Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Προτρέπει τους πιστούς σε απείθεια!

 ΣΧΟΛΙΟ : Ο ανθρώπινος νόμος λέει εν καιρώ επιδημίας πρέπει να κλείσουν οι εκκλησίες ώστε να διαφυλαχτούν οι πολίτες.Η 7η Οικουμενική Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας με απόφαση στον 4ο Κανόνα,αναφέρει ρητά και κατηγορηματικά ότι οι Ναοί δεν μπορούν να κλείσουν για οποιονδήποτε λόγο!Προφανώς ο Μητροπολίτης Μόρφου αυτή την απόφαση ακολουθεί,αφού δια μέσω των αιώνων και επιδημίες υπήρχαν και Χριστιανικοί διωγμοί,αλλά οι εκκλησίες δεν έκλειναν.Η ποινή για την παράβαση της αποφάσεως αυτής από οποιονδήποτε Μητροπολίτη είναι στο πυρ το εξώτερον.Η σύγκρουση των Πολιτικών και πνευματικών νόμων είναι προ των πυλών και σαν κοινωνίες πλέον θα αντιμετωπίσουμε καταστάσεις που καμμία γενιά μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε.Τα πάντα πλέον είναι θέμα διαχείρησης.

Την ώρα που σήμερα η Κύπρος εισέρχεται σε νέο κλοιό αυστηρότερων μέτρων με πολλές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κατεβάσουν ρολά και λόγω της δραματικής επιδείνωσης της επιδημιολογικής μας εικόνας είναι επιβεβλημένη περισσότερο από κάθε άλλη φορά η πλήρης συμμόρφωση όλων στα μέτρα, ο μητροπολίτης Μόρφου όχι απλά αρνείται να εφαρμόσει τα μέτρα, αλλά και καλεί τους πιστούς σε απείθεια. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Ως τόπον αρμόδιος»

Βάσει του διατάγματος οι ναοί καθ’ όλη τη διάρκεια των Χριστουγέννων θα πρέπει να λειτουργούν χωρίς πιστούς. Ωστόσο, ο μητροπολίτης Μόρφου τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί στους ναούς που βρίσκονται στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου. Ανακοίνωσε πως οι ναοί θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, αναλαμβάνοντας όπως δήλωσε ο ίδιος την ευθύνη. Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης αναφέρει μεταξύ άλλων πως, «στα όρια της μητροπολιτικής περιφέρειας Μόρφου, πληροφορώ ως τόπον αρμόδιος μητροπολίτης, ότι οι ιεροί ναοί μας θα συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους και δεν θα κλείσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ούτε κορδέλες θα τοποθετηθούν στους σκάμνους, ούτε οποιοσδήποτε ιερέας ή επίτροπος θα έχει το δικαίωμα να καθορίζει τον αριθμό, των εισερχόμενων στον ναό, πιστών». Εντύπωση την ίδια στιγμή προκαλεί το γεγονός, ότι σε αντίθεση με το ό,τι πράττει με τους πολίτες η Αστυνομία, δεν ερμηνεύει τη στάση του μητροπολίτη ως ασύμβατη με τα διατάγματα και δηλώνει, γενικώς και αορίστως, ότι θα συνεχίσει να διενεργεί παντού ελέγχους για την τήρηση των διαταγμάτων. 

Ενστάσεις για το κλείσιμο των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων διατυπώνουν και άλλοι ιεράρχες, τονίζοντας ωστόσο ότι αν και διαφωνούν δεν θα έλθουν σε σύγκρουση με την Πολιτεία και τα διατάγματα. Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος χαρακτήρισε τα μέτρα υπερβολικά και κάλεσε την κυβέρνηση να τα αναθεωρήσει, ενώ ο μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας απηύθυνε, μέσω ανοιχτής επιστολής προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκκληση όπως αφουγκραστεί τους πιστούς, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα ως δυσανάλογα της κόπωσης των πολιτών. Μετά από αυτές τις αντιδράσεις ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συγκάλεσε εκτάκτως Ιερά Σύνοδο για την ερχόμενη Τρίτη για να συζητηθεί το όλο θέμα. Όπως είπε, θα ζητηθεί από τον υπουργό όπως εξαιρεθούν τουλάχιστον από το διάταγμα η ημέρα των Χριστουγέννων και η αμέσως επόμενη Κυριακή και να επιτραπεί στους πιστούς ο εκκλησιασμός με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων. Υπογράμμισε όμως ότι η Εκκλησία τηρούσε και θα συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα, ακούγοντας τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων.  

Διαμαρτυρία αρνητών.

Προβλήματα στην τήρηση των μέτρων προκαλούν όμως και οι αρνητές του κορωνοϊού. Χθες βράδυ δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των μέτρων έξω από το Συνεδριακό Κέντρο όπου συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής. Στην περιοχή παρατάχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που απέτρεψαν τους διαμαρτυρόμενους να προσεγγίσουν την κύρια είσοδο του κτηρίου. Οι διαμαρτυρόμενοι στράφηκαν κατά της κυβέρνησης, των βουλευτών, της Αστυνομίας και των μέσων ενημέρωσης. Από το Συνεδριακό Κέντρο κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς τον τηλεοπτικό σταθμό Sigma, όπου φώναζαν συνθήματα κατά του σταθμού και επιτέθηκαν λεκτικά στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στο σημείο. Δημιουργήθηκε ένταση με τους διαδηλωτές να σταματούν την κυκλοφορία και να πετούν πέτρες, καπνογόνα και την Αστυνομία να απαντά με ρίψεις νερού για να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους, ενώ προχώρησε και σε τρεις συλλήψεις.

Η απάντηση του υπουργείου.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι διαμαρτυρίες και από πλευράς των επιχειρηματιών -κυρίως της εστίασης- που αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους, με το Υπουργείο Υγείας να δίνει εξηγήσεις μέσω ανακοίνωσής του, για τη φιλοσοφία που οδήγησε την κυβέρνηση να λάβει επιπρόσθετα μέτρα. Στόχος, τονίζει το υπουργείο, είναι ο περιορισμός των συναθροίσεων και γι’ αυτό κλείνουν εστιατόρια κυρίως, και εμπορικά κέντρα, χώροι δηλαδή όπου παρατηρείται υψηλός συγχρωτισμός. Το υπουργείο σημειώνει ότι στις πλείστες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται σημαντική ομοφωνία σε σχέση με τα μέτρα που υιοθετούνται στην προσπάθεια για αναχαίτιση της περαιτέρω διασποράς της νόσου Covid-19 και ότι πλείστες χώρες προχώρησαν σε αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, των υποστατικών διασκέδασης και των γυμναστηρίων, χώροι οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη επικινδυνότητα για τη μετάδοση του ιού. Από πλευράς επιδημιολόγων επικρατεί πάντως η πεποίθηση ότι οι νέοι περιορισμοί θα επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από τη μείωση των κρουσμάτων, με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν ευλαβικά. Πρόκειται για παρόμοια μέτρα με αυτά που ίσχυαν πριν από μερικές εβδομάδες στις επαρχίες Πάφου και Λεμεσού, τα οποία απέδωσαν. 

politis.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου