Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

O Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, Αναστάσιο .
O Ιλίρ Μέτα έδωσε την αλβανική ιθαγένεια στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο
Το Προεδρικό Διάταγμα το οποίο απέκτησε άμεση ισχύ, φέρει ημερομηνία 22 Δεκεμβρίου 2017 και δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων.


Με ανάρτησή του στο Facebook, ο Ιλίρ Μέτα γράφει μεταξύ άλλων:
«Αγαπητοί φίλοι, παραμονές Χριστουγέννων, έχω την χαρά να κάνω δημοσίως γνωστή την απόφασή μου να χορηγήσω αλβανική ιθαγένεια στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, στον Μακαριότατο Αναστάσιο….»

O Μέτα αναφέρεται στην 25η προσφορά του Αρχιεπισκόπου για την ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την προσφορά του για την θρησκευτική συνύπαρξη στη χώρα κ.ά.

Το Προεδρικό Διάταγμα έχει ως εξής :

Δ Ι Α Τ Α Γ Μ Α

ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑΣ

Βάσει του άρθρου 92, σημείο "γ", και του άρθρου 93 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 9, σημείου 7, και του άρθρου 20 του υπ αρ. 8389, της 05-08-1998 Νόμου «Περί αλβανικής ιθαγένειας», όπως τροποποιήθηκε,

Θ Ε Σ Π Ι Ζ Ω

Άρθρο 1

Χορηγείται η αλβανική ιθαγένεια, κατόπιν αιτήσεώς του, στον :

Αναστάσιο Γεράσιμο Γιαννουλάτο

Άρθρο 2

Το Διάταγμα αυτό τίθεται αμέσως σε ισχύ.

Τίρανα, 22.12.2017

Αρ. Διατάγματος: 10700

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ

Κοτζιάς: Μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης η αλβανική υπηκοότητα στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ως μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του αρχιεπισκόπου Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιου αλλά και ως μέτρο ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς χαρακτηρίζει με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας από τον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα στον ελληνορθόδοξο ιερωμένο.

"Χαιρετίζω" γράφει ο Ν. Κοτζιάς "την απόδοση σήμερα της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, έναν σοφό άνθρωπο, από τον Πρόεδρο της χώρας κύριο Μέτα. Ένα μέτρο αναγνώρισης του βαθιά ανθρωπιστικού έργου του και ενίσχυσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους λαούς μας".

Επιστολή Ι.Μέτα σε αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα, σύμφωνα με τους περισσότερους αλβανικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες τους, απέστειλε σήμερα, επιστολή στον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, με την οποία τον ενημερώνει για την απόφασή του να του χορηγήσει την αλβανική ιθαγένεια.

Το κείμενο της επιστολής του ΠτΔ προς τον Αρχιεπίσκοπο:

ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Τίρανα, 24 Δεκεμβρίου 2017

Μακαριότατε,

Ο εορτασμός των Χριστουγέννων μου προσφέρει τη μεγάλη χαρά να Σας ευχηθώ από καρδιάς, Εσάς και όλους τους Αλβανούς Ορθόδοξους πιστούς, Χαρούμενα Χριστούγεννα! Εύχομαι, η όμορφη αυτή εορτή της Χριστιανοσύνης, η οποία ενσαρκώνει ταυτόχρονα, θείες και ανθρώπινες αξίες, να φέρει περισσότερες ελπίδες, ευτυχία και ηρεμία, αγάπη και πίστη, αρμονία και κατανόηση και να δυναμώσει περισσότερο την ειρήνη στην οικογένεια και την κοινωνία, μεταξύ των ανθρώπων και των λαών, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία της κοινωνίας και την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Την ευλογημένη αυτή ημέρα για τους Ορθόδοξους πιστούς και για όλους τους Αλβανούς, οι ξεχωριστές αξίες τους της πίστης, η κληρονομιά της άριστης διαθρησκευτικής αρμονίας και ανοχής, μας κάνουν πιο ευσυνείδητους και παράλληλα υπερήφανους γι ΄αυτό τον πνευματικό και ανθρώπινο πλούτο και την αναφαίρετη και αναντικατάστατη σημασία και διαστάσεις του. Αυτή η αξία και αυτός ο μοναδικός, ιστορικός και εθνικός πλούτος του λαού μας κληρονομήθηκε και διαφυλάχθηκε, καλλιεργήθηκε και μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, χάρη στο μόχθο, τις θυσίες, τις προσπάθειες, τη φροντίδα και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος προς την ισχυρή πνευματική πίστη των ηγετών των θρησκευτικών κοινοτήτων των Αλβανών.

Είμαι ευτυχής να επισημάνω ότι Εσείς Μακαριότατε, ανήκετε σ΄ αυτούς ακριβώς τους αξιότιμους ηγέτες των θρησκευτικών κοινοτήτων του αλβανικού λαού. Στη διάρκεια των 25 χρόνων ως Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, συμβάλλοντας με αφοσίωση στην πλήρη πνευματική και κανονική ανόρθωση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, στην ανέγερση και την αναστήλωση των χώρων λατρείας της ορθόδοξης πίστης, στην αναζωογόνηση, την καλλιέργεια και την διαφύλαξη της αιώνιας παράδοσης της ορθόδοξης πίστεως στην Αλβανία, καθώς και στην οικοδόμηση έργων στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής πρόνοιας, στην ανάπτυξη της υπαίθρου, της κουλτούρας και του περιβάλλοντος στην Αλβανία, έχετε αποδείξει ότι καθοδηγείστε από την πίστη, από την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα και από τα ιερά διδάγματα και έργα του Κυρίου.

Παρακολουθούσα με προσοχή την ακούραστη διεθνή δραστηριότητά Σας, τις επισκέψεις στο Βατικανό και σε πολλές χώρες του κόσμου, εξυπηρετώντας όχι μόνο τη διεθνή αναγνώριση της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, αλλά ειδικά τη διάδοση, πέρα από τα σύνορα της Αλβανίας, των αξιών και του θησαυρού της αρμονίας, της ανοχής και της διαθρησκευτικής συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Η παραδειγματική Σας πνευματική αφοσίωση και η προσφορά σας όλα αυτά τα χρόνια, δικαιολογημένα εκτιμήθηκαν με την απονομή του τίτλου του «Επίτιμου Πολίτη» των Τιράνων, της Κορυτσάς και του Δυρραχίου καθώς και με την υψηλή διάκριση του Προέδρου της Δημοκρατίας «Γκέργκι Καστριώτη Σκεντέρμπεη» για την πολύτιμη συμβολή στην αναβίωση της πνευματικής πίστεως και την περαιτέρω ενδυνάμωση της διαθρησκευτικής αρμονίας, ανοχής και συνύπαρξης του αλβανικού λαού. Εκτιμώ θετικά και εκφράζω ευγνωμοσύνη, ειδικά για τη βοήθειά Σας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας προς τα αδέλφια μας από το Κόσσοβο, στη διάρκεια της σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης του 1999.

Εκτιμώ πολύ τη φροντίδα και την προσοχή που αφιερώσατε για την εκπαίδευση και την κατάρτιση της νέας γενιάς των Αλβανών κληρικών και τη σύσταση νεανικών κέντρων σε πόλεις και χωριά, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό την πολύτιμη αλβανική κληρονομιά αυτής της πίστεως και την ταυτότητά της, μακριά από ξένες επιρροές, τάσεις και επιδράσεις, ανώφελες και επικίνδυνες για την αλβανική ορθόδοξη κοινότητα και για τον ίδιο τον αλβανικό λαό.

Μακαριότατε,

Αυτή την ευλογημένη ημέρα των Χριστουγέννων, είμαι πολύ ευτυχής να Σας ενημερώσω ότι έλαβα την απόφαση, και ως συνέχεια της δικής Σας βούλησης «… για να αποδείξετε τον άρρηκτο δεσμό με τη χώρα που ειλικρινά αγαπάτε και υπηρετείτε με αυτοθυσία….», να Σας χορηγήσω, μέσω του υπ αρ 10700, της 22ας Δεκεμβρίου 2017 Διατάγματος του Προέδρου της Δημοκρατίας, την αλβανική ιθαγένεια. Εκφράζοντας την πεποίθηση μου ότι η πράξη αυτή, όχι μόνο εκπληρώνει μια θεσμική υποχρέωση, αλλά είναι και έκφραση ευγνωμοσύνης απέναντί Σας και της δικής Σας πνευματικής δραστηριότητας και αφοσίωσης στην Αλβανία, εύχομαι ξανά σε Σας, στους Ορθόδοξους πιστούς, στους χριστιανούς και σε όλους τους Αλβανούς, όμορφα Χριστούγεννα, χαρούμενα και ευτυχισμένα, και οι προσευχές της ιερής αυτής ημέρας να φέρουν περισσότερη ειρήνη, αγάπη, αρμονία και κατανόηση, όχι μόνο ανάμεσά μας, αλλά και μεταξύ όλων των εθνών του κόσμου.

Οι περισσότεροι αλβανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί όπως Ora News, Report Tv, News 24, Top Channel αλλά και οι ιστοσελίδες τους Balkanweb, Shqiptarja.com , με τίτλο “Ιθαγένεια στο Γιαννουλάτο η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα”, καθώς και άλλα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, αναφέρονται στην ανάρτηση του Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με την οποία χαιρετίζει την απόδοση της αλβανικής ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο, με Διάταγμα του Αλβανού ΠτΔ Ιλίρ Μέτα.
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου