Κυριακή 10 Μαΐου 2015

ΑΠΟ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΠΑΛΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ.

700x266214_untitled-1_1Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τον άμεσο κίνδυνο να υποστεί σοβαρές ζημιές από κατολισθήσεις βράχων η Παναγία Σουμελά, το ιστορικό και θρησκευτικό σύμβολο της Ορθοδοξίας στον Πόντο, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu Haberajansı, επικαλούμενο σχετική δήλωση του τοπικού διευθυντή του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού, İsmail Kansız.

Για τον λόγο αυτό, όπως αναφέρει η σχετική είδηση, αποφασίστηκε για να γίνουν κάποια έργα προστασίας από τις αναμενόμενες κατολισθήσεις να κλείσει ο ιερός χώρος για τους επισκέπτες από την πρώτη Μαΐου μέχρι τις 9 Μαΐου. Όπως δήλωσε ο İsmail Kansız, το μέτρο αυτό είναι προσωρινό και το δυνατόν συντομότερο θα ανοίξει και πάλι η Παναγία Σουμελά για τους επισκέπτες προσκυνητές μόλις τελειώσουν τα έκτακτα έργα προστασίας από τις κατολισθήσεις.
Οι Τούρκοι ανησύχησαν έντονα από τις επιτόπιες έρευνες που έκαναν και για τον μεγάλο κίνδυνο που διαπιστώθηκε για το ιστορικής και θρησκευτικής μεγίστης αξίας αυτό κτίσμα, καθώς αποτελεί ένα από τους πιο χρυσοφόρους τουριστικούς και προσκυνηματικούς προορισμούς της Τουρκίας.
Να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχε προκύψει κίνδυνος κατολισθήσεων από έργα που γίνονταν από κάποιους ασυνείδητους εργολάβους στην κορυφή του όρους όπου βρίσκεται στις πλάγιες του σκαρφαλωμένη η Παναγία Σουμελά. Και τότε είχαν επέμβει οι τοπικές πολιτιστικές αρχές και με επέμβαση της αστυνομίας τα έργα αυτά σταμάτησαν για να προστατευτεί το μοναστήρι.
Ας ελπίσουμε ότι και τώρα θα γίνει αυτό που επιβάλλεται να γίνει για να ανοίξει ο ιερός χώρος για τους χιλιάδες ορθόδοξους προσκυνητές, κυρίως Ρωμιούς και άλλους, που αναμένεται και φέτος να επισκεφτούν το μεγάλο αυτό σύμβολο της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
 www.nikosxeiladakis.gr                http://nikosxeiladakis.gr/%ce%b1%cf%80%ce%bf-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%cf%83%ce%b5%ce%b9%cf%83-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%85%ce%b5%ce%b9-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b9-%ce%b7-%cf%80/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου