Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

COVID-19: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ενορίες – Ιερείς μιλούν στο ope.gr.

 COVID-19: Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ενορίες – Ιερείς μιλούν στο ope.gr

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που εφαρμόστηκαν τα πρώτα μέτρα για την πανδημία στην Ελλάδα. Έκτοτε μια σειρά από Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις επέβαλαν περιορισμούς στις μετακινήσεις, στην εργασία, αλλά και στις εκκλησίες.

Μέσα στο κλίμα αυτό οι Ιεροί Ναοί εκπέμπουν SOS, καθώς τα έσοδά τους έχουν μειωθεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στα βασικά τους έξοδα, αλλά και να μην είναι σε θέση να επιτελέσουν το φιλανθρωπικό τους έργο.


Το ope.gr φιλοξενεί την κραυγή αγωνίας Ιερέων, οι οποίοι προσπαθούν να συντηρήσουν τις ενορίες που αποτελούν το κύτταρο για κάθε τοπική κοινωνία και να φέρουν σε πέρας το φιλανθρωπικό τους έργο.

Μπορεί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατά την τελευταία της συνεδρίαση, να ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφασή του να συμβάλει η κυβέρνηση στις στις ετήσιες δαπάνες μισθοδοσίας του λαϊκού προσωπικού των εκκλησιαστικών φορέων, ωστόσο τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι προσωπικό δεν ανήκει στον δημόσιο τομέα και δεν επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Το προσωπικό αυτό βοηθά ουσιαστικά στην επιτέλεση του ποιμαντικού και φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας, το οποίο παρά την κρίση και την ελαχιστοποίηση των εσόδων, λόγω της αναστολής λειτουργίας των Ιερών Ναών, δεν σταμάτησε να προσφέρεται, ενώ και κανένας λαϊκός εργαζόμενος δεν απελύθη κατά το διάστημα αυτό» ανάφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΙΣ.

Το γεγονός ότι οι ναοί παραμένουν κλειστοί, ή λειτουργούν με περιορισμένο αριθμό ανθρώπων εδώ και πολλούς μήνες έχει επιφέρει συρρίκνωση των εσόδων. Την κατάσταση δυσχαιρένει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι ο αριθμός των γάμων και των βαπτίσεων έχει σχεδόν εκμηδενιστεί καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιλέγουν να αναβάλουν για αργότερα.
Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ιεροί ναοί και οι ιερές μητροπόλεις αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο Πρακτορείο Ορθοδοξία ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ύδρας, Σπετών & Αιγίνης:

«Είναι κοινός τόπος οτι εξαιτίας της παρατεταμένης «αποχής» των πιστών από τους Ιερούς Ναούς και τα συνεπακόλουθα μηδαμινά έσοδα, οι Εφημέριοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις καθιερωμένες πάγιες εισφορές ούτε στα σταθερά λειτουργικά έξοδα. Γι’ αυτό ακριβώς και πολλές Μητροπόλεις μεταξύ αυτών και η Ιερά Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης αναστέλλουν όλες τις συνδρομές έως ότου ανοίξουν ξανά οι Ιεροί Ναοί» τονίζει, προσθέτοντας ότι «Είναι καιρός να εργαστούμε στον εκκλησιαστικό χώρο καλλιεργώντας στους πιστούς μας το πνεύμα της ανιδιοτέλειας, του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, εξασφαλίζοντας συγχρόνως κάθε είδους χορηγία για την κάλυψη των πολλών αναγκών».


«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνοδικής Επιτροπής Κοινωνικής Προνοίας και Ευποιΐας της Εκκλησίας της Ελλάδος κάθε χρόνο δαπανώνται για φιλανθρωπικό έργο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ , οι φιλανθρωπικές δομές που λειτουργούν αγγίζουν ή και ξεπερνούν τις 4.000, ενώ οι εθελοντές ανέρχονται σε περίπου 15 χιλιάδες άτομα. Θεωρείται, λοιπόν, αναγκαία και επιβεβλημένη πλέον η στήριξη και των Ενοριών απο την Ελληνική Πολιτεία, προκειμένου να σταθούν όρθιες και λειτουργικές σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία» υπογραμμίζει ο π.Νεκτάριος.
«Στην Ιερά μας Μητρόπολη λειτουργούν, ως γνωστόν, δυο Εκκλησιαστικά Νοσοκομεία στην Ύδρα & στην Αίγινα. Πρόεδρος και Επόπτης και των δύο Νοσοκομείων είναι ο σεπτός Ποιμενάρχης μας Κ.κ. ΕΦΡΑΙΜ, ο οποίος μεριμνά γι’ αυτά αόκνως. Τα δυο αυτά ιδρύματα αποτελούν την Ναυαρχίδα του προνοιακού έργου της Ι. Μητροπόλεως. Στην Ύδρα το Νοσοκομείο Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα: «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ» και στην Αίγινα το Νοσοκομείο: «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ». Τα ταμειακά διαθέσιμα των Ιδρυμάτων και των Ι. Ναών μειώνονται δραματικά και σε λίγο το πρόβλημα θα ειναι τεράστιο! Ευελπιστούμε, όμως, σε μια άμεση παρέμβαση για την αλλαγή της σοβούσης κατάστασης. Η οργανωμένη φιλανθρωπία, αλλά και η ατομική είναι αναγκαία. Είναι έμπρακτη εκδήλωση αγάπης. Είναι σπουδαίο έργο» καταλήγει στις δηλώσεις του προς το ope.gr.

Αλλά και ο Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Βασιλάκος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου Θεοτόκου Δαδιάς Σουφλίου, Αρχιερατικός επίτροπος Ορφέως και Προϊστάμενος του Ενοριακού Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Ορεστιάδος περιγράφει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί:
«Δυστυχώς ο άνθρωπος διαπιστώνει ότι η ευτυχία είναι εφήμερη. Μέσα σε λίγους μήνες γκρεμίστηκε ο πύργος της νέας Βαβέλ, με πολλές συνέπειες, Μία από αυτές είναι η οικονομική αιμαρραγία των ναών , που καθιστά ανέφικτη την ανταπόκριση των Εφημέριων στον αγώνα κάλυψης των λειτουργικών τους εσόδων, των πάγιων εισφορών/λογαριασμών τους, των αμοιβών νεωκόρων και ιεροψαλτών και εν γένει των δαπανών συντήρησής τους».


«Η Εκκλησία βρίσκεται στη δεινή και δυσχερή θέση να ανταποκριθεί και στην ουσία της ύπαρξής της, που είναι το φιλανθρωπικό της ανδραγάθημα, η συνδρομή των αδελφών, η στήριξη των διαφόρων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων» υπογραμμίζει ο π.Θεόφιλος λέγοντας ότι «το ενοριακό πλέγμα χρήζει στήριξης κρατικής και γιατί όχι εθελοντικής αρωγής και προσφοράς».

Αλλά και ο π. Ευάγγελος Φεγγούλης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγράφων – Αγραίων της Ι.Μ. Καρπενησίου, τακτικό Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Μισθωτών Δημοσίου Τομέα του ΕΦΚΑ και τακτικό Μέλος της Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε πρόσφατο άρθρο του έγραφε τα εξής:

«Η πορεία όμως του κορωνοϊού και η απρόβλεπτη εξέλιξή του, έχουν δημιουργήσει μέχρι σήμερα, δυσεπίλυτα προβλήματα, πόσω μάλλον στις Ενορίες εκείνες που είχαν και έχουν επωμιστεί τεράστιες ευθύνες στήριξης των συνανθρώπων μας, που δοκιμάζονται ποικιλοτρόπως το τρέχον διάστημα της υγειονομικής κρίσης. Πράγματι, λόγω της παρατεταμένης (και αναγκαστικής) «αποχής» των πιστών από τους Ιερούς Ναούς και τα συνεπακόλουθα μηδαμινά έσοδα, οι Εφημέριοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις καθιερωμένες πάγιες εισφορές – οι πληρωμές των οποίων έχουν αν και έχουν προσωρινά ανασταλεί θα γίνουν αργότερα – ούτε φυσικά και στα σταθερά λειτουργικά έξοδα, που δεν είναι αμελητέα όπως τα τέλη και οι λογαριασμοί κοινής ωφέλειας, οι μισθοί νεωκόρων, ψαλτών, χορωδιών, οι συντηρήσεις και πολλά άλλα».


Και προσθέτει: «Το λουκέτο, με το πλήγμα που αυτό συνεπάγεται στο φιλανθρωπικό έργο και τη διαρκή στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, δεν είναι πλέον μακρινό, ούτε κάτι μελλοντικό, τουναντίον, μη μας παραξενέψει αν το βρούμε το επόμενο διάστημα εμφανώς μπροστά μας»
«Αν δεν στηριχτούν συστηματικά και με πρόγραμμα οι Ενορίες, οι αρνητικές συνέπειες της παρούσας κρίσης, θα συρρικνώσουν τον κοινωνικό ρόλο και το έργο της Εκκλησίας μας και των Οργανισμών της μακροπρόθεσμα, με μοιραίο ισχυρό αντίκτυπο στην κοινωνία και στους πολίτες»
«Αν φτάσουμε στο σημείο να κλείσουν οι Ενορίες, η καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Η Εκκλησία δεν θέλει και δεν θα αφήσει κανέναν να πεινάσει, όμως λόγω των καταστάσεων δεν μπορεί να ικανοποιήσει και όλες τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Οφείλουν συνεπώς οι κρατούντες να σταθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μείζον αυτό ζήτημα, καθότι το υφιστάμενο αδιέξοδο είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει αναπόφευκτες δυσκολίες στην άσκηση του κοινωνικού έργου και λειτουργήματος της Εκκλησίας μας».

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενορίες εν μέσω της πανδημίας, και τον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι Ιερείς προκειμένου να στηρίξουν τον κόσμο μέσα στις δυσμενείς αυτές καταστάσεις, είχε μιλήσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης προϊστάμενος του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» με τη Μαρία Γιαχνάκη. 
Ακούστε το απόσπασμα: 

 

 

«Αυτές τις δύσκολες στιγμές για την εκκλησία, για την πατρίδα και τον κόσμο ολόκληρο εμείς πρέπει να συνεχίζουμε να υπάρχουμε» τόνισε και πρόσθεσε: «Με γνώμονα την ποιμαντική φροντίδα   του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και τον αγώνα που δίνει εκείνος καθημερινά, αλλά και με την ευλογία των Πατέρων της Εκκλησίας,  δίνουμε καθημερινό αγώνα για να μπορέσουμε να σταθούμε σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις»

«Η Εκκλησία θα πρέπει να έχει παρουσία μέσα σε αυτή την πραγματικότητα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε τώρα που οι εκκλησίες είναι κλειστές να υπάρχει καθημερινή τηλεοπτική μετάδοση ώστε «να δίνουμε στον κόσμο μια λειτουργική παρηγοριά»

Έσπευσε πάντως να τονίσει ότι η παρουσία των πιστών  στη Θεία Λειτουργία και η συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία δεν μπορεί να αντικατασταθεί.

Ο π. Θεολόγος αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι «προσπαθούμε να είμαστε κοντά σε όλα τα μέλη της ενορίας μας, να μην αφήσουμε κανέναν σε αυτές τις δύσκολες στιγμές»

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να πει ότι το έργο αυτό δυσκολεύει σημαντικά, καθώς οι ενορίες αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα: «Όταν μια εκκλησία κλείνει και δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθεί από την παρουσία των πιστών, τα οικονομικά συρρικνώνονται και αυτό επηρεάζει τα πάντα. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα μας στηρίζουν»

Ο πατήρ Θεολόγος τόνισε ότι μέσα σε αυτό το δυσμενές κλίμα γίνεται μεγάλος αγώνας ώστε να συνεχιστεί το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας, «να κρατήσουμε ανοικτά τα σημεία αγάπης» προσθέτοντας ότι η αγκαλιά της εκκλησίας είναι ανοικτή για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως αν είναι Χριστιανοί ή όχι.

«Ο κόσμος δεν έχει ανάγκη μόνο από φαί, αλλά και ανάγκη να μιλήσει» υπογράμμισε και κάλεσε τον κόσμο να προστατευτεί  και να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας

Δεν έκρυψε ωστόσο την πικρία του για το γεγονός ότι δεν μπορεί κάποιος να πάει στην εκκλησία έστω για να ανάψει ένα κερί και να προσευχηθεί.

«Η Ενορία είναι ένα σημείο αναφοράς γης και ουρανού» είπε προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος μέσα στις δύσκολες αυτές συνθήκες νιώθει μοναξιά κι έχει ανάγκη από πνευματική τροφή.

Ενόψει των Χριστουγέννων συστήνει «να κάνουμε το αρνητικό, να καθαρίσουμε την καρδιά και την ψυχή μας, αφήσουμε το κινητό και να προσευχηθούμε, να διαβάσουμε πατερικά κείμενα, νηα μιλήσουμε στα παιδιά μας, και ο καθένας από εμάς να αναρωτηθεί τι σημαίνουν για μένα τα Χριστούγεννα;»

«Αυτή η δυσκολία αυτή η δυσκολία ας δώσει ειρήνη στις καρδιές μας, να μετατρέψουμε  τον πόνο σε ειρήνη και την θλίψη σε ευλογία»

orthodoxianewsagency.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου