Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

Το Έκτρωμα στα Γιάννενα και ο ... πόλεμος κατά των Χριστουγέννων!

 ΣΧΟΛΙΟ : Ηθειστε κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα η ΝΕΑ ΤΑΞΗ να παρουσιάζει κάτι αντιχριστιανικό.Το Καλά Χριστούγεννα μετατράπηκε σε Χρόνια πολλά και διάφορα άλλα.Φέτος Ιωάννινα και Π.Φάληρο πρωτοτύπησαν με αντιχριστιανικά εμβλήματα.Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ελεύθερη πνευματική πτώση χωρίς τέλος.Αλλά από όλον αυτό τον πόλεμο κάτι καλό θα βγει.
Ένα από τα πιο «καυτά» θέματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το σαββατοκύριακο που πέρασε ήταν ο χριστουγεννιάτικος στολισμός της πόλης των Ιωαννίνων. Και συγκεκριμένα το έκτρωμα που τοποθετήθηκε ως Χριστουγεννιάτικο «δέντρο» στην κεντρική πλατεία της Πόλης. dentro.jpg
Στην αρχή οι περισσότεροι πίστεψαν ότι επρόκειτο για μια… ακόμη «πατάτα» αυτού που ονομάζεται σύγχρονη τέχνη. Και αναλόγως σχολίαζαν, σαρκαστικά και διακωμωδώντας την κατάσταση. Με σχόλια του τύπου «Στα Γιάννενα μισούν τόσο πολύ τα Χριστούγεννα που έφτιαξαν αυτό» έως ό,τιδήποτε άλλο μπορεί να βάλει ο νούς σας, συμπεριλαμβανομένου και του «Στα Γιάννενα κάνανε δέντρο, με κάτι σκαλωσιές που είχαν περισσέψει στην αποθήκη του Δήμου». Λίγο αργότερα όμως αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν μόνον … αυτό, αλλά και κάτι παραπάνω. Ότι δηλαδή οι ατάκτως εριμμένες σκαλωσιές που παρουσιάστηκαν ως δέντρο δεν ήταν απλά ένα «έκτρωμα» σύγχρονης τέχνης, αλλά και και ένα κομμουνιστικό σύμβολο.
Και συγκεκριμένα ήταν «αντίγραφο» του Πύργου του Τάτλιν. Ένα «project» το οποίο ποτέ δεν υλοποιήθηκε, καθώς είχε σχεδιαστεί για να αποτελέσει «φόρο τιμής» στην “Comintern” δηλαδή την κομμουνιστική Γ΄ Διεθνή. Το σχέδιο ήταν να ξεπερνάει κατά πολύ τον Γαλλικό Πύργο του Άιφελ. Και σκοπός του – όπως τουλάχιστον αναφέρει η αγγλόφωνη Wikipedia – δεν ήταν το να συμβολίζει την «ανέλιξη» του ανθρώπου, όπως ισχυρίζονται εδώ οι διάφοροι Δήμαρχοι και «καλλιτέχνες» αλλά να δείχνει την αναπτυσσόμενη δυναμική της Σοβιετικής Ένωσης έναντι των δυτικών χωρών.
Υποτίθεται ότι θα «έπαιρνε» από τον Πύργο του Άιφελ, την θέση του συμβολισμού της «Μοντερνικότητας». Αλλά ακόμη και στην Σοβιετική Ρωσία έκριναν ότι ένα τέτοιο τεράστιο «έργο» θα κατανάλωνε γελοίους αριθμούς υλικών, ενώ δεν ήταν καθόλου σίγουροι ότι ήταν στατικά ασφαλής κατασκευή. και έτσι εγκαταλείφθηκε. Κάποια μοντέλα του μόνον δημιουργήθηκαν σε διάφορα «μουσεία».
Μέχρι που ήλθε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων που έδωσε την «άδεια» αλλά και τα χρήματα (όχι δικά του φυσικά, αλλά των φορολογούμενων δημοτών του) για να κάνει πραγματικότητα, έστω και σε κλίμακα, τα υγρά πάθη των κομμουνιστών πασσιονάρων της Τρίτης Διεθνούς. Και έτσι τα Γιάννενα κατάφεραν να έχουν ένα αντίγραφο ενός έργου που δεν έγινε ποτέ, το οποίο θα απεδείκνυε την «υπεροχή» της Σοβιετικής Ένωσης.

Σας φαίνεται περίεργο; Δεν θα έπρεπε.

Δεν γνωρίζουμε εάν ο ίδιος ο Δήμαρχος Ιωαννίνος είναι ένας «κρυφός υποστηρικτής» που επιζητά την ανασύσταση της Τρίτης Διεθνούς και της Κομιντέρν. Μου φαίνεται προσωπικά κάπως απίθανο να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αυτό που μάλλον συνέβη είναι ότι κάποιοι «συμβουλατορές» του, έκλεισαν το deal με κάποιον καλλιτέχνη, ο οποίος παρουσίασε ως «πρωτοποριακή» την ιδέα του και του είπε ότι θα «τραβήξει επισκέπτες» στην πόλη. Και θα γίνει και «πάτρονας» της μοντέρνας τέχνης ο Δήμαρχος.
Ο Δήμαρχος θα εξηγήσει στα παιδιά;
Συνεχίζοντας για το θέμα του δέντρου των Ιωαννίνων θα πρέπει να πούμε ότι το χειρότερο όλων είναι ότι ο Δήμαρχος προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Χαρακτηριστικά δήλωσε όταν το «εγκαινίασε»: «Πρέπει να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους φοιτητές για την ιδέα που είχαν και τη συνεργασία που είχαμε. Είναι πραγματικά σπουδαίο να βλέπεις νέους ανθρώπους να ‘δίνουν’ στην πόλη στην οποία φοιτούν και να συμμετέχουν ενεργά». Προφανώς οι «φοιτητές» στους οποίους απευθύνθηκε ο κ. Μπέγκας αντανακλούν τα μαρξιστοκρατούμενα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Άρα δεν μας κάνει καθόλου εντύπωση το αποτέλεσμα.
Όπως δεν μας κάνει εντύπωση και η «κάλυψη» που προσπάθησε να δώσει ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών, στην επιλογή αυτή του Δημάρχου.
Θα θέλαμε όμως να μάθουμε πώς θα απαντήσει στην παρατήρηση μιας Γιαννιώτισας μητέρας, ενός μικρού κοριτσιού, η οποία σχολίασε ότι καλά θα κάνει ο Δήμαρχος να είναι εκεί για να εξηγήσει στο παιδί της το τι είναι αυτό που βλέπει αντί για… Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, όταν το βγάλει βόλτα στην γιορτινή πόλη. Αυτό που απομένει ως απορία είναι το να δούμε το τι άλλο θα σκεφτούν κάποιοι να κάνουν, προκειμένου να αποσυνδέσουν τις γιορτές από τις παραδόσεις μας. Και να τις μετατρέψουν σε απλά καταναλωτικά «κρεσέντα», όπου το Black Friday δεν θα έχει καμία διαφορά με τα Χριστούγεννα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου