Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

«Κρούσματα» συνωστισμού έξω από εκκλησίες - Ισχυρή η αστυνομική παρουσία.

 ΣΧΟΛΙΟ : Κρούσματα Κορονα'ι'ού εσείς,κρούσματα πιστών εμείς..

Συγκέντρωση πολλών πιστών καταγράφηκε έξω από ναούς της χώρας από νωρίς το πρωί, παρά την ισχυρή αστυνομική παρουσία, με χαρακτηριστική περίπτωση τον Άγιο Δημήτριο στη Θεσσαλονίκη, όπου τα άτομα έφτασαν έως και τα 150. Συγκεκριμένα ακόμα και πριν τις 7:00 πλήθος ανθρώπων βρισκόταν έξω από την εκκλησία προκειμένου να εισέλθει σε αυτόν, να ανάψει κερί, να προσκυνήσει και να πάρει αγιασμό.















Παράλληλα, δεκάδες είναι τα άτομα που περιμένουν από νωρίς το πρωί έξω από τη Μητρόπολη Καλαμαριάς για να πάρουν τον αγιασμό.

Πολλοί από τους πιστούς που θέλουν να κοινωνήσουν περιμένουν έξω από τον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος αλλά η είσοδος τους επιτρέπεται μόνο αφότου αποχωρήσουν από το ναό κάποιοι άλλοι.

Πολύ χειρότερη ήταν η εικόνα στον Ιερό Ναό Οσίας Ξένης και Αγίου Νεκταρίου στην περιοχή Χαριλάου καθώς σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές από κόσμο που περίμενε έξω από τον ναό για να ανοίξουν οι πόρτες λίγο πριν το τέλος της λειτουργείας και να λάβουν το αντίδωρο, παρά την παρουσία τουλάχιστον δύο περιπολικών της αστυνομίας.

Πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η παρουσία της Αστυνομίας έξω από τους ναούς ήταν έντονη.  Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα προβλέπουν ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού των πιστών ενώ όπου χρειαστεί θα κοπούν και τσουχτερά πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, που επικαλείται το voria.gr, σε 70 από τις περίπου 250 εκκλησίες της Θεσσαλονίκης υπάρχει μόνιμη παρουσία αστυνομικών έξω από τον ναό, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας περιπολούν σε όλη την πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Στη Μητρόπολη Αθηνών στη λειτουργία των Θεοφανείων χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Στη Μητρόπολη ο αριθμός των πιστών εντός του ναού ήταν περιορισμένος, ενώ εμφανής και διαρκής ήταν η παρουσία της αστυνομίας.

Στον μητροπολιτικό ναό Γρηγορίου Παλαμά της Θεσσαλονίκης τελέστηκε και δεύτερη θεία λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν λίγοι πιστοί έξω από την είσοδο της εκκλησίας.

Παρουσία λίγων πιστών εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στην εκκλησία Αγίας Τριάδος στον Πειραιά με ένα περιπολικό να επιτηρεί διαρκώς έξω από τον ναό.

Με αυξημένα μέτρα στις εκκλησίες και συγκεκριμένο αριθμό πιστών εορτάζονται τα Θεοφάνεια και στην Πάτρα. Όπως μεταδίδει το tempo24.news ο Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελίστριας ήταν πλήρης με τον ανώτατο αριθμό επιτρεπόμενων πιστών.

Αστυνομία και Λιμενικό στην παραλία Θεσσαλονίκης για να μην γίνει ρίψη σταυρού 

Αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας κατά μήκος της παραλίας της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη ρίψη του σταυρού στα νερά του Θερμαϊκού, κάτι που απαγορεύεται από τους ισχύοντες περιορισμούς για την ημέρα των Θεοφανίων.

Η παρουσία της αστυνομίας είναι ισχυρή, ιδιαίτερα στην περιοχή του Λευκού Πύργου, καθώς υπάρχει διαδικτυακό κάλεσμα για «αγιασμό των υδάτων» στο συγκεκριμένο σημείο στις 11 το πρωί.

Αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ κινούνται με μηχανές κατά μήκος του πλακόστρωτου, ενώ σκάφη του λιμενικού περιπολούν από θαλάσσης.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ιερώνυμο, ο αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τις μητροπόλεις με ανακοίνωσή του, «την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτη των Θεοφανείων».

Οπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Τα μέτρα που ισχύουν για τις εκκλησίες σήμερα όπως τα αναφέρει και στην εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος, είναι τα εξής:

-Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών

-Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα

-Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου «ο Μακαριώτατος Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, απέστειλε σήμερα το απόγευμα Συνοδική Επιστολή προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, από τους οποίους ζητά, σύμφωνα με τις σχετικές από 15.12.2020 και 4.1.2021 Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, την αυστηρή και απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών μέτρων ως προς την λειτουργία των Ιερών Ναών με την παρουσία καθορισμένου αριθμού πιστών κατά την αυριανή Εορτή των Θεοφανείων».

Στη συνέχεια αναφέρει: «Όπως έχει αποφασίσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά την Εορτή των Θεοφανείων ο Μέγας Αγιασμός με τον καθαγιασμό των υδάτων θα τελεσθεί εντός των Ιερών Ναών και δεν θα πραγματοποιηθούν Λιτανείες, πομπές ή και τελετές ευλογίας των υδάτων σε εξωτερικούς χώρους.

Προς τούτο και θέλοντας να δώσει το καλό παράδειγμα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αποφάσισε να μην κάνει χρήση της σχετικής εξουσιοδοτήσεως, την οποία έλαβε από την Ιερά Σύνοδο, και να μη μεταβεί σε οποιοδήποτε θαλάσσιο χώρο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, έχοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης έναντι του Θεού και των ανθρώπων, όπως έπραξε από την αρχή της πανδημίας συμπορεύεται με την Πολιτεία στον αγώνα για την προστασία της δημόσιας υγείας, δίνει το θετικό παράδειγμα τήρησης των υγειονομικών μέτρων και παραμένει αρωγός στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Ελληνική Πολιτεία ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην ζωή των ανθρώπων του Τόπου μας.

Είναι απαραίτητη, όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Πατρίδα μας στιγμές, η διαρκής, ανοικτή και ειλικρινής συνεργασία και επικοινωνία Εκκλησίας και Πολιτείας και μάλιστα στο ανώτατο δυνατό επίπεδο. Η επικοινωνία Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου μόνο καλούς καρπούς για το Έθνος μπορεί να φέρει».

liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου