Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Αποκαθήλωση του Σταυρού από τη Σπιναλόγκα.

Αποκαθήλωση του Σταυρού από τη Σπιναλόγκα.
(πηγή-φωτο: tovima.gr) Αποκαθήλωσαν το σταυρό που είχε τοποθετήσει ο Κώστας Τσόκλης. Αφού ο καλλιτέχνης αρνιόταν να μεταφέρει το έργο του από το σημείο όπου το είχε στήσει, ανέλαβε η αρμόδια 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Κρήτης να το κάνει.

Πρόκειται για έναν τεράστιο σταυρό από μέταλλο και καθρέφτες, που ως μέρος της εικαστικής εγκατάστασης του Κώστα Τσόκλη «Εσύ ο τελευταίος λεπρός» είχε στηθεί το περασμένο καλοκαίρι στη Σπιναλόγκα.

Τον Οκτώβριο, όταν η έκθεση τελείωσε, τα άλλα κομμάτια έργου αποσύρθηκαν, όχι όμως και «εκρηγνυόμενος σταυρός», παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας προς τον καλλιτέχνη. Μετά την παρέλευση μερικών μηνών, η Εφορεία αναγκάστηκε να κατεβάσει τον σταυρό (με δικά της έξοδα), τόσο γιατί οι διαστάσεις του ήταν τέτοιες, που δέσποζαν στο νησάκι όσο και για λόγους επικινδυνότητας, δεδομένου ότι αρχίζει η νέα τουριστική περίοδος και ο χώρος κατακλύζεται από επισκέπτες.
 
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε μάλιστα την πρωτοβουλία της Εφορείας, επειδή το συγκεκριμένο έργο δρούσε ανταγωνιστικά προς το μνημείο ενώ η παραμονή του χωρίς στήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιο σοβαρό ατύχημα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος πάντως στο ΚΑΣ προέκυψε, ότι ο Κώστας Τσόκλης εξέφρασε κάποια στιγμή την επιθυμία να παραμείνει το έργο επί τόπου κάτι ωστόσο που δεν ήταν δυνατόν να συμβεί. Τα μέλη του ΚΑΣ έτσι αποφάσισαν ομόφωνα να μην παραμείνει το έργο στο νησί ενώ η γενική διευθύντρια αρχαιοτήτων κυρία Μαρία Βλαζάκη σημείωσε πως όλες οι εκδηλώσεις έχουν αρχή και τέλος και με το τέλος τους πρέπει να απομακρύνονται όλα τα έργα
http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=3936


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου