Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εορτή της Αγίας Φωτεινής στο Ναύπλιο

                    Πανηγυρικά  εορτάστηκε η μνήμη της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος  της ισαποστόλου, στο ανδρικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Φωτεινή στον λόφο της Ευαγγελίστριας .Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Ύδρας  Σπετσών  Αιγίνης και Ερμιονίδος  αρχιμανδρίτης Ιερόθεος , παρόντος του  Ηγουμένου της μονής  αρχιμανδρίτη Χρυσοστόμου Παπουλέση  ,καθώς κι άλλων ιερέων.
Στο τέλος του πανηγυρικού  εσπερινού ο ηγούμενος της μονής μίλησε για  τον βίο της Αγίας Φωτεινής. Να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια του εσπερινού είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού λειψάνου της Αγίας Φωτεινής.

                 Η αγία Φωτεινή καταγόταν από την Σαμαρειτική πόλη Σιχάρ. Τις πρώτες πληροφορίες για την αγία τις βρίσκουμε στο Δ` κεφάλαιο του κατά Ιωάννη Ευαγγελίου. Μετά τη συνάντησή της και τη συνομιλία της στο φρέαρ του Ιακώβ, βαπτίσθηκε χριστιανή, έλαβε το όνομα Φωτεινή και αφοσιώθηκε στη διάδοση του Ευαγγελίου στην Αφρική και τη Ρώμη. Εκεί με τους δύο γιους της και τις πέντε αδελφές της υπέστη μαρτυρικό θάνατο κατά την διάρκεια των φοβερών διωγμών του αυτοκράτορα Νέρωνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου