(Ο Γέροντας Κύριλλος Κατουνακιώτης μιλάει για τη σπηλιά και το όραμα του Γέροντα Ιωσήφ του Ησυχαστή και Σπηλαιώτη)
Εδώ σ’ αυτή τη σπηλιά, όπως είπαμε ανήκει στο Ησυχαστήριο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», όπου η ταπεινότης μου, εδώ και τριάντα χρόνια, μένω.

Η παράδοσις λέει και αναφέρεται σε ένα περιστατικό, του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού και Σπηλαιώτου. Ένα βράδυ, που οι υπόλοιποι από το Ησυχαστήριο είχαν πάει σε γειτονικό Κελλάρι για αγρυπνία, αυτός δεν πήγε μαζί τους, και έμεινε εδώ εκείνο το βράδυ να αγρυπνεί μόνος του.

Ακριβώς σ’ αυτό το σημείο που δείχνω, αριστερά και στο βάθος μέσα, γιατί ήτανε διαφορετικά διαμορφωμένο, όταν εγώ πήρα το 1980 το Ησυχαστήριο, και το διαμόρφωσα όπως τώρα είναι.
Εδώ λοιπόν το βράδυ εκείνο που προσηύχετο ο Γέροντας, σε προχωρημένη ώρα της προσευχής του, βλέπει ξαφνικά εδώ τρία μικρά παιδιά, να πηγαινοέρχονται μπρος πίσω, μπρος πίσω και να ψάλλουνε:
«Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε. Αλληλούια!»
Αυτό ήτανε μία απάντησις για την προσευχή που έκανε ο Γέροντας Ιωσήφ.
Τα τρία παιδιά όπως ερμηνεύουν οι προχωρημένοι του ασκητισμού και της Θεολογίας, ήτανε εις τύπον της Αγίας Τριάδος.
Ευχαριστημένη η Αγία Τριάδα, όπως αγιογραφείται με την εμφάνιση τριών Αγγέλων, στην αγιογραφία την Ορθόδοξη, έτσι και εδώ εις τύπον της Αγίας Τριάδος, τα τρία αυτά μικρά παιδιά, φανερώνουν την Αγία Τριάδα αλλά και την ευαρέστησή τους,  θα λέγαμε για την προσευχή που έκανε εκείνη την ώρα ο Γέροντας Ιωσήφ.
Αντιγραφή/ Απομαγνητοφώνηση Μέλια.
Πηγή: βίντεο στο youtube
Η εικόνα της ανάρτησης είναι «κομμένη» από το βίντεο