Κυριακή 19 Μαΐου 2019

ΜΗΝΥΜΑ της ΟΣΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ της Κλεισούρας στον Ερντογάν, «φεύγεις» εν μέσω πολέμου.

Επ ευκαιρία των 100 ετών της μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού ο Ερντογάν μας έστειλε μήνυμα , το ίδιο όμως έκανε προς αυτόν και η ΑΓΙΑ του Πόντου , η Οσία Σοφία της Κλεισούρας. 
Γράφει ο Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.
« Η 19η Μαΐου1919 είναι η καταραμένη ημέρα για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Είναι η μέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ειρηνεύσει, δήθεν, την περιοχή. Με το σύνθημα «η Τουρκία στους Τούρκους» έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο των Νεότουρκων για την τελειωτική εξόντωση του ελληνικού πληθυσμού σε όλο τον Πόντο. 353.000 καταγεγραμμένοι επίσημα νεκροί και άλλοι τόσοι ξεριζωμένοι και διασκορπισμένοι αγνοούμενοι, αποτελούν πάντοτε για τους Πόντιους μια μνήμη στοιχειωμένη στην ψυχή.»  
Έτσι ο Ερντογάν που δεν αποφάσισε ακόμα αν είναι σουλτάνος ή συνέχεια του Κεμάλ μας στέλνει μήνυμα: 
«Διώξαμε από τα εδάφη μας τους εισβολείς» δηλώνει προκλητικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με γραπτό του μήνυμα για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Mία μέρα πριν μεταβεί στην Σαμψούντα για τους «μεγάλους εορτασμούς» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την έναρξη του τουρκικού απελευθερωτικού αγώνα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλά για «ημέρα της εθνικής βούλησης, της ομοψυχίας και της εθνικής αφύπνισης». 
http://www.pontos-news.gr/article/194539/erntogan-gia-19i-maioy-dioxame-apo-ta-edafi-mas-toys-eisvoleis 
Μια ψυχούλα  από τα ματωμένα χώματα του ΑΓΙΟΤΟΚΟΥ ΠΟΝΤΟΥ από τις πολλές που αγίασαν  στις μέρες μας, στέλνει στον πρόεδρο της τουρκίας μήνυμα πακέτο: 
« Μου είπε η Παναγία ΣΟΥΜΕΛΑ πώς εκείνα πού είναι στα Ιερά Βιβλία των εκλεκτών του Υιού μου, έρχονται όλα με τη σειρά να γίνουν. Τρίτος πόλεμος θα γίνη… Θα καταστραφούν τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας… Θα σωθή μόνο το ένα τέταρτο…» 
Μέσα στο πακέτο αυτό- ΜΗΝΥΜΑ η ΑΓΙΑ του έβαλε και το μήνυμα του ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ του Αιτωλού. 
« Στο τέλος θα τους διώξουν εις την Κόκκινη Μηλιά. Από τους Τούρκους το 1/3 θα σκοτωθεί, το άλλο τρίτο θα βαπτισθεί και μονάχα το 1/3 θα πάει στην Κόκκινη Μηλιά». 
Σε εμάς τους Έλληνες μας έστειλε ξεχωριστό μήνυμα: 
-« την ΠΟΛΗ θα την πάρετε αλλά διαλέξτε, πως;»  
– «Αν ο κόσμος μετανοήση, θα πάρουμε την Πόλη με Αγάπη… Αν δεν μετανοήση, θα την πάρουμε με αίμα….»  
Όταν ήμουν τριών χρονών ο ένας παππούς μου που ήταν από  διπλανό χωριό της Κλεισούρας με πήγε στην Ιερά Μονή της ΠΑΝΑΓΙΑΣ για να προσκυνήσουμε. 
Εκεί έξω στην πεζούλα καθόταν η ΑΓΙΑ. 
Μόνο μια αμυδρή εικόνα έχουμε και ότι μας είπαν μετά οι συγγενείς.  
Η ΑΓΙΑ ήταν ένα εκλεκτό κομμάτι του μεγάλου πόνου του ξεριζωμένου Ελληνισμού και δη του Ποντιακού. 
Αυτόν τον ΠΟΝΟ η ΟΣΙΑ ΣΟΦΙΑ τον έκανε αγιοσύνη και διέπρεψε με την πατερική άσκηση, ώστε σήμερα με την παρρησία της στον ΑΓΙΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ να έχουμε στηριγμό πνευματικό σε δύσκολους καιρούς. 
Αυτά που βίωσε η ΟΣΙΑ είναι απάντηση στα μεγαλόστομα ψέματα του τούρκου 
« Η Οσία Σοφία Χοτοκουρίδου, το γένος Αμανατίου Σαουλίδου, γεννήθηκε το 1883 μ.Χ. στο χωριό Σαρή-ποπά (ή Σαρή-παπά) της επαρχίας Αρδάσης Τριπόλεως, Νόμου Τραπεζούντας του Πόντου. Το 1907 μ.Χ. παντρεύεται με τον Ιορδάνη Χοτοκουρίδη στο χωριό Το(γ)ρούλ της επαρχίας Αρδάσης και μετά από τρία χρόνια, το 1910 μ.Χ., απέκτησε ένα παιδί. Έπειτα από δύο χρόνια, χάνει το παιδί της το οποίο βρίσκει τραγικό θάνατο, αφού φαγώθηκε από χοίρους, ενώ δυο χρόνια μετά, το 1914 μ.Χ. χάνει και τον άντρα της τον οποίο τον πήραν οι Τούρκοι στα τάγματα εργασίας, όπου και μάλλον απεβίωσε.
Η νεαρή χήρα κατέφυγε στα βουνά, όπου ζούσε ασκητικά, με μεγάλη νηστεία. Εκεί της εμφανίστηκε ο Άγιος Γεώργιος και την προειδοποίησε για επικείμενη επιδρομή των Τσετών. Η Σοφία ενημέρωσε τους συγχωριανούς της, που κρύφτηκαν και απέφυγαν τον κίνδυνο.
Στην ανταλλαγή των πληθυσμών το καράβι που μετέφερε τους συγχωριανούς της Σοφίας στην Ελλάδα κινδύνεψε να καταποντιστεί. Αυτή έβλεπε τα κύματα γεμάτα από Αγγέλους και την Παναγία. Ζήτησε απ᾿ αυτήν να πνιγεί η ίδια και να σωθούν οι συγχωριανοί της. Η Παναγία τους έσωσε όλους. Ο καπετάνιος δεν το πίστευε πώς σώθηκαν κι έλεγε: «Κάποιον άγιο έχουμε» και οι χωριανοί του απάντησαν: «Τη Σοφία».
Το 1927 μ.Χ. με παρότρυνση της Παναγίας πηγαίνει στο μοναστήρι της στην Κλεισούρα της Καστοριάς, στην Ιερά Μονή του Γενεθλίου της Υπεραγίας Θεοτόκου, όπου έζησε ασκητικά για μισό περίπου αιώνα» http://www.saint.gr/4265/saint.aspx 
Αυτά που μας είπε η ΑΓΙΑ του ΠΟΝΟΥ και του ΠΟΝΤΟΥ είναι παρακαταθήκες όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για όλους τους καλοπροαίρετους συνανθρώπους μας. 
— Να είστουνε ( είστε ) καλά. Χαράν να έσετε ( έχετε ) ! 
-Να μετανοάτε, παιδία μου… Να ευτάτε προσευχήν… Νύχταν και ημέραν… οπού περπατείτε, οπού ευρίουστουν ( ευρίσκεστε ), οπού στέκουστουν, πάντα να λέτε «Χριστέ μ’, να ελεήσ’ με! Με γλυκόν γλώσσαν να μιλάτε με τον Θεόν, να φτάτε προσευχήν». 
— « Μου είπε η Παναγία πώς εκείνα πού είναι στα Ιερά Βιβλία των εκλεκτών του Υιού μου, έρχονται όλα με τη σειρά να γίνουν. Τρίτος πόλεμος θα γίνη… Θα καταστραφούν τα τρία τέταρτα της ανθρωπότητας… Θα σωθή μόνο το ένα τέταρτο… 
Συμβούλευε: 
« Να έχουμε Αγάπη, ταπείνωση και υπομονή στους πειρασμούς. 
-Υπερηφάνεια άσκεμον πράγμα… ρούζ την ψην σην κόλασιν…. 
Της είπε η Παναγία: 
— Να μιλάς… Να λες για τα κοντά φουστάνια… 
Να λες για την αποστασία… Να κηρύττεις μετάνοια!… Να μην φορούν άσεμνα φορέματα στην Εκκλησία… Να- χουν ταπεινό ντύσιμο. 
-Νάστε προσεκτικές… Όχι κοντά μανίκια, όχι κοντά μαλλιά. Η Παναγία χωλιάσκεται ( θυμώνει )…. 
-Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησε τον κόσμο σου και ύστερα εμάς!… Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ μας…. 
« Η Ελλάδα, αν κρατήση την πίστι, θα σωθή από το κακό πού πρόκειται νάρθή. Αν όμως δεν κρατήσει την πίστη, θα καταστραφεί… Θα πέσουν όλοι οι δαίμονες επάνω της… Θα ’ρθή το κακό και θα χωρίση το στάρι απ’ την ήρα, τα πρόβατα απ’ τα ερίφια…. 
Αν ο κόσμος μετανοήση, θα πάρουμε την Πόλη με Αγάπη… Αν δεν μετανοήση, θα την πάρουμε με αίμα…. 
Νάχετε φόβον Θεού… Νάχετε Αγάπη… Νάχετε ευσπλαχνία. 
Με βλέπεις εδώ πού είμαι τόσα χρόνια; Εδώ με παλεύουν τρία δαιμόνια… Το ένα της απιστίας… Το άλλο δαιμόνιο είναι της ακηδίας… Το τρίτο δεν το ενθυμούμαι, ίσως της άνθρωπαρεσκείας…. 
Έλεγε η Ασκήτρια της Κλεισούρας: Η ψή ’μ ( ψυχή μου ) καίεται για τον Χριστό!…. 
Δεν μου αποκαλύπτει ο Θεός αμαρτήματα… Μόνο στο πρόσωπο του ανθρώπου βλέπω, ή φως, ή σκότος. Και δυστυχώς οι περισσότεροι είναι σκοτία…. 
Είδες;… Άκουσες;… Κλειδί στο στόμα!…. 
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΜΑΣ. ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ; 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ  
Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου