Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

ΕΤ3 - Έπος του '40 - "Ένδοξες μνήμες" / Η μηχανή του χρόνου - Ύψωμα 731/ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 -ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...



Ένα παλαιότερο ντοκυμαντέρ του τομέα ενημέρωσης της ΕΤ3, σε σκηνοθεσία Νίκου Βεζυργιάννη, δημοσιογραφική επιμέλεια Νίκου Κούρτη και αφήγηση Αντώνη Τάσου, σχετικά με το έπος που έγραψαν με χρυσά γράμματα στα κατάστιχα της ιστορίας, οι Έλληνες αγωνιστές, το χειμώνα του '40 - '41 στα βουνά της Ηπείρου.

Συγκλονιστικές οι μαρτυρίες υπέργηρων Ελλήνων της Ηπέιρου που βίωσαν τα γεγονότα, αλλά και πολεμιστών που πολέμησαν στο μέτωπο. Διδάγματα αγνού ηρωισμού, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για τα υψηλά ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας. Διδάγματα περισσότερο επίκαιρα από ποτέ στις μέρες μας, όπου η φαυλότητα, η διαφθορά και η έκλυση ηθών και αξιών είναι αισθητή και απειλητική...

Επιβλητική και η μουσική επένδυση του αφιερώματος, με κάποια από τα μέρη του συμφωνικού έργου του Νίκου Σκαλκώτα "36 Ελληνικοί χοροί".

 Ύψωμα 731.

ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 40 -ΕΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΘΥΜΑΤΑΙ...

   74 χρόνια μετά τον πόλεμο του 40 και ένας παλαίμαχος θυμάται…

Πρόκειται για τον παλαίμαχο Σταμάτη Μανώλη από την Κερατέα που είναι ίσως ο μοναδικός επιζών στη Λαυρεωτική.
Παρά τα 100 χρόνια που κουβαλά στους ώμους του, η μνήμη του παραμένει κοφτερή και οι αναμνήσεις του’40 ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό του.
Στο βίντεο αυτό ξετυλίγει μνήμες από την κήρυξη του πολέμου, την επιστράτευση, την πορεία προς το μέτωπο, τις σκληρές συνθήκες του πολέμου, τον τραυματισμό του και την επιστροφή του από το μέτωπο.


Στο τέλος συγκινημένος θυμάται τους συμπολεμιστές του που δε γύρισαν από το μέτωπο και εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιες καταστάσεις λέγοντας «Να μη σώσει να ξανάρθει τέτοιο πράγμα στον κόσμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου