Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

ΤΡΕΜΕΤΟΥΣΙΑ! ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ!


Φωτογραφία του 1972 με τη μαρμάρινη λάρνακα όπου είχε τοποθετηθεί αρχικά το λείψανο του Αγ. Σπυρίδωνα, δίπλα στην είσοδο του Ι.Ν. της Τριμυθούντος στην Κύπρο. Η περιοχή από το 1974 βρίσκεται στα κατεχόμενα. Δίπλα στη λάρνακα ο τότε υπεύθυνος της μονής του Αγ. Σπυρίδωνα, Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Παπαχριστοφόρου (1938-2020).

Η Ιερά αυτή Μονή που βλέπετε κτίστηκε τον 18ο αιώνα επί των ερειπίων παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του 4ου-5ου αιώνα. Σ’ αυτήν φυλάσσονταν, μέχρι τον 16ο αιώνα, τα τίμια λείψανα του Αγίου που σήμερα βρίσκονται στη νήσο Κέρκυρα.

Η Μονή υπήρξε κέντρο διαφύλαξης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών έργων. Αυτά τα ανεκτίμητης αξίας έργα χάθηκαν, λόγω της Τουρκικής Εισβολής του 1974.
Η μνήμη του Αγίου εορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου. Λίγο μετά την κοίμηση του, στις 12 Δεκεμβρίου του 348 μ.Χ κτίστηκε ναός προς τιμήν του, στη πόλη Τριμυθούντα όπου έζησε και ποίμανε τον λαό του Θεού για πολλά χρόνια!

Με την πάροδο του χρόνου, δημιουργήθηκε μοναστική κοινότητα γύρω από την εκκλησία, αλλά δυστυχώς η πρώτη ιστορία του Μοναστηριού είναι άγνωστη. Ο περιηγητής μοναχός Βασίλειος Μπάρσκι, που την επισκέφθηκε το 1735, άφησε μία ενδιαφέρουσα περιγραφή της. Κάνει λόγο για «ωραία λιθόκτιστη εκκλησία, όχι μικρή, όπου διορίσθηκαν ηγούμενος και ιερομόναχος και άρχισαν να μαζεύουν μοναχούς και έτσι δημιουργήθηκε το Μοναστήρι».
Ο σημερινός ναός, ανακαινισμένος το 1729, είναι κτισμένος στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του πρώτου μισού τού 5ου αιώνα, στο ψηφιδωτό δάπεδο της οποίας αναγράφεται το όνομα του ψηφοθέτη Καρτέριου. Το τέμπλο είναι έργο του 17ου αιώνα και τα βημόθυρα του 1634 φέρουν την υπογραφή του ιερογράφου Παύλου.

Στη δεξιά πλευρά του ναού, δίπλα στο ιερό βήμα, βρίσκεται η σαρκοφάγος όπου αναπαυόταν το άφθαρτο λείψανο του αγίου για περίπου τρείς αιώνες. Τον έβδομο αιώνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί γύρω στα 1456 στην Κέρκυρα, όπου τιμάται ως προστάτης και πολιούχος. Το Μοναστήρι λειτουργούσε και ως Κέντρο Συντήρησης Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης για εικόνες και χειρόγραφα.
Μετά την Τούρκικη εισβολή εξαφανίστηκαν περισσότερες από 150 βυζαντινές εκκλησιαστικές εικόνες και ανεκτίμητης αξίας χειρόγραφα. Πριν την Τουρκική εισβολή, χιλιάδες προσκυνητές πήγαιναν κάθε χρόνο κατά την ημέρα της γιορτής του Αγίου, στις 12 Δεκεμβρίου στο Μοναστήρι του, όπου γινόταν μεγάλη πανήγυρη.
Σήμερα, η Ιερά Μονή του Αγίου Σπυρίδωνα στην κατεχόμενη Τρεμετουσιά έχει -δυστυχώς- μετατραπεί σε στρατώνα και είναι αυστηρώς απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.


Πώς αντέχεις σκλαβωμένος μέσα στα συρματοπλέγματα Άγιε μου Σπυρίδωνα;
Κάνε ένα θαύμα όπως τότε στην πρώτη οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ στην Νίκαια της Βιθυνίας που απόδειξες την Τριαδικότητα του Θεού με ένα κεραμίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου