Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Σήκωσαν μπαϊράκι οι παπάδες.

Αναστάτωση στης τάξεις της Εκκλησίας προκάλεσε η ανακοίνωση των νέων αναθεωρημένων μέτρων, που προνοούν, μεταξύ άλλων, όπως ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας σε θρησκευτικούς χώρους τελούνται χωρίς την παρουσία πιστών μέχρι το τέλος του έτους.


Ήδη κάποιοι μητροπολίτες εξέφρασαν διαφωνίες, με τον Μητροπολίτη Μόρφου να καλεί ανοιχτά σε παραβίαση των διαταγμάτων.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου την ερχόμενη Τρίτη 15 Δεκεμβρίου, με αποκλειστικό θέμα τα νέα μέτρα που εξαγγέλθηκαν.

Σε παρέμβασή του στο κρατικό κανάλι, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε πως «δεν μας αρέσουν τα άκρα και θα πάρουμε μια λελογισμένη απόφαση», για να προσθέσει πως μετά τη Σύνοδο θα εκδοθεί ανακοινωθέν με το οποίο θα εισηγούνται πώς να γίνεται ο εκκλησιασμός με εφαρμογή αυστηρών μέτρων. Τόνισε δε ότι μέχρι την αλλαγή του διατάγματος οι μητροπολίτες και οι ιερείς πρέπει να πειθαρχήσουν στη βάση των υφιστάμενων μέτρων.

Ο Μόρφου Νεόφυτος ανακοίνωσε ότι οι ναοί στην περιφέρειά του θα είναι ανοικτοί και οι πιστοί ελεύθεροι να μπουν. Ο μητροπολίτης δηλώνει ότι αναλαμβάνει ο ίδιος εξ ολοκλήρου την ευθύνη «ενώπιον του Θεού και ενώπιον του νόμου» εάν η απρόσκοπτη λειτουργία των ναών της περιφέρειάς του θεωρηθεί ότι αντίκειται στα σχετικά κυβερνητικά διατάγματα.

Ο Μητροπολίτης Πάφου στην παρέμβασή του κράτησε πιο μετριοπαθή στάση, χαρακτήρισε τα μέτρα υπερβολικά και κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει.

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, κ. Ησαΐας, σημείωσε πως τα νέα μέτρα θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα, αντί να συμβάλουν στην επίλυση του θέματος.

Αστυνομία: Αυστηρή εφαρμογή των μέτρων για όλους .

Η Αστυνομία Κύπρου θα συνεχίσει την εφαρμογή των μέτρων με τους ίδιους αυστηρούς ρυθμούς σε όλους τους χώρους, όπου προβλέπεται να τηρούνται τέτοια μέτρα, είτε αυτό αφορά την Εκκλησία, είτε υποστατικά, είτε κέντρα, είτε οτιδήποτε άλλο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου Χρίστο Ανδρέου.

Σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως κάθε φορά που τροποποιούνται τα διατάγματα, τροποποιούνται και τα καθήκοντα της Αστυνομίας, ούτως ώστε να είναι πιο αποδοτικοί και πιο σωστοί ως προς το καθήκον τους. Επί τούτου, συνέχισε, κρίθηκε αναγκαίο να προχωρήσουν στη σύσταση της νέας μονάδας, η οποία αποκλειστικά θα ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως από την έναρξη της πανδημίας καταγράφηκαν καταγγελίες σε εκκλησίες, αλλά και σε πιστούς που είχαν παραβιάσει τα σχετικά διατάγματα, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένοι χώροι ελέγχονται, όπως επίσης και οι υπόλοιποι.

Εμείς καλούμε, είπε, τους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση και με ευσυνειδησία να τηρούν τα περιοριστικά μέτρα, προσθέτοντας πως ο αγώνας είναι κοινός και μπορεί να κερδηθεί όταν η προσπάθεια γίνεται από κοινού.

Ειρηναίος Πίττας.

dialogos.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου