Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα αρχιεπισκόπου Αλβανίας στους "μάγειρες" των Τιράνων

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας καταγγέλλει «την αντιεπιστημονική μέθοδο που ακολουθήθηκε στην καταγραφή του θρησκεύματος» και χαρακτηρίζει «εντελώς ανακριβή και απαράδεκτα» τα πρόσφατα στοιχεία, τα οποία δημοσίευσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας INSTAT από την τελευταία απογραφή, του 2011, σχετικά με τη θρησκευτική διαστρωμάτωση του πληθυσμού, που αναφέρουν ως ποσοστό των ορθόδοξων χριστιανών μόλις το 6,75%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αλβανική στατιστική, οι ορθόδοξοι φθάνουν μόλις το 6,75% και οι καθολικοί το 10,03% , όταν στις δύο προηγούμενες απογραφές οι ορθόδοξοι ξεπερνούσαν το 20% και οι καθολικοί περιορίζονταν πάντα στη ζώνη του 10% , όπως συμβαίνει και τώρα.
Η Ορθόδοξος Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας και συγκεκριμένα ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος θεωρεί αντιεπιστημονική τη μέθοδο καταγραφής του θρησκεύματος, μιλάει για τεράστια παραποίηση, δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά της και προειδοποιεί ότι τέτοιοι χειρισμοί είναι ενδεχόμενο να υπονομεύσουν ακόμη και την αρμονική θρησκευτική συνύπαρξη στη γειτονική χώρα. Το όλο θέμα δεν είναι απλό.
Στην ανακοίνωση επίσης χαρακτηρίζεται "πολύ περίεργο και ύποπτο, το ότι ορισμένοι κύκλοι επεδίωξαν με διάφορα τεχνάσματα να παρουσιάσουν ότι οι ορθόδοξοι μειώθηκαν κατά τα 2/3" και επισημαίνεται πως, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εκκλησιαστικά δεδομένα (καταλόγους βαπτίσεων προ και μετά τον αντιθρησκευτικό διωγμό και καταλόγους των 460 ορθόδοξων ενορίων του πληθυσμού της Αλβανίας), οι ορθόδοξοι υπερβαίνουν το 24%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου