Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021

ΤΑ ΛΕΙΨΑΝΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΑΓΩΝ.

Ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά κειμήλια της Γερμανίας φυλάσσεται σε έναν από τους πιο εντυπωσιακούς γοτθικούς καθεδρικούς της χώρας, το Dom της Κολωνίας, το ναό που είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Πέτρο. Τα λείψανα των Τριών Μάγων. Ο θεμέλιος λίθος του σημερινού καθεδρικού της πόλης τέθηκε στις 15 Αυγούστου 1248, την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου καθώς το προγενέστερο κτίσμα δεν θεωρούνταν από τον Αρχιεπίσκοπο Κόνραντ βον Χολκστάντεν αρκετά επιβλητικό για να στεγάσει έναν τόσο σημαντικό θρησκευτικό θησαυρό: τα λείψανα των τριών σοφών από την Ανατολή που προσέφεραν τα δώρα στον νεογέννητο Χριστό και τα οποία είχε μεταφέρει από το Μιλάνο στην Κολωνία ο Αρχιεπίσκοπος Ράιναλντ βον Ντάσελ, στα 1164. Η φήμη που απέκτησε ο ναός σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακριβώς λόγω της σημασίας αυτού του κειμηλίου, ήταν τέτοιος που χιλιάδες προσκυνητές συνέρρεαν στην Κολωνία για να προσκυνήσουν τη λειψανοθήκη, μετατρέποντας το Dom σε ένα από τους σημαντικότερους προσκυνηματικούς χώρους σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

 Ο σημερινός ναός κατασκευάστηκε για να στεγάσει τα λείψανα των Τριών Μάγων στη θέση μιας αρχαίας εκκλησίας του 4ου αιώνα πάνω στην οποία είχε χτιστεί ο λεγόμενος παλαιός καθεδρικός το 800, ο οποίος υπέστη ζημιές από κεραυνούς και καταστράφηκε από πυρκαγιά 300 χρόνια αργότερα. Τα οστά των τριών σοφών από την Ανατολή, του Γκάσπαρ, του Μελχιόρ και του Βαλτασάρ, οι οποίοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τα βάθη της Ανατολής ακολουθώντας το θρυλικό αστέρι ως τη φάτνη του νεογέννητου Χριστού στη Βηθλεέμ, πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκαν από την Αγία Ελένη, κατά το γνωστό προσκύνημά της στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ίδια παράδοση, η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου τα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό της Αγίας Σοφίας, απ’ όπου ταξίδεψαν στο Μιλάνο της Ιταλίας, με τελικό προορισμό, στα 1164 την Κολωνία. Τα λείψανα μετέφερε στην πόλη ο καγκελάριος και Αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας Ράιναλντ Βον Ντάσελ.

 

 Στα 1248 ο Αρχιεπίσκοπος Κόνραντ βον Χολκστάντεν αποφάσισε να χτίσει το μνημειώδη ναό για να φιλοξενήσει τα ιερά κειμήλια και τοποθέτησε το θεμέλιο λίθο του γοτθικού καθεδρικού στη θέση όπου υπήρχε ως εκείνη τη στιγμή ένα καρολίνειο λατρευτικό κτίσμα. Τα λείψανα των Τριών Μάγων τοποθετήθηκαν μέσα σε μια χρυσή λειψανοθήκη, έργο του 1200. Μέσα στη λάρνακα υπάρχουν οι κάρες των Τριών Μάγων στεφανωμένες με χρυσά στέμματα. Επίσης σε ξεχωριστές λειψανοθήκες υπάρχουν οστά των Τριών Μάγων. Η σημασία του κειμηλίου ήταν τέτοια που ο ναός έγινε διάσημος σε ολόκληρη την Ευρώπη και βεβαίως τόπος προσκυνήματος για χιλιάδες πιστών ενώ η αξία του ήταν μεγάλη και σε πολιτικό επίπεδο καθώς κάθε Γερμανός ηγεμόνας θεωρούσε απαραίτητο ένα προσκύνημα ως τον Καθεδρικό της Κολωνίας. Εκτός από τα λείψανα των Τριών Μάγων, το Dom, φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κειμήλια της Γερμανίας. Ανάμεσα τους βρίσκονται σταυροθήκες με τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, ένα υποτιθέμενο καρφί από τη σταύρωση, ένα επίσης θεωρούμενο αγκάθι από τον ακάνθινο στέφανο του Χριστού, μέρος των αλυσίδων με τις οποίες δέθηκε ο Απόστολος Πέτρος στη Ρώμη και άλλα.

 

ΠΗΓΗ- mundusest.wordpress.com

xorobatisparaxena.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου