Κυριακή 21 Απριλίου 2013

ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-- Η Ρωσία δείχνει τον τρόπο.

   
Στην Ελλάδα όποτε κάποιος υψηλόβαθμος κληρικός «τολμά» να μιλήσει δημόσια για θέματα εξωτερικής πολιτικής τα σχόλια και οι επικρίσεις πέφτουν «βροχή». Τι γίνεται αντίστοιχα, σε μια τεράστια χώρα όπως η Ρωσία;

Στη Ρωσία, Κυβέρνηση και Εκκλησία συνεργάζονται και μάλιστα σε σταθερή και συστηματική βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ύπαρξη ομάδας εργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας και του αντίστοιχου τμήματος εξωτερικών υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας που όχι μόνο συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και η εκπροσώπηση που υπάρχει από τις δύο πλευρές είναι αρκετά υψηλή.

Την προηγούμενη Πέμπτη συνεδρίασε στη Μόσχα για 18η φορά αυτή η κοινή ομάδα εργασίας στην οποία συμπροεδρεύουν από τη μεν Κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Καράσιν από δε την εκκλησία ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ρώσικου Πατριαρχείου «συζητήθηκαν διάφορες πτυχές της συνεργασίας κατά την περίοδο που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας, συμπεριλαμβανομένων και της καταπολέμησης των διώξεων σε βάρος των χριστιανών σε διάφορες περιοχές του κόσμου, της υποστήριξης των συμπατριωτών στο εξωτερικό και της συνεργασίας για την προώθηση του Ρωσικού Πνευματικού Πολιτισμού εκτός Ρωσίας.

Επίσης καθορίσθηκαν οι βασικοί άξονες συνεργασίας μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας για το προσεχές μέλλον».

 «Ψιλά γράμματα» θα πουν ορισμένοι, ίσως όμως κάποτε θα πρέπει να δούμε σοβαρά την υπόθεση της εκκλησιαστικής διπλωματίας στη χώρα μας.             http://www.dogma.gr/default.php?pname=Article&art_id=2184&catid=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου