ΡΟΛΟ'Ι'

Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Κύπρου: "Το μισοφέγγαρο του κατακτητή μολύνει τον ουρανό της Πατρίδας μας" .

Η Α.Θ.M. ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ύστερα από  πρόσκληση της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, έφτασε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2012, προς πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης στη νήσο μας.
Τούτον συνοδεύουν υπηρεσιακοί αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Την Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι έγινε η επίσημη υποδοχή των Υψηλών Επισκεπτών μας στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομο, τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου, τον Κλήρο και το λαό.
Προσφώνηση τού Αρχιεπισκόπου Κύπρου
προς τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
κ. κ. Θεόφιλο τον Γ΄.
Μακαριώτατε  Πατριάρχα  τής Αγίας Πόλεως Ιερουσαλήμ και πάσης Παλαιστίνης και αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ κύριε Θεόφιλε,
Η Ιεραρχία μας, ο ιερός Κλήρος και ο λαός μας, Σάς υποδεχόμαστε σήμερα με πολλή χαρά  και συγκίνηση μαζί με την  τιμία Συνοδία Σας στην Κύπρο και δη στην καθέδρα ημών.
Στο πρόσωπό Σας ολόκληρος ο Κυπριακός Λαός χαιρετίζει τον Προκαθήμενο τής Σιωνίτιδος Εκκλησίας, τής Μητρός των  Εκκλησιών, χαιρετίζει  την Ιεραρχία τού παλαιφάτου Πατριαρχείου Σας, τον ιερό Κλήρο και το ευσεβές Πλήρωμα Αυτής.
Συνειρμικά η σκέψη μας μεταβαίνει στους θεοβάδιστους εκείνους χώρους τής Παλαιστίνης, όπου διαδραματίστηκαν τα Θεία γεγονότα δια τη σωτηρία τού πεπτωκότος ανθρώπου.
Και κατ’ αρχάς, νοερώς, μεταβαίνουμε στο σπήλαιο τής Βηθλεέμ, που πριν λίγες μέρες εορτάσαμε τη Γέννηση τού Θεανθρώπου, καθώς και στο ναό τού Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, όπου δέχθηκε την περιτομή. Μεταβαίνουμε ακόμη στον Ιορδάνη ποταμό, όπου έλαβε χώραν τής Αγίας Τριάδος η φανέρωσις, και  στο φρικτό Γολγοθά, όπου διαδραματίστηκε το Θείο Δράμα.
Αλλά, περιχαρείς μεταβαίνουμε και  στον κενό Τάφο τού Σωτήρος Χριστού,  όπου δια της Αναστάσεως ηνοίχθη πια οριστικά ο καινός  δρόμος προς τη Βασιλεία τού Θεού.
Μέσα σ’ αυτήν τη νοερά πορεία βλέπομε και τον δικό μας Απόστολο, τον Υιόν Παρακλήσεως, τον Βαρνάβαν, ο οποίος δια τής όλης χριστιανικής του δράσεως μεταλαμπάδευσε τη διδασκαλία τού Θείου Ναζωραίου από την Παλαιστίνη στη νήσο μας και έθεσε τις βάσεις τής συνεργασίας των  Εκκλησιών μας.
Είναι θαυμαστό για μάς Μακαριώτατε το γεγονός ότι το Υμέτερο Πατριαρχείο όχι μόνο επιβιώνει σ’ ένα χώρο που ο Ιουδαϊσμός και ο Μουσουλμανισμός αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία αλλά συνεχίζει την πνευματική του πορεία και εκπέμπει το Φώς  προς την όλη Ορθοδοξία, το οποίο εκπηγάζει από τον Τάφο τού Κυρίου μας και δίδει καθημερινά τη μαρτυρία τής Ορθοδοξίας όχι μόνο μέσα σ’ αυτή την πολυτάραχη περιοχή τής Παλαιστίνης αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο.
Και αν επεβίωσε και επιβιώνει η Ορθοδοξία σ’ αυτούς τους χώρους, τούτο οφείλεται εις την δεξιάν οιακοστροφία τόσο των προκατόχων Σας όσο και Υμών τού ιδίου.
Γι’ αυτό και εις τον κοινό τούτο Αγώνα θα είμαστε συνοδοιπόροι και θα συνεχίσουμε να μορφώνουμε τον Χριστό εν ταις καρδίαις των Ανθρώπων.
Ιδού γιατί σήμερα  αισθανόμεθα μεγάλη χαρά και συγκίνηση, υποδεχόμενοι την υμετέρα σεπτή Μακαριότητα και την τιμία Συνοδία Σας, αναλογιζόμενοι το μέγεθος, το εύρος και τις δυσκολίες των αγώνων  που διεξάγετε χάριν τής Ορθοδοξίας.
Επισκέπτεσθε σήμερα τη νήσο των Αγίων και των Μαρτύρων, στην οποία η Αυτοκέφαλη Εκκλησία τής Κύπρου κράτησε ανημμένη, μέσα στις θύελλες και τις καταιγίδες, τη δάδα τής πίστεως μας, καθ’ όλους τους ασέληνους και ζοφώδεις αιώνες τής δουλείας, μέχρι σήμερα.
Βέβαια επισκεφθήκατε και άλλες φορές τη νήσο μας. Όμως η σημερινή επίσκεψή Σας διαφέρει. Επίσημα σήμερα, ως διάδοχος τού Αδελφοθέου Ιακώβου, επισκέπτεσθε την Εκκλησία τού Αποστόλου Βαρνάβα.
Εμείς βέβαια την ειρηνική αυτή επίσκεψη δεν την θεωρούμε απλώς ως μία εθιμοτυπική ή φιλοφρονητική, η οποία αποσκοπεί να συσφίγξει ακόμη περισσότερο τους ήδη στενότατους δεσμούς που υπάρχουν μεταξύ των Εκκλησιών μας.
Αλλά την ερμηνεύουμε ως μία επίσκεψη που αποσκοπεί στην αναπτέρωση, τόσο του θρησκευτικού όσο και του εθνικού φρονήματος τού λαού μας, για την επιτυχία τού χαλεπώτατου αγώνα τής εθνικής και φυσικής του επιβίωσης, που για τριάντα οκτώ σχεδόν χρόνια διεξάγει.
Ευρισκόμενοι, τόσο υμείς όσο και η τιμία Συνοδία Σας,  εν τω μέσω τής αγάπης μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις δια τα θέματα που απασχολούν τις δύο Εκκλησίες μας αλλά και γενικότερα δια τα μείζονα θέματα που προβληματίζουν την όλη Ορθοδοξία.
Κατά την εδώ σύντομη παραμονή Σας.
Άγιε Αδελφέ, θα έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε τους ιερούς χώρους μας, μνημεία ιερά που παραπέμπουν στις χριστιανικές και ελληνικές μας καταβολές και σεβάσματα πανορθόδοξα και παγχριστιανικά, τα οποία επισύρουν τον θαυμασμό τής ανθρωπότητας και έχουν αναγνωρισθεί από την UNESCO, ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Θα βαδίσετε, Μακαριώτατε, στα βήματα των κορυφαίων Αποστόλων Παύλου και Βαρνάβα και θα αφουγκραστείτε νοερά τη χριστιανική διδασκαλία τόσο των Αποστόλων όσο και των Πατέρων και Διδασκάλων τής Εκκλησίας μας των είκοσι χριστιανικών αιώνων.
Αλλά – φευ – Άγιε Αδελφέ, δεν θα μπορέσετε να επισκεφθείτε τον τάφο τού ιδρυτού και προστάτου τής Εκκλησίας μας, τού Αποστόλου Βαρνάβα, που για αιώνες αποτελούσε κέντρο χριστιανικής πηγής και αναψυχής τού λαού μας.
Δεν θα μπορέσετε να δείτε ούτε τον τάφο τού Αγίου Σπυρίδωνος.
Αδύνατη θα είναι και η επίσκεψή Σας στην ιερά Μονή τού Αποστόλου Ανδρέου, η οποία τόσο πολύ είναι συνδεδεμένη με την ψυχοσύνθεση τού λαού μας και η οποία σήμερα αποτελεί το σύμβολο τού ιερού μας Αγώνα για απελευθέρωση.
Ο περίφημος Βυζαντινός ναός τού Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και οι πανέμορφες ακτές τής Κερύνειας μας θα είναι επίσης εκτός των δυνατοτήτων μας για προσκύνημα.
Και τούτο γιατί το στρατιωτικό καθεστώς τής Άγκυρας μάς το απαγορεύει εδώ και τρανταχτώ σχεδόν χρόνια.
Εκεί πια κυματίζει το μισοφέγγαρο τού κατακτητή  το οποίο μολύνει τους γλαυκούς ουρανούς τής μαρτυρικής μας Πατρίδας και τα Αγιοπότιστα χώματά μας.

Θα έχετε, όμως, τη δυνατότητα Άγιε Αδελφέ, να γνωρίσετε όλο τον λαό μας,  και να διαπιστώσετε τους  ενδόμυχους πόθους του για μια πατρίδα ελεύθερη, απαλλαγμένη από τα στρατεύματα κατοχής, στην οποία να βασιλεύουν η Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι διεθνώς παραδεδεγμένες αξίες τής ζωής.
Ο λαός αυτός Μακαριώτατε, θα Σάς υποδεχτεί με αισθήματα βαθύτατου σεβασμού και θα τού παρασχεθεί η δυνατότητα να Σάς εκφράσει τα μύχια αισθήματα τής χαράς του για την εδώ παρουσία Σας και τού θαυμασμού του, τόσο για το πολυσχιδές έργο Σας όσο και δια το γεγονός ότι εκπροσωπείτε τη Μητέρα των Παλαιφάτων Εκκλησιών.
Ως ευ παρέστητε Μακαριώτατε, εις την γλυκείαν νήσον Κύπρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.