Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

Προσευχήσου! Προσευχήσου! Από την άγια προσευχή ωριμάζουν μέσα μας οι μυστικοί καρποί. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

 

Ζαχαρίας Προδρόμου_ Zechariah (priest)_ Захария отец Иоанна Крестителя _304145 

Ὁ λαὸς ἵσταται διὰ τὴν ἀνάγνωσιν τοῦ Συναξαρίου.
Συναξάριον Τοῦ Μηναίου.
Τῇ Εʹ (5ῃ) τοῦ μηνὸς Σεπτεμβρίου, μνήμη Ζαχαρίου τοῦ Προφήτου, τοῦ πατρὸς τοῦ Προδρόμου. (1ος αἰ.).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ ὁ ἅγιος ἱερομάρτυς Ἀβδαῖος, ῥάβδοις ἀκανθώδεσι τυφθείς ἐν Περσίᾳ, τελειοῦται (420).
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τῶν ἁγίων Μαρτύρων Μεδίμνου, Οὐρβανοῦ, Θεοδώρου, καὶ τῶν σὺν αὐτοῖς ὀγδοήκοντα Ἱερέων καὶ Λευϊτῶν, ἤτοι Διακόνων, ἐν Νικομηδείᾳ διὰ πυρὸς τελειωθέντων (370)
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ σύναξις τοῦ ἁγίου Ἀποστόλου Πέτρου ἐν τῷ Ἀθήρᾳ καὶ ἀνάμνησις τῆς ἐμφανίσεως τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Πέτρου στὸν αὐτοκράτορα Ἰουστινιανὸ ἐν τῷ Ἀθήρᾳ (σημερινό Büyük Çekmece-Μπουγιούκ Τσεκμετζέ ) τῆς Θράκης πλησίον τῆς Κωνσταντινουπόλεως ἐν ἔτει 552
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, μνήµη τοῦ Ὁσίου πατρὸς ἡµῶν Ἰωάννου τοῦ ἐπικαλουμένου “καλοῦ”, τοῦ ἐκ Σίποντο τῆς Ἀπουλίας.

Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ, ἄθλησις τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Μάρτυρος Γλὲμπ ἐν τῷ ἁγίῳ βαπτίσματι ὀνομασθέις Δαβίδ, υἱοῦ τοῦ Ἁγίου Βλαδιμήρου βασιλέως τῶν Ρώσων, ξίφει τελειοῦται, ἐν ἔτει 1015.
Τῇ αὐτῇ ἡμέρᾳ μνήμη τοῦ ἁγίου ἐνδόξου Ἱερομάρτυρος καὶ ὁμολογητοῦ Ἀθανασίου, τοῦ νεοφανοῦς, τῆς Μονῆς τοῦ Ὁσίου Συμεὼν τοῦ Στυλίτου ἐν Μπρέστ-Λιτόβσκ, ἀθλήσαντος ὑπὲρ τῆς Όρθοδόξου Πίστεως, φονευθέντος ὑπὸ τῶν Λατίνων έν Βρέστῃ τῆς Λευκορωσίας ἐν ἔτει ᾳχμη΄(1648).

Στίχοι
Θεῖον δι’ ἀμνὸν τοῦ Θεοῦ Ζαχαρίας,
Ὥσπερ τις ἀμνὸς σφάττεται ναοῦ μέσον.
Πέμπτῃ Ζαχαρίαν δαπέδῳ σφάξαν παρὰ νηοῦ.
Στίχοι
Ζῶντα Ἀθανάσιον θάπτουσιν πλάνοι
ἀλλ’ αὐτὸς ὡς δίκαιος ζεῖ εἰς αἰῶνας.
Πέμπτη Ἀθανάσιος θάνε καρτερόφρων

Προφήτης Ζαχαρίας
π. Ἀνανίας Κουστένης

Στὶς 5 τοῦ μηνὸς Σεπτεμβρίου γιορτάζει ἡ Ἐκκλησία μας τὸν Προφήτη Zαχαρία, τὸν πατέρα τοῦ Tιμίου καὶ ἐνδόξου Προφήτου Προδρόμου καὶ Bαπτιστοῦ Ἰωάννου, καὶ κατὰ ἄλλο Συναξάριο, γιορτάζει μαζὶ καὶ τὴν ἁγία Ἐλισάβετ, τοὺς γονεῖς τοῦ ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου. Ἦταν μεγάλη ψυχὴ ὁ Προφήτης Zαχαρίας καὶ ἐδέχετο τὴν ἀειπαρθενία τῆς Θεοτόκου. Γι’ αὐτό, κι ἀφοῦ γέννησε τὸν Χριστό μας καὶ πήγαινε μαζὶ μὲ τὸν Χριστὸ στὸν ναὸ τοῦ Σολομῶντος, τὴν ἔβαλε νὰ κάθεται πάλι ἐκεῖ ποὺ ἦτο αἱ παρθένοι. Αὐτὸ ἐξόργισε τοὺς Ἰουδαίους καὶ τὸν Ἡρώδη, καὶ ὁ Ἡρώδης εἶχε καὶ ἕνα λόγο παραπάνω, γιατὶ ὁ Zαχαρίας ἔκρυψε τὸν ἅγιο Ἰωάννη τὸν Πρόδρομο, ἐνῶ ὁ Χριστὸς πῆγε στὴν Αἴγυπτο, πέραν τοῦ Ἰορδάνου, σὲ ἕνα σπήλαιο. Καὶ τώρα βάνει τοὺς Ἰουδαίους νὰ τὸν ἐκδικηθοῦν γιὰ τοὺς δύο λόγους. Γιατὶ ἐδέχετο τὸ ἀειπάρθενον τῆς Θεοτόκου καὶ γιατὶ ἔκρυψε τὸν Bαπτιστὴ τοῦ Kυρίου. Kαὶ τί κάνανε οἱ Ἰουδαῖοι; Tὸν ἐφόνευσαν μεταξὺ τοῦ ναοῦ καὶ τοῦ θυσιαστηρίου. Tοὺς τό ’πε ὁ Χριστός, λίγες μέρες πρὶν ἀκόμη σταυρωθεῖ.

Ἂς ἔχομε καὶ τοῦ Προφήτου Zαχαρίου καὶ τῆς ἁγίας Ἐλισάβετ τὶς εὐχὲς καὶ τὶς εὐλογίες καὶ ἂς παρηγορεῖ καὶ πάλι ὁ Χριστός μας τὸ δοκιμαζόμενο ἔθνος μας, τὴ γλυκύτατη πατρίδα μας.
Ἂς μὴ φοβούμεθα. Ἂς γίνομε καλύτεροι Χριστιανοί, καὶ ἀντρειωμένοι. Kι ἂς ἀγαπᾶμε τὸν Χριστὸ καὶ τὴν πατρίδα καὶ τὸν πλησίον, κι ἂς κάνομε ἀντίσταση. Nὰ φοβηθοῦν ἐκεῖνοι, οἱ ὁποῖοι μᾶς πολεμᾶνε, γιατὶ ματαιοπονοῦν. Ὅ,τι καὶ ἂν γίνει, ἂν εἴμαστε τοῦ Χριστοῦ, κερδισμένοι θὰ εἴμαστε. Γι’ αὐτό, Συνέλληνες καὶ πατέρες, ἂς κρατήσομε μέχρι τὸ τέλος. Ἡ νίκη ἀνήκει στὸν Χριστό, ἀνήκει στὴν Ἐκκλησία, ἀνήκει στὸν Παράδεισο.
Ἀρχιμανδρίτης Ἀνανίας Κουστένης, Φθινοπωρινὸ Συναξάρι, Τόμος Α´

***

Ο άγιος προφήτης Ζαχαρίας, πατέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ζαχαρίας Προδρόμου_ Zechariah (priest)_ Захария отец Иоанна Крестителя _3041ΖΑΧΑΡΙΑΣ_y_42b71f78Μάταια οι άνθρωποι πασχίζουν να ανακαλύψουν όσα ο Θεός θέλει να αποκρύπτει. Αν ο Θεός δεν το επέτρεπε, ποτέ οι άνθρωποι δεν θα είχαν βρει στα έγκατα της γης χρυσάφι και ασήμι, ούτε θα είχαν ανακαλύψει τη δύναμη του ατμού, η τη λάμψη του ηλεκτρικού φωτός.
Μάταια ο Ηρώδης έσφαξε αμέτρητα παιδιά στη Βηθλεέμ, προκειμένου να δολοφονήσει το Ένα. Το Ένα αυτό κρυβόταν από τη θέα κι απ’ το ξίφος του Ηρώδη. Μάταια ο βρεφοκτόνος αναζητούσε τον Ιωάννη. Οι στρατιώτες καταδίωκαν την ηλικιωμένη Ελισάβετ, που έτρεχε να κρυφτεί με τον Ιωάννη στην αγκαλιά της• κι όμως δεν μπόρεσαν να την προλάβουν! Ιδού το θαύμα!
Ο θηριώδης Ηρώδης κάλεσε τον Ζαχαρία και τον πρόσταξε: «Δώσε μου τον υιό σου τον Ιωάννη.» Ο πρεσβύτης ιερέας απάντησε με πραότητα: «Τώρα υπηρετώ τον Κύριο και Θεό του Ισραήλ. Δεν γνωρίζω που είναι ο υιός μου.» Εξαγριωμένος ο Ηρώδης διέταξε να σφάξουν τον Ζαχαρία, αντί του Ιωάννη. Οι υπηρέτες του βασιλιά εισήλθαν στον ναό και ρώτησαν τον Ζαχαρία: «Που έκρυψες τον υιό σου; Παράδωσε τον σ’ εμάς, είναι διαταγή του βασιλιά. Αν δεν μας τον παραδώσεις, εσύ ο ίδιος θα πεθάνεις!» Ο Ζαχαρίας αποκρίθηκε: «Εσείς θα σκοτώσετε το σώμα μου, αλλά ο Κύριος θα παραλάβει την ψυχή μου!»
Ο Ζαχαρίας θανατώθηκε αλλά και πάλι ο Ηρώδης δεν ικανοποιήθηκε. Ο μιαιφόνος βασιλιάς δεν είχε ησυχία, ημέρα και νύχτα• τον βασάνιζε μια προφητεία, σύμφωνα με την οποία ο Ιωάννης ίσως ήταν ο νεογέννητος βασιλιάς που διακήρυξαν οι από Ανατολών Μάγοι. Μάταια ο Ηρώδης προσπαθούσε παντού να τον βρει: ο ίδιος ο Θεός επί τούτω τον έκρυβε.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Σεπτέμβριος), Εκδ. Αθως.
https://www.ochrid.org/september/5th

***

Το Ιερό λείψανο του Προφήτη Ζαχαρία βρίσκεται τώρα στην Ιταλία, φυλάσσεται σε ανθρωπόσχημη λειψανοθήκη, στον ομώνυμο Ναό, San Zaccaria της Βενετίας, αδιάφθορο. Τον 9ο αι. ο Εικονομάχος Αυτοκράτορας Λέων Ε’ ο Αρμένιος (813 – 820), δώρησε τα Λείψανα στο Δόγη της Βενετίας Άγγελο Particiano (811 – 827), όπως λέει ο Ιεροσολύμων Νεκτάριος στο έργο του περί της αρχής του Πάπα αντιρρήσεως.

***

Επιστολή
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς
Στην μοναχική κυρία για την προσευχή

Ζαχαρίας Προδρόμου_ Zechariah (priest)_ Захария отец Иоанна Крестителя _3041-0_cee62_41669557_origΕίστε πικραμένη επειδή ο Θεός δεν ακούει τις προσευχές σας! Μην πικραίνεστε μ’ Εκείνον, από τον οποίο έχουμε και το είναι και τη ζωή και την αναπνοή και το λογικό, και όλα. Σας παρακαλώ, μην παραπονιέστε για Εκείνον, που έχει χιλιάδες φορές περισσότερο δίκαιο να παραπονεθεί για μας μπροστά στους αγγέλους και τους αγίους Του. Ακόμα κι αν ο Κύριος δεν εκπληρώνει όλες τις προσευχές μας, εκείνες που φέρνουν στην ψυχή μας καρπό, κάνοντας τις ψυχές μας πλουσιότερες και πιο ώριμες. Αυτό είναι το μυστήριο, που γνώρισαν οι πνευματικοί εξερευνητές του εαυτού τους.

Ας πούμε ότι όποιος σπέρνει το σιτάρι και προσεύχεται ο σπόρος να φέρει καρπό. Αντί καρπού φυτρώνει χορτάρι. Αυτός πάλι προσεύχεται για καρπό. Αλλά αντί του καρπού από το χόρτο μεγαλώνει καλάμι και στάχυ. Αυτός πάλι προσεύχεται για καρπό. Και τελικά, τα καλάμια γεμίζουν σιτάρι, και ωριμάζει, και πέφτει στην καρδιά του προσευχόμενου. Όλες οι πραγματικές μας προσευχές εν καιρώ θα φέρουν τον καρπό τους. Όπως λέει ο Ρώσος ποιητής Βγιαζέμσκι:

Και την αίθρια ημέρα και κάτω από την καταιγίδα,
κατά τη συνάντηση της ευτυχίας ή της ανάγκης
να περάσει πάνω σου η σκιά του σύννεφου
ή το φως των αστεριών,
προσευχήσου! Προσευχήσου! Από την άγια προσευχή
Ωριμάζουν μέσα μας οι μυστικοί καρποί.

Ο Θεός μας όρισε την προσευχή όχι προκειμένου να μάθει τί χρειαζόμαστε- αφού γνωρίζει και πριν τη σύλληψή μας, τί θα χρειαστούμε σε κάθε λεπτό της ζωής μας- αλλά προκειμένου οι ψυχές μας , υπό τις ακτίνες της προσευχής, να μεγαλώνουν, να ευρύνονται, να υψώνονται και να ωριμάζουν. Εάν , προς στιγμή, δεν απαντά στις προσευχές , σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να γίνει σε μας εκείνο που εμείς θέλουμε, αλλά εκείνο που Αυτός θέλει. Σ’ αυτήν την περίπτωση επιθυμεί για μας και μας προετοιμάζει για κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο από εκείνο που εμείς στην προσευχή Του ζητάμε. Γι’ αυτό πρέπει με ταπεινοφροσύνη να ολοκληρώνουμε κάθε προσευχή με τη φράση: « Πατέρα, ας γίνει το θέλημά σου, όχι το δικό μου».
(Από το βιβλίο: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Δεν φτάνει μόνον η πίστη…». Ιεραποστολικές επιστολές Β’, Εκδόσεις «Εν πλω», Σελ. 79-80)

Οι Άγιοι Εβδομήκοντα μάρτυρες
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Αυτοί οι άνδρες, με επικεφαλής τον Ουρβανό, τον Θεόδωρο και τον Μέδιμνο, επελέγησαν από τους χριστιανούς της Κωνσταντινουπόλεως, κατά τη διάρκεια του διωγμού της Ορθοδοξίας από τον αυτοκράτορα Ουαλη, ως οι πιο σεβαστοί και επιφανείς πολίτες της πρωτεύουσας, για να πάνε στη Νικομήδεια και να παρακαλέσουν τον αιρετικό (αρειανιστη) αυτοκράτορα, να λυπηθεί τις ζωές των Ορθοδόξων Χριστιανών.
Ο αυτοκράτορας εξαγριώθηκε και τους είπε να φύγουν, αλλά διέταξε κρυφά τους ναύτες του να βάλουν φωτιά στο πλοιάριο όταν βρίσκονταν στη θάλασσα και αυτοί να σωθούν με μια λέμβο. Οι πονηροί υπηρέτες του ακόμη πιο δόλιου κυρίου το έκαναν. Τα σώματα αυτών των ένδοξων εβδομήντα μαρτύρων κάηκαν και πνίγηκαν στη θάλασσα, αλλά οι ψυχές τους κολύμπησαν στον εύδιο λιμένα της αιώνιας μακαριότητας.
Πηγή: Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Σεπτέμβριος),

Άγιος Αμφιλόχιος Μακρής: «Με ένα καλόν λόγον διά τον πλησίον σου, υπερασπίζοντάς τον, αγοράζεις τον Παράδεισον»

Ζαχαρίας Ιωάννη Προδρόμου_Zechariah priest_Захария отец Иоанна Крестителя_0_8963e_fe156ac6__ZACHARIAH-webΤο μαρτύριο του προφήτη Ζαχαρία, πατρός του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, έφερε την οργή του Θεού στο Ισραήλ, αφαιρέθηκε από τους ιερείς το χάρισμα της προφητείας  κι έλαβαν χώρα σημεία και τέρατα, που προεμήνυαν την προσεχή κατάργησι της λατρείας.
https://iconandlight.wordpress.com/2021/09/04/67269/

Ο άγιος προφήτης Ζαχαρίας, πατέρας του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου φονεύθηκε μεταξύ ναού και θυσιαστηρίου, στον τόπο όπου είχε ορίσει να στέκεται η Παρθένος μετά την Θεοτοκία της…. μαρτυρώντας έτσι ενώπιον του Θεού την μιαιφονία των Εβραίων.
https://iconandlight.wordpress.com/2020/09/04/%ce%bf-%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%86%ce%ae%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b6%ce%b1%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%ad%cf%81%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85/

Άγιος Αθανάσιος του Μπρεστ. Τι τράβηξαν οι Ομολογητές, οι Μάρτυρες! Αν οι Χριστιανοί δεν ομολογήσουν, δεν αντιδράσουν, αυτοί θα κάνουν χειρότερα.
https://iconandlight.wordpress.com/2022/09/04/%ce%ac%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b1%ce%b8%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%cf%80%cf%81%ce%b5%cf%83%cf%84-%cf%84%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%ac%ce%b2%ce%b7%ce%be%ce%b1/

Μετά την γέννηση του Χριστού ο δίκαιος Ζαχαρίας, εκήρυττε με παρρησία τη Μαριάμ ως Παρθένο Θεοτόκο. Ο Παράδεισος δέχεται κάθε καλό λόγο μας και τον διατηρεί ως εγγύηση της αιωνίου ζωής μας. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς
https://iconandlight.wordpress.com/2019/09/04/31797/

Ζαχαρίας Ιωάννη Προδρόμου_Zechariah priest_Захария отец Иоанна Крестителя_προσεύχεται-23sἈπολυτίκιον ἁγίου Ζαχαρίου τοῦ Προφήτου, τοῦ πατρὸς τοῦ Τιμίου Προδρόμου.
Ἦχος δ’. Κατεπλάγη Ἰωσήφ.

ερωσύνης στολισμόν, περιβαλλόμενος σοφέ, κατὰ τὸν νόμον τοῦ Θεού, ὁλοκαυτώματα δεκτά, ἱεροπρεπῶς προσενήνοχας Ζαχαρία· καὶ γέγονας φωστήρ, καὶ θεατὴς μυστικῶν, τὰ σύμβολα ἐν σοί, τὰ τῆς χάριτος, φέρων ἐκδήλως πάνσοφε, καὶ ξίφει ἀναιρεθεὶς ἐν τῷ ναῷ τοῦ Θεοῦ, Χριστοῦ Προφῆτα, σὺν τῷ Προδρόμῳ, πρέσβευε σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Ἀπολυτίκιον. Προφήτου Ζαχαρία
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως

Θείου Πνεύματος, τῇ ἐπιπνοίᾳ, ἱεράτευσας, Θεῷ ἀμέμπτως, ἱερωσύνην νομικήν ἐνδυσάμενος· καὶ τὸν Σωτῆρα ἀσπόρως σαρκούμενον, Ἀνατολὴν τὴν ἐξ ὕψους ἐκήρυξας. Ἀλλὰ πρέσβευε, Ζαχαρία Προφῆτα ἔνδοξε, δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.

Ἀπολυτίκιον τοῦ ἁγίου Ἀθανασίου τοῦ ὁμολογητοῦ ἐν Μπρέστ-Λιτὸβσκ
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.

Θείας πίστεως ὁμολογίᾳ, ἐστερέωσας τὴν ἐκκλησίαν, ἐν δυσχειμέροις καιροῖς Ἀθανάσιε· Παπολατρῶν καταισχύνας τὸ φρύαγμα, καὶ Ὀρθοδόξων εὐφράνας τὸ πλήρωμα. Μάρτυς ἔνδοξε, Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἡμῖν, τὸ μέγα ἔλεος.

Ἦχος πλ. δ’
Ὢ τοῦ παραδόξου θαύματος

τοῦ παραδόξου θαύματος! τῆς Παλαιᾶς τὴν σιγήν, καὶ τῆς Νέας τὴν ἔκφανσιν, Ζαχαρίου κώφευσις, προφητεύει σαφέστατα· τὴν γὰρ τοῦ νόμου σιγήσας πλήρωσιν, τὸ φῶς ὑπέδειξε τὸ τῆς χάριτος, Ὢ τῆς προνοίας σου, τῆς σοφῆς Φιλάνθρωπε! δι᾿ ἧς ἡμᾶς, πάντας περιφρούρησον ὡς παντοδύναμος.

Προσόμοια. Ἦχος πλ. α΄. Χαίροις ἀσκητικῶν.

Χαίροις ἱερομάρτυς Χριστοῦ, τῆς Θεοτόκου ὁ θεράπων ὁ ἔνθεος· ἐνώπιον γὰρ ἐκείνης, ἐν κατανύξει πολλῇ, τῆς Εἰκόνος Πάτερ προσευχόμενος, ἰσχὺν άπροσμάχητον, οὐρανόθεν ἀπείληφας, καὶ παῤῤησίᾳ, ὡς ὁ πρώταθλος Στέφανος, Ἀθανάσιε, άποστάτας διήλεγξας, καὶ τὰς βασάνους ἤνεγκες, καθάπερ ἀσώματος, τῇ ψευδωνύμῳ ἑνώσει, ἀναβοήσας ἀνάθεμα. Χριστὸν ἐκδυσώπει, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι, τὸ μέγα ἔλεος.

Δεῦρο, ἱερομάρτυς Χριστοῦ, τοῖς Όρθοδόξοις μυστικῶς συμπολέμησον· ἰδοὺ γὰρ καὶ νῦν ὡς τότε, ἐν ταῖς ἡμέραις ταῖς σαῖς, τῶν λατινοφρόνων, δῆμος ἄνομος, πλανῶν καὶ πλανώμενος, πονηρὰ κατεργάζεται, ἐγκατασπείρων, Ἀθανάσιε πάνσοφε, τὰ ζιζάνια, τῶν κακίστων αἱρέσεων· πρόφθασον θεοδόξαστε, πυρὶ τῆς πρεσβείας σου, φλέξον αὺτῶν τὴν ἀπάτην, τὴν ψυχοφθόρον δεόμεθα, Χριστὸν ἱκετεύων, ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν δοθῆναι, τὸ μέγα ἔλεος.

Το ιερό λείψανο του αγίου Ζαχαρία στον ναό του στην Βενετία,
πάνω είναι το λείψανο του αγίου Αθανασίου Αλεξανδρείας και κάτω του αγίου Ζαχαρία

Tomb of Zaccaria and Saint Athanasius

iconandlight.wordpress.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου