Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Εφτασε χθες στη Κύπρο η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.


Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά, η οποία βρίσκεται στο Βέρμιο Βεροίας στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε  στην Κύπρο για προσκύνημα, ευλογία και αγιασμό στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.
Συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμονα, η εικόνα έφτασε γύρω στη 13.30 το μεσημέρι και στο αεροδρόμιο Λάρνακας την υποδέχθηκαν οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειος και Κιτίου Χρυσόστομος ενώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκπροσώπησε ο Επίτροπος Προεδρίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Βασίλειος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Μητροπολίτη Παντελεήμονα που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του να μεταφέρει στη Κύπρο την θαυματουργή εικόνα «για να ευλογήσει το λαό του Θεού».
Πρόσθεσε ότι «η εικόνα της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ένα θρησκευτικό σύμβολο και προσκύνημα, ενώ για μας είναι και ένα εθνικό σύμβολο αφού μεταφέρθηκε από τους Ελληνες Ποντίους που κατοικούσαν στην περιοχή της Τραπεζούντας, όταν αναγκάστηκαν να φύγουν από την περιοχή».
Ανέφερε επίσης ότι η Παναγία Σουμελά «είναι εθνικό σύμβολο γιατί είναι συνδεδεμένη με την προσφυγιά αφού και η ίδια η Παναγία είναι πρόσφυγας από την Σουμελά. Για μας που ζούμε το δράμα της προσφυγιάς, των Κυπρίων που καταγόμαστε από την κατεχόμενη περιοχή, η Παναγία είναι προστάτης κατ’ εξοχήν των προσφύγων».
Ταυτόχρονα ευχήθηκε όπως «η Παναγία να βοηθήσει ώστε σύντομα να εξευρεθεί η δέουσα δίκαιη λύση στο Κυπριακό, για να μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουμε όλοι και να τιμήσουμε την Παναγία και στα δικά της σεβάσματα, που υπάρχουν στην κατεχόμενη περιοχή της πατρίδας μας».
Ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων ανέφερε ότι ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Μητροπολίτη Κωνσταντίας «μεταφέραμε με πολλή χαρά και μεγάλη ευλάβεια, την εικόνα της Παναγίας της Σουμελιώτισσας από το Βέρμιο όρος της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στην ηρωική και ένδοξη νήσο της Κύπρου, εις ευλογία των πιστών».
Πρόσθεσε ότι «η Παναγία μας πέρα από τα πολλά ονόματα και τη Χάρη της, είναι η μεγάλη πρόσφυγας αφού και εκείνη ακολούθησε το λαό του Θεού όταν το 1922 εγκατέλειψαν τα πάτρια εκεί εδάφη και μπήκανε στην προσφυγιά. Εχουμε τη χαρά και την ευλογία να έχουμε τη Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο όρος όπου είναι η νέα μονή της και από κει να δίνει την ευλογία στους απανταχού Ποντίους και όχι μόνο, σε όλους τους Ελληνες και σε όλους τους Ορθοδόξους που προσφεύγουν σε εκείνη για να αντλήσουν δύναμη και κουράγιο μέσα από τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής».
Ευχόμεθα συνέχισε, «η Παναγία με την έλευση της στη Κύπρο, να χαρίσει και στη νήσο αυτή αλλά και στον κάθε πιστό που θα την προσκυνήσει, πλούσια τη χάρη και την ευλογία της».
Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Βεροίας «για τον πολύτιμο αυτό θησαυρό που φέρνει στη πατρίδα μας». Ευχαρίστησε επίσης τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας ο οποίος τον παρακάλεσε να παραλάβει την εικόνα της Παναγίας και να την παραδώσει στον ίδιο για να την πάρει στο ποίμνιο του, αφού η εικόνα για να πάει στο Παραλίμνι περνά μέσα από τη Μητρόπολη Κιτίου.
Πρόσθεσε ότι «σήμερα κλίνω ευλαβικά το γόνυ μπροστά στην Παναγία, Μητέρα του Χριστού. Παρακαλώ όλο το λαό να κάνει το ίδιο και να Την παρακαλέσουμε να πρεσβεύει προς τον Κύριο και να πει του Γιου Της να ρίξει το στοργικό του βλέμμα σ’αυτό το νησί, να δει το πόνο μας, τα βάσανα μας, τις δυστυχίες μας, τις αφροσύνες μας και τα μεγάλα μας λάθη και να μας συγχωρήσει μετανοούντες. Να δώσει λύτρωση στο λαό μας και σύντομα να ανοίξουν οι γραμμές του Αττίλα, να πέσουν τα τείχη του αίσχους και ελεύθερος ο κόσμος μας να πορευτεί ξανά στα σπίτια του, στη γη του, στη γη των πατέρων του και να μας δώσει τη χαρά να πάμε πάλι στις πάνω από 500 βουβές και αλειτούργητες εκκλησιές, που έχουμε στο βορρά της πατρίδας μας».
Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου είπε ότι «είναι με μεγάλη συγκίνηση, σεβασμό και μεγάλη τιμή που σήμερα υποδεχόμαστε τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά».
Ταυτόχρονα ευχαρίστησε «εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της κυβέρνησης και ολόκληρης της πολιτείας, τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου για τις προσπάθειες που έκανε προκειμένου να βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο η θαυματουργή και ευλογημένη εικόνα και τους Μητροπολίτες Κιτίου και Βεροίας που σήμερα βρίσκονται μαζί μας».
Πρόσθεσε ότι «πραγματικά όλοι ευχόμαστε με τη δύναμη της Παναγίας μας να μπορέσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές να ξεπεράσουμε σαν λαός τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Πάνω απ’ όλα όμως, αφού αυτή η εικόνα είναι και εθνικό σύμβολο, είναι η ώρα που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να τερματιστεί η κατοχή στη πατρίδα μας, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους μας και είναι η ώρα που πρέπει να επανενώσουμε τη πατρίδα μας».
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Σουμελά έφτασε στην Κύπρο στα πλαίσια των εορτασμών για τον πολιούχο της Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, τον Αγιο Επιφάνειο, Επίσκοπο Κωνσταντίας που τιμάται στις 12 Μαΐου.
Η επίσημη υποδοχή της εικόνας θα γίνει στις 18.30 σήμερα το απόγευμα στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου και θα παραμείνει για προσκύνημα μέχρι το Σάββατο 16 Μαΐου 2015. Ο ναός θα είναι ανοικτός για το κοινό από τις 06.00 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ .
http://ikypros.com/?p=95174#sthash.PHWSSmf9.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου