Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Σύσκεψη στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για βοήθεια στην Κύπρο.

Σε χθεσινοβραδινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου και στην οποία συμμετείχαν στελέχη ομογενειακών φορέων αποφασίστηκε η αποστολή βοήθειας σε ευπαθείς ομάδες του κυπριακού λαού και σε ιδρύματα που θα έχουν άμεση ανάγκη. Παράλληλα, θα προωθηθεί η ιδέα για την έκδοση ""Ομολόγων Κύπρου", ενώ θα υπάρξουν ενέργειες σε πολιτικό επίπεδο για να ενημερωθεί η αμερικανική ηγεσία για την κατάσταση στο νησί και για όλα τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Με τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη -στα γραφεία της Αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν- συνομίλησε τηλεφωνικά για μιάμιση περίπου ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος τους ενημέρωσε αναλυτικά για τη σημερινή κατάσταση, για τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί και για το Ταμείο Αλληλεγγύης, με σκοπό την ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη σύσκεψη, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής έκανε λόγο για κινήσεις ανθρωπιστικού, οικονομικού και πολιτικού επιπέδου ώστε να στηριχθεί η Κύπρος σ' αυτή την σκληρή δοκιμασία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελετής για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που φέτος έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου. Όπως είπε, θα ενημερώσει τον Αμερικανό ηγέτη για τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Επιπλέον, θα γίνουν αρκετές συναντήσεις με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας. Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα θα συζητηθεί και το Κυπριακό, προωθώντας το αίτημα να μην υπάρξουν βιαστικές ενέργειες και πιέσεις για άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας λόγω της σημερινής κρίσης.




Επίσης, ο Προκαθήμενος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί από την Αρχιεπισκοπή ταμείο αρωγής για την Κύπρο, όπως έγινε και για την Ελλάδα, για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα προσφέρεται μέσω της Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Επίσης, ο κάθε φορέας της Ομογένειας θα μπορεί να επιλέξει κάποια κοινωνική ομάδα ή ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό στο νησί για να προσφέρει οικονομική στήριξη.

Ανάμεσα στις ιδέες που παρουσιάστηκαν, χωρίς σ' αυτή τη φάση να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, ήταν και η έκδοση "Ομολόγων Κύπρου", όπως έγινε με το Ισραήλ. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέα σύσκεψη που έχει οριστεί μετά το Πάσχα και αφού μέχρι τότε θα υπάρχει συνεννόηση με τη Λευκωσία για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ανάλογα με τις ανάγκες που θα παρουσιάζονται στην Κύπρο.

Στη σύσκεψη που κράτησε πάνω από δύο ώρες συμμετείχαν οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου, Γιώργος Ηλιόπουλος και Κούλα Σοφιανού, αντίστοιχα, οι πρόεδροι της ΠΣΕΚΑ και της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Φίλιπ Κρίστοφερ και Πίτερ Παπανικολάου, ο συντονιστής της Ενιαίας Προσπάθειας, Έντι Μάνατος, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (AHI) Νίκος Λαρυγγάκης, εκπρόσωποι της ΑΧΕΠΑ και εθνικοτοπικών ομοσπονδιών, μέλη του συμβουλίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας και μερικοί επιχειρηματίες.

«Μιλούμε για μια συστηματική αντιμετώπιση και όχι για εύκολους συναισθηματισμούς οι οποίοι κρατούν μόνο μια μέρα. Μιλούμε για μακροπρόθεσμο στόχο που αρχίζει τώρα. Περιμένουμε αμέσως τα στοιχεία, τα οποία όταν έλθουν από την Κύπρο θα δούμε τι ακριβώς μπορεί να γίνει από πλευράς συμμετοχής των εκπροσώπων των οργανώσεων ώστε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, προσθέτοντας ότι «κατά τη διάρκεια αυτής της ανταλλαγής απόψεων με τον κ. Κασουλίδη και μετά όταν τελειώσαμε με τον κ. Υπουργό είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πολύ ενδιαφέρουσες ιδέες για μια σειρά βασικών προβλημάτων που έχουν ανακύψει λόγω της παρούσης κρίσεως στη Κύπρο. Είναι προβλήματα ανθρωπιστικά, οικονομικά και πολιτικά. Τα ανθρωπιστικά προβλήματα χρήζουν αμέσου αντιμετωπίσεως διότι οι άνθρωποι βρίσκονται σε δυσκολία και χρειάζονται βοήθεια ανάλογη με την ανάγκη που προέκυψε και στην Ελλάδα λόγω παρόμοιας κρίσεως, σε τρόφιμα, φάρμακα κι άλλα είδη πρώτης ανάγκης».

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, επισήμανε ότι ήταν συγκινητική η πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Δημητρίου να συγκαλέσει τη διάσκεψη, σημειώνοντας το γεγονός ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου συνομίλησε τηλεφωνικά μαζί τους για μιάμιση ώρα δείχνει τη σημασία της συνάντησης και της προσδίδει αξιοπιστία, προσθέτοντας και τα εξής: «Από την αρχή, θέσαμε το περίγραμμα σε τρείς άξονες δράσης: Ο πρώτος είναι ο ανθρωπιστικός και η ανάγκη για άμεσες προσπάθειες ανακούφισης. Αποφασίσαμε -με βάση τις συμβουλές του Υπουργού- πως όποιος επιθυμεί να προσφέρει χρήματα, να το πράξει μέσω της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία θα τα δώσει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου για να διαθέσει τα ποσά, ανάλογα που θα υπάρχουν ανάγκες. Ο δεύτερος είναι ο οικονομικός, κι όπως δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, υποβάλαμε εισηγήσεις για το πώς θα μπορούσε το Ταμείο Αλληλεγγύης να "εξαμερικανιστεί" και να λειτουργήσει κάτω από τους κανονισμούς της αμερικανικής ομοσπονδιακής επιτροπής κεφαλαιαγοράς (SEC). Έτσι, τα "Ομόλογα Κύπρου" να διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που διατέθηκαν τα "Ομόλογα Ισραήλ". Ο Υπουργός Εξωτερικών μάς ζήτησε να του πούμε πώς μπορεί να γίνει αυτό και του είπαμε ότι έχουμε ειδικούς οι οποίοι μπορούν να εξηγήσουν επακριβώς. Μιλούμε για "Ομόλογα Κύπρου" τα οποία θα αρχίσουν να δίνουν αποδόσεις μετά το 2020. Αυτός πιστεύουμε θα είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος, καθώς δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επένδυση».

Τέλος, ο κ. Κρίστοφερ ανέφερε ότι «ο τρίτος ήταν ο πολιτικός, που κρίνω ότι είναι ο πιο επείγων, διότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και η κυβέρνηση πιέζουν έντονα για να αρχίσουν τώρα οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Προφανώς, και δεν είναι τώρα η καλύτερη στιγμή για την Κύπρο να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις. Συζητήσαμε επίσης και τις λανθασμένες εντυπώσεις που επικρατούν για την Κύπρο, ως δήθεν κέντρο ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, για Ρώσους ολιγάρχες κ.α. Γι' αυτό και εκδώσαμε αυτό το φυλλάδιο: "Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την Κύπρο" στο οποίο εξηγείται με στοιχεία η πραγματική κατάσταση. Θα εκπλαγείτε πόσοι Αμερικανοί βουλευτές και γερουσιαστές δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην Κύπρο και έχουν λανθασμένες εντυπώσεις. Το μήνυμά μας θα προβληθεί και στην εθνική παρέλαση της Κυριακής, στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν. Τα θέματά μας θα συζητηθούν στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα για τον ετήσιο εορτασμό της εθνικής παλιγγενεσίας, στις 18 Απριλίου».

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, Πίτερ Παπανικολάου, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου, τη συμμετοχή των ομογενών και την όλη συζήτηση «πολύ παραγωγική και θετική». Επίσης, τόνισε ότι «ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη η συζήτηση που έγινε με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη», προσθέτοντας ότι «το σημαντικό είναι πως η προσπάθεια την οποία ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί για να καρποφορήσει. Από πλευράς Κυπριακής Ομοσπονδίας είμαστε σε επαφή με την πρεσβεία μας στην Ουάσιγκτον και με υπουργεία στην Κύπρο. Μέχρι τις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένουμε ότι θα βρίσκεται στα χέρια μας ένας ολοκληρωμένος κατάλογος συγκεκριμένων προγραμμάτων της Κύπρου, τα οποία θα στείλουμε στους οργανισμούς μας. Έτσι, ο κάθε οργανισμός θα μπορεί να αποφασίσει τι τον ενδιαφέρει για να βοηθήσει μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του. Προσδοκούμε αμέσως μετά το Πάσχα να έχουμε νέα συνάντηση και ελπίζουμε τις μέρες εκείνες να βρίσκεται μαζί μας και ο κ. Κασουλίδης για να έχει και προσωπική επαφή με αυτούς που έχουν ενδιαφερθεί και επιθυμούν να βοηθήσουν οικονομικά την Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης μας μίλησε για το Ταμείο Αλληλεγγύης και μας εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα ταμείο όπου κάποιος μπορεί απλά να στέλνει βοήθεια, αλλά θα επενδύει χρήματα αναλαμβάνοντας ρίσκο και προσδοκώντας μετά το 2020, που θα αρχίσουν τα έσοδα από την πώληση του φυσικού αερίου, να έχει μία καλή απόδοση. Μας μίλησε επίσης για άμεσες ανάγκες που υπάρχουν στον κόσμο, δίνοντας έμφαση στο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή Κύπρου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου