Τετάρτη 23 Αυγούστου 2023

Καίγεται η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά.

 Στο ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά στο Στείρι Βοιωτίας έφθασαν οι φλόγες, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη για να αποτρέψουν την ολική καταστροφή του σημαντικού μνημείου.


Το μοναστήρι έχει ήδη εκκενωθεί και, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η φωτιά έχει κάψει ένα από τα παλαιότερα κτίρια αφού πρώτα έκαψε την σκεπή του και τον περίβολο του μοναστηριού.

Επίγεια και εναέρια τμήματα δίνουν μεγάλη μάχη για να μην περάσει η φωτιά στα ενδότερα καθώς τότε η καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη.

Καίγεται η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά-1
Φωτογραφία Star Κεντρικής Ελλάδας

Στο σημείο βρίσκονται ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις ενώ εκεί είναι και ο Μητροπολίτης Θηβών Λεβαδείας και Αυλίδος Γεώργιος συμμετέχοντας στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Η Μονή του Οσίου Λουκά θεωρείται ως ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία στον κόσμο και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Περιέχει ένα τα πιο καλοδιατηρημένα σύνολα ψηφιδωτών από την περίοδο της Μακεδονικής Αναγέννησης, ενώ είναι διάσημο και για την αρχιτεκτονική του.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου