισίων έσπασαν σε χίλια κομμάτια. Λάθος, σώθηκαν, απάντησε ο εκπρόσωπος του ναού σήμερα το πρωί.
Κάποιοι συνέδεσαν την πυρκαγιά στον γοτθικό ναό με τα βίαια επεισόδια εναντίον χριστιανών, θυμίζοντας τον εμπρησμό που προκάλεσε ζημιές στην είσοδο της παρισινής εκκλησίας του Αγίου Σουλπικίου, στα μέσα Μαρτίου αλλά και τη βεβήλωση άλλων γαλλικών εκκλησιών, στις αρχές Φεβρουαρίου.
Πολιτο-θρησκευτικές ερμηνείες και μάλιστα πολύ συγκεκριμένες, παρουσίασαν κάποιες σερβικές ταμπλόιντ: η καταστροφή δεν ήταν παρά μια "θεϊκή παρέμβαση" επειδή στον περίβολο του ναού είχε υψωθεί η σημαία του Κοσόβου, κατά τη διάρκεια μιας τελετής το 2018. Τα άρθρα αυτά αποσύρθηκαν πολύ γρήγορα.
Στο διαδίκτυο, κάποιοι χρήστες θεώρησαν ότι ήταν η φωτιά ήταν η "εκδίκηση" κάποιων για ένα χιουμοριστικό τουίτ που ανήρτησε ένας νεαρός Γάλλος, (με το χαρακτηριστικό όνομα... Ουγκό) με αφορμή μια φωτογραφία της Μέκας. Ορισμένοι μουσουλμάνοι θεώρησαν την ανάρτηση προσβλητική και ο Ουγκό έχει δεχτεί σωρεία απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου