Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

«Ευχαριστώ για τα 800 πουγκιά, αλλά δεν σου δίνω ούτε πέτρα της πατρίδας»: Η απάντηση του Σουλιώτη Τζίμα Ζέρβα στον Αλή Πασά.

Οι Σουλιώτες αντιστάθηκαν με σθένος στον Αλή Πασά και διακρίθηκαν για την αυτοθυσία τους τα χρόνια της επανάστασης.

Ο Αλή Πασάς προσπάθησε με διάφορους τρόπους να τους πλησιάσει για να τους διαφθείρει όμως δεν τα κατάφερε. Κάποτε λέγεται ότι επιχείρησε να προσεγγίσει τον Τζίμα Ζέρβα, ήρωα από το Σούλι που πολέμησε στην ελληνική επανάσταση. Σκοπός του ήταν να κάμψει το ηθικό των Σουλιωτών, καθώς εάν υποτασσόταν ο Τζίμας θα άνοιγε ο δρόμος για την υποταγή των Σουλιωτών.
Ο Πασάς των Ιωαννίνων έστειλε πρεσβευτές του οι οποίοι του πρόσφεραν σπουδαίες τιμές και οικονομικά ανταλλάγματα. Συγκεκριμένα του έταξε να του δώσει οκτακόσια πουγκιά, χρηματικό ποσό το οποίο εκείνη την εποχή θεωρείτο μια περιουσία.
Η απάντηση του Ζέρβα ήταν αντάξια ενός επαναστάτη που δεν θα πρόδιδε ποτέ την πατρίδα του για το χρήμα.
Στις 4 Μαΐου 1801 του έστειλε της εξής επιστολή:
«Σ’ ευχαριστώ, Βεζύρη μου, δια την αγάπην οπού έχεις εις εμένα, αλλά τα οκτακόσια πουγκιά, παρακαλώ, μη μου τα στείλης, επειδή δεν ηξεύρω να τα μετρήσω, κι αν ήξευρα, πάλιν δεν ήμουν ευχαριστημένος να σοι δώσω ούτε μίαν πέτραν τής πατρίδος μου δι’ αντιπληρωμήν, και όχι πατρίδα, ως φαντάζεσαι· την τιμήν οπού μ’ υπόσχεσαι, μ’ είναι άχρηστος, πλούτος και τιμή εις εμέ είναι τα άρματά μου, με τα όποια φυλάττω και τιμώ την πατρίδα μου, αθανατίζω και τ’ όνομά μου».
iellada.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου