ΣΧΟΛΙΟ : Προς όλους τους ''δήθεν" Δεσπότες που δεν έβγαλαν σε Λιτανεία την Παναγία μας.
Η πόλη Trnava (Τρνάβα) βρίσκεται στη δυτική Σλοβακία, 47 χμ βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπρατισλάβας, στον ποταμό Τρνάβκα. Είναι η έδρα του ρωμαιοκαθολικού επισκόπου. Λόγω των πολλών ναών εντός των τειχών της παλαιάς πόλης, η Τρνάβα συχνά αποκαλείται Μικρή Ρώμη ή σλοβάκικη Ρώμη.
Στο παρεκκλήσι της Μπαρόκ Κυρίας στη Βασιλική του Αγίου Νικολάου βρίσκεται ο πίνακας (εικόνα) της «ελεούσας Παναγίας της Τρνάβα».
Πρόκειται για αντίγραφο του πίνακα από τη Βασιλική του Αγίου Βονιφάτιου και του Αγίου Αλεξίου στη Ρώμη. Η παράδοση λέει ότι ο άγιος Αλέξιος έφυγε από τη Ρώμη για τη Συρία και έζησε εκεί ως ερημίτης. Μετά από πολλά χρόνια επέστρεψε από τη Συρία με έναν πίνακα της Παναγίας και έζησε στη Ρώμη κάτω από τη σκάλα του σπιτιού των γονιών του. Μετά το θάνατό του, οι γονείς του έμαθαν τελικά ότι ήταν ο γιος τους. Χτίστηκε εκεί ένα παρεκκλήσι και τοποθέτησαν τον πίνακα στο παρεκκλήσι. Αργότερα, χτίστηκε μια εκκλησία πάνω από τον τάφο του Αγίου Αλεξίου.
Το 1710, ξέσπασε λοιμός στην Trnava. Όταν κάθε ανθρώπινη προσπάθεια απέτυχε, οι αβοήθητοι και απελπισμένοι κάτοικοι της πόλης με επικεφαλής το δημοτικό συμβούλιο στράφηκαν για βοήθεια στην Παναγία. Έκαναν μια λειτουργία μπροστά στην εικόνα και αφιέρωσαν την ημέρα της 21ης Νοεμβρίου του 1710, ως ημέρα προσευχής και νηστείας. Έκαναν μια λιτανεία και γύρισαν όλη την πόλη με την εικόνα. Εκείνη την ημέρα ο λοιμός σταμάτησε θαυματουργικά.
Από εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου