Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πως επηρεάζει την Ελλάδα η ακοινωνησία Φαναρίου-Μόσχας.

Νέα επιδείνωση των σχέσεων Φαναρίου-Μόσχας  μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας για την πλήρη διακοπή κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείου. Η ρήξη είναι δεδομένη στην Ορθοδοξία και άπαντες αναμένουν τις επόμενες κινήσεις που θα επηρεάσουν και το πολιτικό πεδίο των εμπλεκόμενων χωρών.


Τι σημαίνει όμως η ακοινωνησία και πως επηρεάζει την Ελλάδα, αφού ένα κομμάτι της ανήκει πνευματικά στο Φανάρι;
Σε καθεστώς ακοινωνησίας με τη Μόσχα θα βρεθούν η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Άγνωστο είναι όμως, τι στάση θα κρατήσει το Πατριαρχείο Μόσχας με το Αγιο Ορος, αλλά και με τις Νέες Χώρες (Νέες Χώρες ονομάζονται οι περιοχές που προσαρτήθηκαν στο ελληνικό κράτος μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους: ο λόγος για την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, και  τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι μητροπόλεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές εξακολουθούν να υπάγονται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Παραχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο στην Εκκλησία της Ελλάδος για να διοικούνται σύμφωνα με τη Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του 1928.
Όπως και να έχει η Ελλάδα, λόγω των ειδικών καθεστώτων που εμφανίζει, επηρεάζεται ως ένα βαθμό και μένει να φανεί τι θα γίνει και με τους πιστούς από τη Ρωσία που ταξιδεύουν τόσο στη χώρα μας όσο και στην Κωνσταντινούπολη.
vimaorthodoxias.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου