Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

«ΒΟΜΒΑ» ΜΕ ΧΡΕΟΣ 9.000.000 € ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ .

«Βόμβα» στο ταμείο και στη λειτουργία της Εκκλησίας αποτελεί έγγραφο-φωτιά της Εφορίας που εστάλη πριν από λίγες μέρες στην Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Ιεράς Συνόδου και επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τη δηλητηριασμένη ατμόσφαιρα. Σε αυτό ζητείται η επιστροφή ποσού 9.000.000 ευρώ για παλαιότερο χρέος που αφορά τη λειτουργία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που πλέον έχει καταργηθεί δίνοντας τη θέση της στη ΜΚΟ «Αποστολή».

Ωστόσο, το τεράστιο χρέος δεν έχει παραγραφεί και απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο τον εκκλησιαστικό προϋπολογισμό. Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα προχωρημένη, αφού στο εν λόγω έγγραφο αναφέρεται ότι εφόσον κατ’ επανάληψη δεν έχει γίνει καταβολή ή ρύθμιση του χρέους, η αρμόδια ΔΟΥ προχωρά σε κατάσχεση τριών ακινήτων της Εκκλησίας (ένα εξ αυτών πολυώροφο) σε περιοχές που θεωρούνται «φιλέτα» και έχουν ιδιαίτερα μεγάλη αξία. Μετά την κατάσχεση η Εφορία θα προχωρήσει στην εκποίησή τους.

Η σαφής αναφορά της δέσμευσης των ακινήτων από τις αρμόδιες Αρχές αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη εκκρεμότητα δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολύ καιρό. Αφέθηκε, λοιπόν, για χρόνια η υπόθεση στην τύχη της, με αποτέλεσμα να βαλτώσει και τώρα να δημιουργεί δραματικά τετελεσμένα. Είναι απορίας άξιον:

1. Γιατί ενώ η «Αλληλεγγύη» διαλύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια δεν ελήφθη μέριμνα όλο αυτό το διάστημα για τις εκκρεμότητες που υπήρχαν.

2. Γιατί δεν ενημερώθηκε για το άκρως σοβαρό αυτό θέμα η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, που συνεδρίασε πριν από δύο μήνες και απασχολήθηκε μόνο με δευτερεύουσας σημασίας υποθέσεις.

3. Γιατί δεν ζητήθηκε «πάγωμα» του χρέους λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης.
Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για λογαριασμούς που έχουν μπλοκάρει και συνδέονται με την υπόθεση, ενώ ορισμένοι βλέπουν μεγάλες δυσκολίες στη συνέχιση του φιλανθρωπικού έργου της «Αποστολής», που θεωρείται η διάδοχη κατάσταση του προηγούμενου σχήματος.
Από την πλευρά της, η ΕΚΥΟ προσπαθεί με νομικές ενέργειες να μπλοκάρει τις κατασχέσεις. Ωστόσο, από τη στιγμή που το ποσό είναι πραγματικά τεράστιο (όλος ο ετήσιος προϋπολογισμός του 2012 ήταν λίγο πάνω από τα 10.000.000 ευρώ) αναρωτιέται κανείς ποια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Το αδιέξοδο ενδεχομένως να κληθεί να αντιμετωπίσει στην επόμενη συνεδρίασή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Η ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας είναι το βασικότερο έσοδό της μαζί με τις προσφορές των πιστών. Η κατάσχεση και τελικά η απώλεια των τριών ακινήτων θα της στερήσουν ένα μεγάλης αξίας περιουσιακό στοιχείο και τεράστια έσοδα από τα ενοίκια. Οι ατυχείς επενδύσεις σε μετοχές, τα ξενοίκιαστα διαμερίσματα, τα βάρη του παρελθόντος, οι σπατάλες που δεν περιορίζονται, η αδιαφορία και οι κακοί χειρισμοί έχουν φέρει τα ταμεία της Εκκλησίας σε δεινή κατάσταση και -όπως φαίνεται- την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην πτώχευση.          http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/12893-bomba-me-chre

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου