Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Χριστούγεννα 2020 εν μέσω COVID-19: Πότε και πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες.

 

Χριστούγεννα 2020 εν μέσω COVID-19: Πότε και πώς θα ανοίξουν οι εκκλησίες

Με τα περιοριστικά μέτρα για τις εκκλησίες να επεκτείνονται, επί του παρόντος τυπικά, έως και την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου και την κυβέρνηση να έχει ήδη ανακοινώσει επέκταση των απαγορεύσεων για πολλές δραστηριότητες έως και τις 7 Ιανουαρίου, υπάρχει έντονος προβληματισμός για το τι θα γίνει τις ημέρες των Χριστουγέννων. Πιστοί, Ιερείς και Ιεράρχες εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σενάριο του περασμένου Πάσχα, αν και οι πληροφορίες τονίζουν ότι υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν οι ναοί έστω και με αρκετούς περιορισμούς.

Όπως διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, επίκειται επικοινωνία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

«Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο».

Σύμφωνα με πληροφορίες η Εκκλησία επιθυμεί να ανοίξουν οι ναοί για τους πιστούς στις 14 Δεκεμβρίου και τουλάχιστον έως την εορτή των Φώτων, δηλαδή να μην δοθεί άλλη χρονική παράταση, ενώ η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξει ακόμα μία εβδομάδα παράταση έως τις 21 Δεκεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των πιστών που θα επιτρέπεται να παρευρίσκονται στους ναούς θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης και η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ενδεχομένως εντός της επομένης εβδομάδας, η οποία θα τοποθετηθεί επί των εξελίξεων
«Χριστούγεννα με μία ακόμα οικογένεια μέχρι 9 άτομα, αυτοί είναι οι κανόνες και πρέπει να τους σεβαστούμε» είπε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του Άλφα και στον κ. Αντώνη Σρόιτερ ενώ κάλεσε τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν τις μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι.
«Διαφορετικά τα φετινά Χριστούγεννα» τόνισε στο τέλος της συνέντευξης ενώ κάλεσε πάλι τους πολίτες «να σεβαστούμε τους στοιχειώδεις κανόνες».

Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, η πόλη του οποίου βίωσε τον εορτασμό του Πολιούχου της με κλειστές τις εκκλησίες, απέστειλε στον πρωθυπουργό επιστολή ζητώντας του να ανοίξουν οι ναοι τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Στην επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρεται στο βαρύ κλίμα το οποίο επικρατεί εξαιτίας της νόσου του κορωνοϊού, μνημονεύει την οδύνη των κλειστών Εκκλησίων το Πάσχα και επισημαίνει ότι ο Ορθόδοξος Ελληνικός Λαός δεν θα αντέξςι ένα τέτοιο εορτασμό των Εορτών των Χριστουγέννων.
Ο Σεβασμιώτατος μεταφέρει το αίτημα του Λαού του, το όποίο είναι και γενικότερο αίτημα, ώστε τηρουμένων των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας, να λειτουργήσουν οι Ναοί με συμμετοχή πιστών.

Παρόμοια επιστολή έχει αποσταλεί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών και στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη, όπου και εγγράφως διατυπώνονται τα όσα είπαν στην συνάντησή τους στην Πάτρα και περί της ανάγκης εορτασμού των αγίων ημερών των Χριστουγέννων, με την συμμετοχή πιστών στους Ιερούς Ναούς.

Επιπλέον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος εξέδωσε Εγκύκλιο για τους πιστούς της Ιεράς Μητροπόλεως στην οποία αναφέρθηκε στον εορτασμό του Πολιούχο των Πατρών Άγιο Ανδρέα που έγινε χωρίς την παρουσία των πιστών ενώ τόνισε μεταξύ άλλων «κατά την συνάντησή μας στο Επισκοπείο με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, εξεθέσαμε τις πολλές δυσκολίες και την πίεση των Χριστιανών, ειδικά προ των μεγάλων αυτών Εορτών και παρακαλέσαμε να μεταφέρει το αίτημα μας στον κ. Πρωθυπουργό, ώστε να δοθεί η ευκαιρία, όσο είναι δυνατόν, να εορτασθούν τα Χριστούγεννα υπό καλύτερες συνθήκες με την συμμετοχή πιστών, τηρουμένων των μέτρων προστασίας εκ της λοιμικής νόσου του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών Επιστημόνων»

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Νοεμβρίου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αρχιεπίσκοπο για την πορεία της πανδημίας και για τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπισή της.
Όπως αναφέρει σε επίσημη ενημέρωση το Μαξίμου κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις τόσο του Πρωθυπουργού, όσο και του Αρχιεπισκόπου, ήταν η αδήριτη ανάγκη να συμβάλουμε όλοι, με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των μέτρων, τηρώντας πιστά και απαρέγκλιτα τους υγειονομικούς κανόνες, όπως έγινε από την αρχή της πανδημίας.
Εκφράστηκε επίσης η αισιοδοξία ότι η τήρηση των υγειονομικών κανόνων και η συνακόλουθη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα μας επιτρέψουν να κάνουμε Χριστούγεννα σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.
«Είναι στο χέρι μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να κάνουμε Χριστούγεννα με τις Εκκλησίες μας ανοιχτές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με τον κ. Ιερώνυμο να προσθέτει ότι «έχουμε όλοι ευθύνη να προστατεύσουμε με τη στάση μας το ανθρώπινο πρόσωπο και την δημόσια υγεία, ώστε να μπορέσουμε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στους Ναούς μας».
Υπενθυμίζεται πως η ΔΙΣ είχε στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την παράκληση να λειτουργήσουν οι ιεροί ναοί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων.
Την αποκάλυψη αυτή έκανε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, μέλος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, σε ειδική διαδικτυακή εκπομπή της μητροπόλεώς του στο Facebook, την οποία και παρακολούθησαν με ενεργή συμμετοχή δεκάδες χιλιάδες πιστοί, στην πλειονότητά τους νέοι. Τόνισε, μάλιστα, πως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παρακάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να επιτρέψουν να παραμείνουν ανοικτοί οι ναοί με την απαρέγκλιτη και πιστή τήρηση όλων των προδιαγραφών, των εντολών και των υποδείξεων των αρμόδιων υγειονομικών αρχών της Πολιτείας και, φυσικά, πάντα με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων μέσα σε αυτόν και τον επόμενο μήνα.

AYTH EINAI ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ 164ης ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ (2020 – 2021)

Πρόεδρος:
Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος

Μέλη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες:
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιάκωβος
Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος
Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων
Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός
Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας
Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων
Άρτης κ. Καλλίνικος
Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας
Ζακύνθου κ. Διονύσιος
Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος
Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ
Γλυφάδας, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης κ. Αντώνιος.

Ο Αρχιγραμματεύς
Ο Ωρεών Φιλόθεος.

Εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

orthodoxianewsagency.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου