Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Δέσμευση του Πάπα να βοηθήσει στο πρόβλημα της Κύπρου

Kykkou Papas
Εκστρατεία ενημέρωσης εκκλησιαστικών και πολιτικών παραγόντων για τις τελευταίες εξελίξεις και για τον αγώνα που διεξάγει αυτή την ώρα η Κύπρος ανέλαβαν oι Πανιερώτατοι Μητροπολίτες Κύκκου Νικηφόρος και Ταμασού Ησαΐας, αξιοποιώντας στο έπακρο την παρουσία τους στην Ρώμη για την ενθρόνιση του νέου Πάπα, στην οποία εκπροσωπούσαν την Εκκλησία της Κύπρου.
Οι δύο ιεράρχες ενημέρωσαν αλληλοδιαδοχικά τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το νέο Ποντίφικα, τους εκπροσώπους της Ρωσικής και της Γερμανικής Εκκλησίας κ.ά. για την «αδίστακτη επέλαση», όπως την χαρακτήρισαν, των απρόσωπων οικονομικών μηχανισμών», η οποία εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους τόσο για τον λαό μας όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Κατά την συνάντηση, που είχαν με τον Πάπα Φραγκίσκο, οι Μητροπολίτες Κύκκου και Ταμασού, αφού τον ενημέρωσαν για τα διαδραματιζόμενα σε σχέση με την απόφαση του Γιούρογκρούπ και την απόρριψη της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων του μνημονίου για το κούρεμα των καταθέσεων, απέσπασαν, από τον Ποντίφικα, την δέσμευση του ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Κύπρο ώστε να ξεπεράσει την δοκιμασία, την οποία υφίσταται τις τελευταίες ημέρες.
«Λάβαμε την δέσμευση του Πάπα ότι θα πράξει ότι είναι δυνατόν, σύμφωνα με την χριστιανική του συνείδηση, να στηρίξει ένα εμπερίστατο χριστιανικό κράτος», τόνισε με δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Ταμασού.
Υπογράμμισε, ακόμη, ότι «θα κάνουμε ότι μπορούμε. Όλες οι δυνάμεις της Εκκλησίας, με τις διασυνδέσεις τους εντός και εκτός Κύπρου ευρίσκονται σε εγρήγορση».
Οι δύο ιεράρχες είχαν σειρά επαφών με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, υπουργούς και υφυπουργούς Ευρωπαϊκών διαφόρων κρατών, αλλά και με αρχηγούς και εκπροσώπους Εκκλησιών. Μετέφεραν άμεσα την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και το μήνυμα για το δίκαιο των αντιδράσεων της Κύπρου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού κατά τις επαφές τους έγιναν δέκτες συγχαρητηρίων από τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αφού όπως τους λέχθηκε χαρακτηριστικά «η Κύπρος στάθηκε εμπόδιο και έσωσε την Ευρώπη από μία λεηλασία».
«Παρακαλούμε τον Θεό να φανεί ίλεως στην δοκιμασία μας και αισθανόμαστε ότι αυτή την στιγμή εκπροσωπούμε τα δίκαια όχι μόνο του λαού μας, αλλά και όλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Βουλή εψήφισε σωστά και αυτό δίνει δύναμη και στην Εκκλησία και σε όλους μας και στηρίξουμε την πατρίδα μας με όσες δυνάμεις έχουμε», υπογράμμισε.
Οι κύπριοι ιεράρχες είχαν επίσης ιδιαίτερη συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, αλλά και με τον εκπρόσωπο της Προτεσταντικής Εκκλησίας της Γερμανίας.
«Ο εκπρόσωπος των Προτεσταντών της Γερμανίας εξέφρασε την χριστιανική του αλληλεγγύη και έκανε τις δικές του παρεμβάσεις γιατί όπως τόνισε και ο ίδιος η οποιαδήποτε απόφαση για να είναι λειτουργική πρέπει να βασίζεται πάνω στην δημοκρατία και την δικαιοσύνη. Αυτό μας έχει πει και ελπίζουμε οι δικές του παρεμβάσεις να έχουν κάποιο αποτέλεσμα», πρόσθεσε ο Ταμασού Ησαΐας.           http://www.romfea.gr/ekklisies/ekklisia-tis-kiproy/16107-2013-03-21-07-33-13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου