Από τον Θερμαϊκό Κόλπο μέχρι και το Καβούρι στην Αττική, καταγράφηκαν πρωτόγνωρες εικόνες. Στα παράλια της Βόρειας Κρήτης η θάλασσα υποχώρησε ως και κατά 10 μέτρα, αποκαλύπτοντας τον πυθμένα και πετρώδεις πλάκες.
Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης, που κάποιες φορές είναι πιο έντονο –και δεν είναι ούτε προοιωνίζεται– κάτι επικίνδυνο, επισημαίνουν επιστήμονες.
Το εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο με την υποχώρηση της στάθμης της θάλασσας στην ακτογραμμή του Ηρακλείου έκανε το γύρο του Διαδικτύου και δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να το συνδέσουν με την οργή του Εγκέλαδου και το σεισμό της Θεσσαλίας.
«Ουδεμία σχέση» υπάρχει, διαβεβαιώνει ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Το φαινόμενο καταγράφεται στην Ανατολική Μεσόγειο και φαίνεται πως οι καλές καιρικές συνθήκες έκαναν πιο αισθητή την εξέλιξή του.
Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, σε περίπου 10 μέρες το φαινόμενο θα κάνει τον κύκλο του και τα νερά θα επιστρέψουν στη φυσική τους θέση περιμένοντας και πάλι το πέρασμα του χρόνου και την ευθυγράμμιση των πλανητών για να το επαναλάβουν.
Κάτω Βασιλική: Υποχώρησε η θάλασσα εντυπωσιακές εικόνες – Τι λένε οι ψαράδες
Εντυπωσιακές εικόνες κατέγραψε η κάμερα του Nafpaktianews.gr στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας:
Μεσολόγγι: Η άμπωτη εξαφάνισε τη θάλασσα
Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες στο Μεσολόγγι από το φαινόμενο της άμπωτης που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του onairnews, η θάλασσα «αποτραβήχτηκε», με τη στάθμη του νερού να μειώνεται αισθητά, αποκαλύπτοντας σε διάφορα σημεία τον πυθμένα της θάλασσας.
Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι η άμπωτη που έγινε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας οφείλεται στους νοτιάδες.
«Δεν είναι προσεισμικό φαινόμενο γιατί παρατηρείται σε πολλές περιοχές.
»Αν ήταν μόνο σε ένα νησί ίσως ήταν προσεισμικό φαινόμενο», είπε χαρακτηριστικά.
Το φαινόμενο κρατάει αρκετές μέρες και ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα με τους ανέμους.
Τραβήχτηκε η θάλασσα και στην Τήνο.
Έντονο είναι το φαινόμενο της άμπωτης και στην Τήνο.
Οι σημερινές φωτογραφίες από την παραλίας της Αγκάλης και του Αγίου Φωκά, δείχνουν τη θάλασσα να έχει τραβηχτεί αρκετά μέτρα, με αποτέλεσμα να φαίνονται τα βράχια και οι πέτρες που σε κανονικές συνθήκες είναι καλυμμένα με νερό.
Δείτε φωτογραφία από παραλία της Τήνου που δημοσίευσε το Κυκλάδες 24:
Πολύ αυξημένη η βαρομετρική πίεση πάνω στη χώρα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η άμπωτη είναι το αντίθετο της πλημμυρίδας και το φαινόμενο χαρακτηρίζεται από κάθοδο των νερών της θάλασσας.
Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας.
Λόγος της «εμφάνισης» είναι η διακύμανση της βαρομετρικής πίεσης, η οποία είναι πολύ αυξημένη πάνω από τη χώρα.
Συγκεκριμένα, έφτασαν τα 1035hpa γεγονός που οδήγησε στο να τραβηχθεί η θάλασσα προς τα μέσα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα, σε λίγες περιπτώσεις η κατάκλιση των λιμένων αποτελεί προσεισμικό φαινόμενο, ωστόσο όταν το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο αλλά συναντάται γενικά στη χώρα, τότε αποκλείεται αυτό το σενάριο.
«Όταν παρατηρούνται τέτοια φαινόμενα, συνήθως οφείλονται σε μετεωρολογικές συνθήκες, όπως νότιους ανέμους, ή μπορεί να οφείλεται στη σύνοδο κάποιων πλανητών που ασκούν έλξη σε θαλάσσιες μάζες» δήλωσε στο Mega.
Πλοία δεν μπορούν να δέσουν στα λιμάνια.
Σε ορισμένες περιοχές, όπως η Σαμοθράκη, το ανεξήγητο φαινόμενο έχει τέτοια έκταση, που εμποδίζει τα πλοία να δέσουν στα λιμάνια.
Η ανακοίνωση της ZANTE FERRIES, είναι χαρακτηριστική:
«Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της έντονης πτώσης της στάθμης της θάλασσας στη περιοχή του Θρακικού πελάγους, εξαιτίας έντονων και σπάνιων καιρικών φαινομένων, η προσέγγιση του πλοίου μας Ε/Γ – Ο/Γ “ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ” στο λιμάνι της Σαμοθράκης, κρίνεται επισφαλής».
Στο νησάκι στο Καβούρι με τα πόδια.
Μάρτυρες του σπάνιου φαινομένου έγιναν όσοι βρέθηκαν στη θάλασσα στο Καβούρι χθες Σάββατο 6 Μαρτίου, καθώς η στάθμη τoυ νερού υποχώρησε λόγω άμπωτης και οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να πάνε μέχρι το νησάκι που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή χωρίς να… βραχούν.
Αργοστόλι.
Η θάλασσα έγινε στεριά στο Αργοστόλι, στη γέφυρα Δεβοσέτου και μπορεί κανείς να φτάσει με τα πόδια στον οβελίσκο του μνημείου.
Μάλιστα αρκετοί Αργοστολιώτες επέλεξαν την απογευματινή τους βόλτα στην πέτρινη γέφυρα για να δουν από κοντά την άμπωτη στο Αργοστόλι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου