Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Πολύτιμος σταυρός επιστρέφει στο Άγιο Όρος - Αγοράστηκε σε δημοπρασία της Ισπανίας.

 

Πολύτιμος σταυρός επιστρέφει στο Άγιο Όρος - Αγοράστηκε σε δημοπρασία της Ισπανίας

Αίσιο τέλος για ένα σημαντικό κειμήλιο του Αγίου Όρους, χάρη στον επίτιμο Έλληνα πρόξενο του Μπαχρέιν, ο οποίος το εντόπισε -και το αγόρασε- σε δημοπρασία της Ισπανίας.

Ένα σπάνιο κειμήλιο επιστρέφει στο Άγιον Όρος. Επιτραπέζιος σταυρός που χρονολογείται τον 19ο αιώνα αγοράστηκε σε δημοπρασία στην Ισπανία και ο νέος ιδιοκτήτης του, επιθυμεί να τον επιστρέψει στην αθωνική πολιτεία.

Έλληνας επιχειρηματίας και επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπαχρέιν είναι ο νέος ιδιοκτήτης, που ανακάλυψε στη δημοπρασία το σπάνιο κειμήλιο.

Πρόκειται για επιτραπέζιο ελληνικό ασημένιο, ξυλόγλυπτο σταυρό του 1860, πού βρισκόταν στο Άγιον Όρος, αν και η ιστορία του αποτελεί ένα μυστήριο ακόμη και για τους αγιορείτες μοναχούς.

Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη αν έχει κλαπή από κάποιο μοναστήρι ή κελί ή αν κάποιος μοναχός τον δώρισε σε κάποιον και πώς τελικά κατέληξε στην ισπανική δημοπρασία.

Όταν ο σταυρός επιστρέψει στην αθωνική πολιτεία θα γίνει έρευνα για να αποκαλυφθεί η ιστορία του. Μέχρι να γίνει γνωστό, σε ποια μονή ανήκει θα τοποθετηθεί στο πρωτάτο στις Καρυές εκεί όπου βρίσκεται ο αρχαιότερος σωζόμενος ναός του Αγίου Όρους.

newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου