Η επόμενη εβδομάδα είναι η πλέον κρίσιμη για την Αγιά Σοφιά καθώς στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.
Ο Οικουμενικός πατριάρχης δηλώνει συγκλονισμένος ελπίζοντας πως εως την ημέρα της απόφασης θα έχουν αλλάξει τα δεδομένα.
Ωστόσο για πρώτη φορά από το 1934 οι απειλές των φανατικών για τη μετατροπή σε τζαμί φαίνεται πως είναι κοντά στην υλοποίηση έστω και με κάποιες " υποχωρήσεις" από την πλευρά τωνΤούρκων.
Η διεθνής συγκυρία δεν βοηθάει την ορθοδοξία καθώς ο Τράμπ θα μπορούσε να πιέσει τον Ερντογάν αλλά λόγω των εσωτερικών του προβλημάτων δεν εισακούεται...
Ο Πούτιν πάλι λόγω των γεωπολιτικών σχεδιασμών του δεν έχει διάθεση -πρός το παρόν - ν αντιδράσει δυναμικά.
Ετσι μένουν οι ηγεσίες των Εκκλησιών και της OUNESCKO για να παρέμβουν αλλά φαντάζει δύσκολο να έχουν απουτέλεσμα.
Κραυγή Βαρθολομαίου
«Τι μπορώ να πω ως χριστιανός κληρικός και Έλληνας πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη; Αντί να ενώσουμε, μια κληρονομιά 1.500 ετών μας χωρίζει. Είμαι λυπημένος και συγκλονισμένος» δηλώνει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην συνέντευξη του στην εφημερίδα Washington Post για όλη τη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής χρήσης της Αγίας Σοφίας. Ο ίδιος τονίζει, Μαρία Ζαχαράκη, στην Κωνσταντινούπολη πως «επιζήσαμε για 17 αιώνες και θα μείνουμε εδώ για πάντα, όπως θέλει ο Θεός».
Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Ιουλίου το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφασίζει για το αν η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τζαμί ακυρώνοντας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 με την οποία είχε μετατραπεί σε μουσείο.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Αμντουλχαμίτ Γκιουλ στο τηλεοπτικό κανάλι Kanal24, τόνισε πως πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων, που καθιστά υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του.
«Mας παραχωρήθηκε ως τζαμί, ως τόπος λατρείας και από νομικής και διοικητικής απόψεως εφόσον αποτελεί κληροδότημα σε ίδρυμα πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος περί ιδρυμάτων. Άρα από τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, σε ένα κράτος δικαίου είναι υποχρεωτικό ένα κληροδότημα να επιτελεί το σκοπό τον οποίο του έθεσε ο κληροδότης του», είπε ο Γκιούλ, εννοώντας τον Μωάμεθ τον Πορθητή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Αγία Σοφία θα λειτουργήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ως τζαμί, ανεξάρτητα από την απόφαση του δικαστηρίου. «Το τζαμί της Αγίας Σοφίας είναι το μόνο τζαμί που διαθέτει γκισέ με εισιτήρια για να περάσουμε μέσα. Περιμένουμε όλοι αυτή η ντροπή να ξηλωθεί», είπε ακόμη ο κ. Γκιουλ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο το τουρκικό ΣτΕ να απαντήσει αρνητικά.
«Όποια κι αν είναι η απόφαση, ως κυβέρνηση, όπως έχει ενημερώσει κι ο Πρόεδρός μας την κοινή γνώμη – το κράτος της Τουρκίας είναι ένα κράτος δικαίου- θα αξιολογήσουμε αυτή τη διαδικασία με σεβασμό απέναντι στο νόμο και θα προβούμε στα ανάλογα βήματα», επισήμανε σύμφωνα με το Haberturk.
«Πιστεύουμε ότι πρέπει η Αγιά Σοφιά να ανοίξει ως τόπος λατρείας και ότι θα γίνουν όλα τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση είτε μέσω της νομικής είτε μέσω της κυβερνητικής οδού. Ελπίζω και εύχομαι να επιτελέσει και πάλι (η Αγία Σοφία) τον πραγματικό της σκοπό, αυτόν που ορίζει το ίδρυμα, δηλαδή το σκοπό του τζαμιού», υπογράμμισε.
Ο Πατριάρχης το 2014 είχε αναφερθεί στους ισχυρισμούς ότι η Αγία Σοφία θα μετατραπεί σε τέμενος και είπε πως εάν η Αγία Σοφία ανοίξει στο προσκύνημα, θα πρέπει να λειτουργήσει ως εκκλησία, διότι σκοπός της σύστασής της ήταν να προσφέρει υπηρεσίες ως εκκλησία. Ακόμα είπε ότι η Αγία Σοφία είναι από τις πιο ιερές αξίες των ορθοδόξων και του ελληνισμού.
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπενθύμισε ότι οι τουρίστες που έρχονται στην Κωνσταντινούπολη βρίσκουν την ευκαιρία να επισκεφθούν πολλά σημαντικά μνημεία, με πρώτη την Αγία Σοφία, και πρόσθεσε «Όμως, την τελευταία περίοδο σε μία μερίδα της τουρκικής κοινής γνώμης παρατηρείται μία τάση προς την κατεύθυνση της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Εμείς ως εκκλησία αντιτιθέμεθα σ’ αυτό. Μαζί με μας, έναντι ενός τέτοιου ενδεχομένου, όλος ο χριστιανισμός του κόσμου θα γίνει ένα σώμα και θα δείξει την αντίδρασή του».
Τουρκικά μέσα σχολίασαν αυτή τη δήλωση αυτή και ανέφεραν ότι η φράση
«να ανοίξει σε εκκλησία η Αγία Σοφία θα συζητηθεί πολύ». Κάποια άλλα
μέσα εξέλαβαν ως προειδοποίηση τη δήλωση Βαρθολομαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου