Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Το Βατικανό μπροστά σε ανατροπή-βόμβα.



Η εκλογή του “ταπεινού Πάπα” στην ηγεσία της Αγίας Έδρας, συνοδεύεται στα πρώτα κιόλας βήματά της από μεγάλες προσδοκίες.
Για μια μεγάλη αλλαγή, που θα φέρει το Βατικανό, την Καθολική Εκκλησία, ίσως την Εκκλησία συνολικά, πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες των σύγχρονων ανθρώπων.
Πιο κοντά στο να ανταποκριθεί με πειστικότητα στις προκλήσεις μιας εποχής βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης, που δεν είναι φυσικά μονάχα οικονομική, αλλά κυρίως κρίση αξιών και προτεραιοτήτων. Κρίση ηθικής.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, εκείνος που το βράδυ της εκλογής του δεν δέχτηκε να καθίσει στον ειδικό θρόνο της Capella Sistina, εκείνος που σαν γνήσιος Αργεντινός δηλώνει φανατικός οπαδός του αθλήματος των μαζών, δηλαδή του ποδοσφαίρου (και της Σαν Λορέντζο στην περίπτωσή του), έστειλε σήμερα ένα μήνυμα που το Βατικανό και η γραφειοκρατία του… κατάλαβαν καλά.
Ίσως και να το προετοίμαζαν υποσυνείδητα, επειδή το έχουν ανάγκη.
Ο νέος Ποντίφικας επέλεξε οκτώ Καρδιναλίους από όλο τον κόσμο, που μαζί με έναν Ιταλό επίσκοπο θα κληθούν να επεξεργαστούν και να ετοιμάσουν προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό της Καθολικής Εκκλησίας.
Για σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμά της, και στη λειτουργία της κουρίας, η οποία ελέγχει με τις ιεραρχικές δομές της τη Ρώμη.
Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής ορίστηκε για τον προσεχή Οκτώβριο, και μέχρι τότε οι Καρδινάλιοι θα έχουν την ευκαιρία να… κατεβάσουν ιδέες, που θα κατεβάσουν την Καθολική Εκκλησία από τον θρόνο της.
Για να τη φέρουν πιο κοντά στην κοινωνία. Πιο κοντά στον λαό.
Οι Καρδινάλιοι είναι: Ο Ιταλός Καρδινάλιος Τζιουζέπε Μπερτέλο, πρόεδρος της κρατικής διοίκησης του Βατικανού (δηλαδή ο… εκπρόσωπος της κουρίας), ο Φρανσίσκο Χαβιέ Εραζουρίζ Όσα, πρώην Αρχιεπίσκοπος του Σαντιάγκο, ο Όσβαλντ Γκρασίας, Αρχιεπίσκοπος του Μουμπάι, ο Ρέινχαρντ Μαρξ, Αρχιεπίσκοπος του Μονάχου, ο Λορέν Πασίνια, Αρχιεπίσκοπος της Κινσάσα, ο Τζορτζ Πελ, Αρχιεπίσκοπος του Σίδνεϊ, ο Όσκαρ Αντρέα Ροντρίγκες Μαραντιάγκα, Αρχιεπίσκοπος από τις Ονδούρες, και ο Αρχιεπίσκοπος της Βοστώνης Πάτρικ Ο΄Μάλεϊ, που φέρεται να έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου στην Αγία Έδρα.
Γραμματέας της Επιτροπής θα είναι ο επίσκοπος του Άλμπανο, Μαρτσέλο Σεμεράρο.
Η αλλαγή ξεκίνησε λοιπόν. Φυσικά εκείνο που έχει σημασία είναι να δούμε… πως θα τελειώσει.    http://www.romfea.gr/diafora-ekklisiastika/16466-to-vatikano-brosta-se-anatropi-vomva

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου