Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

π.Αθανάσιος Μυτιληναίος: Εγώ πιστεύω ότι ο λαός πάντοτε θα φροντίζει για την εκκλησία του με έναν όρο όμως, ότι, τον Ιερέα της ενορίας του, θα τον ήθελε σωστό!

 



Είμαι σίγουρος, ότι αυτή η ομιλία μου αν ακουστεί λίγο πιο πέρα και την ακούσουν κληρικοί, θα καγχάσουν και θα την απορρίψουν Α-ΣΥ-ΖΗ-ΤΗ-ΤΊ! Αλλά δεν με πειράζει, εγώ θα πω εκείνο το οποίο, μπορώ να βλέπω, πάντοτε με οδηγό, τον λόγο του Θεού!

Είναι το εξής:

ποτέ η εκκλησία δεν είχε επιδαψιλεύσεις... και επιχορηγήσεις... και περιποιήσεις... και χαϊδέματα από την Πολιτεία, ποτέ! Αντιθέτως μάλιστα, πάρα πολλές φορές, είχε τον διωγμό της πολιτείας, τρανό παράδειγμα οι τρεις πρώτοι αιώνες της εκκλησίας.

Τί θα λέγαμε, η εκκλησία λιμοκτονούσε.. οι ιερείς λιμοκτονούσαν τότε στη ζωή της εκκλησίας των τριών πρώτ ων αιώνων, επειδή δεν υπήρχαν επιχορηγήσεις της πολιτείας;

Αφού ήταν εκτός νόμου η εκκλησία, πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε, ότι η εκκλησία ιδρύθηκε επί της γης περιμένοντας τα ΔΕ-ΚΑ-ΝΊ-ΚΙΑ της πολιτείας για προστασίες..και για επιχορηγήσεις οικονομικές.. είναι γελοίο! 

Είναι γελοίο να το λέει κανένας! 

Και μάλιστα, κάνει μεγάλη εντύπωση, πολύ μεγάλη εντύπωση, το γεγονός ότι· σε ένα λαό, που άρχιζε να οργανώνεται, και τα θεμέλια της οργανώσεώς του, του Ισραήλ, ετέθησαν εις την έρημο.

Το ότι ο Θεός λέγει δια τους Λεβήτας ότι δεν θα έχουν περιουσία, κλήρος αυτών, θα είναι ο Θεός!

Τί θα πιστεύατε αγαπητοί μου, θα πιστεύατε, ότι όταν δεν θα υπήρχαν, πόροι να ζήσουν οι κληρικοί, ο λαός δεν θα φρόντιζε για την εκκλησία του;

Θα το πιστεύατε αυτό;

Εγώ πιστεύω ότι ο λαός πάντοτε θα φροντίζει για την εκκλησία του με έναν όρο όμως, ότι, τον Ιερέα της ενορίας του, θα τον ήθελε σωστό! 

Και αν γνωρίζει ότι ο Ιερέας της ενορίας του, είναι σωστός άνθρωπος, σωστός Ιερέας, είναι ευσεβής άνθρωπος, έχει φόβο Θεού, τι θα πιστεύατε, αυτός ο άνθρωπος θα πεθάνει από την πείνα..αδιανόητο!

Εγώ θα πίστευα από μιαν άποψη,ότι αυτό το μετρό είναι σωτήριο, είναι σωτήριο, διότι θα έπαυαν να εγίνοντο κληρικοί, εκείνοι οι οποίοι θα ήθελαν να ζουν εκ της Ιεροσύνης.

Διότι θα εγνώριζαν ότι, δέν θα είχαν εκείνα που θα είχαν όταν θα ήσαν σαν δημόσιοι υπάλληλοι, ή ακόμη ότι δεν θα περνούσε πια η μπογιά τους, επειδή το κριτήριο του λαού στα θέματα της ευσεβείας είναι αρκετά αυστηρό.

Δέν θα συνετήρει συνεπώς, έναν Ιερέα, εκ των ιδίων πόρων του ο λαός, που θα εγνώριζε ότι αυτός ο Ιερεύς κάνει σκάνδαλα..

Έχει σκάνδαλα.. Ουδέποτε θα τον συνετήρει αυτό πιστεύω!

Και από μιαν άποψη, εάν ο Θεός το επιτρέψει αυτό, το βλέπω, όσο κι αν μοιάζει παράξενο αυτό που λέγω.. σωτήριον!

Σωτήριον το βλέπω!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου