Ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακούν στη διένεξη και άλλες γειτονικές χώρες και κυρίως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και ίσως της Αλβανίας.«Μπαρούτι» μυρίζει στα Σκόπια μετά τα αιματηρές συγκρούσεις στο Κουμάνοβο όπου έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τους πολιτικούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους για ανάφλεξη στην ΠΓΔΜ ενόψει της μεγάλης διαδήλωσης της 17ης Μαΐου που έχει προγραμματίσει η αντιπολίτευση της χώρας.
Κανείς δεν γνωρίζει ποιοι κρύβονται πίσω από τα γεγονότα στο Κουμάνοβο, όπου αλβανόφωνοι συγκρούστηκαν με κυβερνητικές δυνάμεις. Η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι πρόκειται για Αλβανούς από το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για Αλβανούς κατοίκους της χώρας.
«Η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ κατηγορεί την κυβέρνηση Γκρούεφσκι ότι πυροδοτεί την κρίση για να αποπροσανατολίσει από τα πραγματικά προβλήματα», όπως υποστηρίζει ο Γερμανός, Φραντς Λότερ Άλτμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο στο Βουκουρέστι, ειδικός σε βαλκανικά θέματα. Για τον Γερμανό καθηγητή, πιθανόν πίσω από την ανάφλεξη στην ΠΓΔΜ να κρύβονται δυνάμεις του εξωτερικού που θέλουν μία «Μεγάλη Αλβανία», την ενοποίηση δηλαδή όλων των Αλβανών σ' ένα κράτος.
Στις αρχές Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Presse» επεσήμανε ότι υπάρχει η απειλή της «Μεγάλης Αλβανίας». Πριν από ένα 24ωρο, η κυβέρνηση της Βουλγαρίας ζήτησε την παραίτηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση στην περιοχή. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, εκτίμησε πως οι διαχωρισμοί στο εσωτερικό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΠΓΔΜ αποτελούν τους λόγους για τους οποίους έχασαν τη ζωή τους τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της ΠΓΔΜ στις συγκρούσεις με ομάδα ένοπλων στο Κουμάνοβο, και απηύθυνε έκκληση στον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι να υποβάλει παραίτηση, ώστε να εκτονωθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα.
Λίγες ώρες νωρίτερα, οι πρέσβεις των ΗΠΑ, της Ε.Ε, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας στα Σκόπια ανακοίνωναν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν έχει ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για διερεύνηση των καταγγελιών της αντιπολίτευσης σχετικά με σειρά σκανδάλων στα οποία εμπλέκεται η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
«Σύμφωνα με τα όσα διατείνεται η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θέλει να αποπροσανατολίσει και να παρουσιάσει τη διένεξη με τους Αλβανούς ως επικίνδυνη για τη χώρα», επισημαίνει στη «Deutsche Welle» ο Γερμανός καθηγητής. «Θέλει να αναμείξει και την αντιπολίτευση και να την κατηγορήσει ότι με τις ενέργειές της οδηγεί τους Αλβανούς να εναντιώνονται κι αυτοί κατά της κυβέρνησης. Δηλαδή, να τη θεωρήσει συνυπεύθυνη επειδή κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δρα αντιδημοκρατικά, περιορίζει τα ΜΜΕ και υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες. Επιπλέον ο αρχηγός της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα δώσει στη δημοσιότητα μαγνητοφωνήσεις που δείχνουν ότι η κυβέρνηση καταπιέζει τους Αλβανούς», υποστηρίζει ο Φραντς Λότερ Άλτμαν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 17 Μαΐου, η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ προγραμματίζει μεγάλη διαδήλωση και τα πνεύματα αναμένεται να οξυνθούν αν δώσουν το «παρών» και οι Αλβανοί. Κυρίως, όμως, αν η αστυνομία κάνει χρήση βίας όπως τις τελευταίες μέρες. Στο σκηνικό αυτό που μυρίζει μπαρούτι ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμπλακούν και άλλες γειτονικές χώρες και κυρίως οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και ίσως της Αλβανίας «εάν ενταθούν οι προσπάθειες των Αλβανών να αποσκιρτήσουν από την ένωση με τα Σκόπια», υποστηρίζει ο Φραντς Λότερ Άλτμαν.
«Είναι πολύ πιθανό η διένεξη να ξεπεράσει τα σύνορα της ΠΓΔΜ. Εξάλλου, στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν παλαιοί μαχητές του UCK, οι οποίοι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να εμπλακούν. Εδώ ακριβώς ποντάρει η κυβέρνηση των Σκοπίων όταν κατηγορεί χώρες του εξωτερικού ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Εάν αυτό ισχύει, δεν ξέρουμε, αλλά ο κίνδυνος υπάρχει. Οι δυνάμεις που επιθυμούν μια "Μεγάλη Αλβανία" έχουν βάλει πιθανόν το χεράκι τους», υπογραμμίζει ο Γερμανός καθηγητής. http://www.protothema.gr/world/article/475254/barouti-murizei-sta-skopia-fovoi-enopsei-tis-diadilosis-tis-17is-maiou/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου