Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν και πώς βοηθούν;


Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν. Πρώτα απ 'όλα, αυτό οφείλεται στο

γεγονός ότι οι ειδικοί και οι ερευνητές συνολικά αριθμούν περισσότερα από 700 τέτοια εικονίδια . Δυστυχώς, δεν θα μπορούμε να μιλήσουμε για καθένα από αυτά σε ένα άρθρο, επομένως σήμερα θα επισημάνουμε μόνο μερικά από αυτά τα εικονίδια - τις ιδιότητές τους, καθώς και τους λόγους για έναν τόσο μεγάλο αριθμό διαφορετικών εικόνων στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η παράδοση του σεβασμού της Παναγίας πηγάζει από την Αγία Γραφή. Έτσι, σύμφωνα με το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κατά τη σταύρωση του Ιησού συνέβησαν τα εξής:

«Ο Ιησούς, βλέποντας τη Μητέρα και τον μαθητή να στέκονται εκεί, τους οποίους αγαπούσε, είπε στη Μητέρα Του: Γυναίκα! Ιδού, ο γιος σου. Τότε λέει στον μαθητή: Ιδού, η Μητέρα σου! Και από τότε αυτός ο μαθητής την πήρε κοντά του» (Ιωάννης 19:26-27).

Πιστεύεται ότι από εκείνη τη στιγμή η Μητέρα του Θεού υιοθέτησε όχι μόνο τον μαθητή του Ιησού, τον άγιο Απόστολο Ιωάννη, αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός όταν η Μητέρα του Θεού, μετά την Κοίμησή Της, εμφανίστηκε στους πένθιμους αποστόλους και είπε:

"Χαίρομαι! Γιατί είμαι πάντα μαζί σου».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σέβεται ιδιαίτερα τη Μητέρα του Θεού. Στη Ρωσία, η πρώτη Ορθόδοξη εκκλησία που χτίστηκε υπό τον Πρίγκιπα Βλαντιμίρ - η Εκκλησία της Δέκατης - είναι αφιερωμένη στη Μητέρα του Θεού, επομένως έχει ένα δεύτερο όνομα - Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου . Ήδη τον 12ο αιώνα, ο Andrei Bogolyubsky εισήγαγε μια νέα επίσημη αργία - τη Μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου (14 Οκτωβρίου), που σημαίνει την προστασία της Μητέρας του Θεού της ρωσικής γης. Έτσι, βλέπουμε παραδείγματα που δείχνουν ότι στη χώρα μας η Μητέρα του Θεού τιμάται ιδιαίτερα από τα αρχαία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-2

Γιατί όμως είναι αφιερωμένες τόσες πολλές εικόνες σε Εκείνη; Πολλές εικόνες της Μητέρας του Θεού συνδέονται με θαυματουργά γεγονότα. Για παράδειγμα, η εικόνα της Μητέρας του Θεού "Το ανεξάντλητο δισκοπότηρο" σχετίζεται με μια περίπτωση που ένας συνταξιούχος στρατιώτης από την επαρχία Τούλα δεν μπορούσε να συνέλθει από το μεθύσι, αλλά ένας γέρος εμφανίστηκε σε ένα όνειρο και τον ώθησε να υπηρετήσει υπηρεσία προσευχής μπροστά από αυτό το εικονίδιο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν ήταν ακόμη διαθέσιμο. Αλλά ως εκ θαύματος, ο στρατιώτης βρήκε αυτή την εικόνα, έκανε προσευχή μπροστά της με τους κληρικούς και απαλλάχθηκε από το μεθύσι.

Άλλη γνωστή περίπτωση: όταν τον 16ο αι. Μια τρομερή φωτιά εκδηλώθηκε στο Καζάν · η Μητέρα του Θεού εμφανίστηκε σε ένα μικρό κορίτσι σε ένα όνειρο και έδειξε τη θέση της εικόνας. Έτσι βρήκαν την εικόνα, την οποία γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα ως εικόνα του Καζάν , και με την οποία συνδέονται πολλά θαύματα. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός εικόνων συνδέεται με μεγάλο αριθμό θαυμάτων που συνέβησαν στους ανθρώπους χάρη στη Μητέρα του Θεού.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-3

Για να είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε για τους τύπους εικόνων της Μητέρας του Θεού, θα τις εξετάσουμε σύμφωνα με ορισμένους τύπους , από τους οποίους υπάρχουν έως και 9 συνολικά, αλλά θα θίξουμε τις τρεις κύριες.

Το Oranta (που μεταφράζεται από τα αρχαία ελληνικά ως «προσεύχεται») είναι ένας τύπος εικόνας στο οποίο η Μητέρα του Θεού υψώνει τις παλάμες της στον ουρανό σε μια στάση προσευχής. Το μωρό Ιησούς Χριστός απεικονίζεται στο στήθος. Αυτός ο τύπος περιλαμβάνει το "Ανεξάντλητο Δισκοπότηρο", το Kursk-Root, το "Sign", το Mirozhskaya και άλλες εικόνες της Μητέρας του Θεού.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-4

Η Ελεούσα (από τα αρχαία ελληνικά - «ελεήμων») είναι ένας τύπος εικόνας στην οποία το πρόσωπο της Μητέρας του Θεού αγγίζει το πρόσωπο του Ιησού Χριστού: Τον κρατά στην αγκαλιά της και, όπως λες, Τον πιέζει προς τον εαυτό της, «έχει έλεος." Τα ακόλουθα εικονίδια ανήκουν σε αυτόν τον τύπο: Vladimir, Fedorov, Pochaev, "Recovery of Dead", Don, Korsun.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-5

Η Οδηγήτρια (από τα αρχαία ελληνικά - «οδηγός») είναι ένας τύπος εικόνας στην οποία η Μητέρα του Θεού κρατά το μωρό Ιησού Χριστό με το ένα χέρι και τον δείχνει με το άλλο, εφιστώντας την προσοχή όλης της ανθρωπότητας σε Αυτόν ως Αλήθεια και Ζωή. Και ο Κύριος ευλογεί τη Μητέρα του Θεού με το ένα χέρι, και με το άλλο κρατά ένα ειλητάριο - μια εικόνα του Ευαγγελίου. Σε αυτόν τον τύπο εικονιδίων γνωρίζουμε όπως Smolenskaya, Georgian, Iverskaya, "Three-handed", Kazan, "Passionate", Czestochowa.

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-6

Πώς βοηθούν οι εικόνες της Μητέρας του Θεού;

Στην πραγματικότητα, το εύρος της βοήθειάς τους είναι αρκετά εκτεταμένο: απαλλαγή από ασθένειες, καυγάδες, προσθήκη σοφίας και εξυπνάδας, απαλλαγή από βλαβερά πάθη και συνήθειες, σωτηρία από εχθρούς, ευλογία για γάμο, ειρήνη και ευημερία, απελευθέρωση από τη φυλακή κ.λπ. Κατά κανόνα, σε κάθε εικονίδιο γίνεται προσευχή με διαφορετικά αιτήματα.

Ωστόσο, πιστεύουμε ότι καθώς καθεμία από τις 700 εικόνες απεικονίζει μία εικόνα της Μητέρας του Θεού, η προσευχή μπροστά σε μία εικόνα με διαφορετικά αιτήματα δεν θεωρείται λάθος. Η Μητέρα του Θεού θα μας ακούσει και θα μας βοηθήσει σε κάθε περίπτωση.

dzen.ru 

Στην πραγματικότητα, είναι αρκετά δύσκολο να απαντήσουμε στο ερώτημα πόσες εικόνες της Μητέρας του Θεού υπάρχουν.-7
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου