Τρίτη 14 Μαΐου 2013

ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: ΠΑΓΕΡΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ

1Για παγερή αδιαφορία της Μητέρας Πατρίδος για το Βορειοηπειρωτικό κάνει λόγο μεταξύ άλλων στην εγκύκλιό το για τις εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη βίαιη προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στο νεοσύστατο, τότε, κρατίδιο της Αλβανίας ο Μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας. 

Ολόκληρη η εγκύκλιος έχει ως εξής: 


Εν Δελβινακίω τη 8η Μαίου2013

Αριθ. Πρωτ. 24

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 164η

ΘΕΜΑ: Βόρειος Ήπειρος, Γη Ελληνική
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !
-Α-
Συμπληρώνεται φέτος μια εκατονταετία (1913-2013) από την βίαιη προσάρτηση της Βορείου Ηπείρου στο νεοσύστατο, τότε, κρατίδιο της Αλβανίας. Αυστροουγγαρία και Ιταλία τάχθηκαν εναντίον της ιδέας να υπάρχη Μεγάλη Ελλάδα στον χώρο της Βαλκανικής. Έτσι, με το λεγόμενο «Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας», οι περιοχές Χειμάρρας, Αργυροκάστρου, Κορυτσάς και Αγίων Σαράντα, ενσωματώθηκαν στην Αλβανία, που χωρίς να έχη πολεμήσει τον Τούρκο κατακτητή, έγινε ξαφνικά ... κράτος. Συμπαγείς Ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους και πότισαν με το αίμα τους την γη των πατέρων τους, βρέθηκαν κάτω από καινούργιους δυνάστες, τους Αλβανούς, που όταν, λίγο αργότερα, θα δείξουν το πραγματικό πρόσωπό τους, θα αποδειχθούν πολύ χειρότεροι από τους Τούρκους.

-Β-
Μέσα σ’ αυτά τα εκατό χρόνια έγινε πραγματική κοσμογονία παντού. Όλοι οι λαοί έκαναν μεγάλα και αποφασιστικά βήματα προς την πρόοδο και τον πολιτισμό. Δυό παγκόσμιοι πόλεμοι σημάδεψαν τον 20ο αιώνα, δυό πόλεμοι, που έφεραν τα πάνω - κάτω, ανατρέποντας ήθη και έθιμα, και κοινωνικές δομές, στις οποίες ζούσαν μέχρι τότε οι άνθρωποι, κυρίως στην Ευρώπη. Αλλά οι Βορειοηπειρώτες συνέχιζαν να βιώνουν την αλβανική τραχύτητα και τυραννία, ενώ η Ελλάδα, που ζούσε το δράμα του εθνικού διχασμού, έβλεπε τα κόμματα να αλληλοσπαράζωνται, χωρίς να μπορή να προσφέρη κάποια βοήθεια ουσιαστική. Πραγματικά, το 1913 ήταν κατάπικρο για την κατάφωρα αδικημένη Βόρειο Ήπειρο.

-Γ-
Αλλά να που πέρασαν κιόλας εκατό χρόνια από το φοβερό εκείνο 1913. Πολλά άλλαξαν, άλλα προς το καλλίτερο κι’ άλλα προς το χειρότερο. Όμως, δύο πράγματα - αρνητικά οπωσδήποτε - παραμένουν σταθερά στην σημερινή πραγματικότητα. Το ένα είναι η παγερή αδιαφορία της Μητέρας Πατρίδος για το Βορειοηπειρωτικό. Το δεύτερο είναι - και το λέμε με θλίψη βαθειά - ο διχασμός που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Βορειοηπειρωτκή Ηγεσία.
Παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις βλέπω, ότι η Ελλαδική Ηγεσία δεν έχει μια συγκεκριμένη και σαφή θέση για το εθνικό αυτό θέμα. Σπανίως ακούς τις λέξεις «Βόρειος Ήπειρος». Κι’ αυτό όταν οι κυβερνώντες στην γείτονα συνεχώς προκαλούν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, κι’ όταν οι περιβόητοι «Τσάμηδες» εγείρουν θορυβωδώς παράλογες και εξωφρενικές αξιώσεις. Ο Μπερίσα απροκάλυπτα μιλάει για την «μεγάλη αλβανία» και μείς δεν μπορούμε ; δεν θέλουμε ; (δεν γνωρίζω, ο Θεός γνωρίζει) να προφέρουμε τις λέξεις «Βόρειος Ήπειρος». Εδώ, οι Παλαιστίνιοι και οι Κούρδοι, που βρίσκονται απέναντι σε ισχυρά κράτη, δεν παύουν να αγωνίζωνται και να μάχωνται για την εθνική τους αποκατάσταση. Καί μείς, αλλοίμονο, μοιάζουμε σαν τους ... «φτωχούς συγγενείς», που φοβούνται μήπως κάποιοι τους μαλώσουν ...
-Δ-
Το χειρότερο, όμως, είναι ο διχασμός που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Βορειοηπειρωτικής Ηγεσίας τους τελευταίους καιρούς. Βέβαια, από τα πανάρχαια χρόνια οι Έλληνες δύσκολα τα «εύρισκαν» μεταξύ τους. Ο Τρωικός πόλεμος, οι επίγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Αγώνας του 1821, για να παραλείψουμε κι’ άλλες ανάλογες περιπτώσεις, έδειξαν πόση ζημιά προκαλεί στα εθνικά ζητήματα ο διχασμός. Ενώ, αντίθετα, η ενότητα και η ομοψυχία δημιουργούν, κυριολεκτικά, θαύματα. Δεν αμφισβητούμε την φιλοπατρία κανενός. Είναι, όμως, ανάγκη να μονοιάσουν οι αδελφοί Βορειοηπειρώτες, γιατί οι καιροί που έρχονται είναι δύσκολοι και οι ημέρες ιδιαίτερα «πονηρές».
-Ε-
Η Μητρόπολή μας θα τιμήση και φέτος τον Αυτονομιακό Αγώνα της Βορείου Ηπείρου. Την Κυριακή, 19 Μαίου 2013, στο ηρωικό Δελβινάκι, θα τελεσθή αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το μνημόσυνον των πρωτεργατών και των αγωνιστών της Αυτονομίας. Κατόπιν θα ψαλή τρισάγιο στον τάφο του Δρυινουπόλεως ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, θα επακολουθήση η ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ανδρέου και η εκδήλωση θα κλείση με την ειρηνική πορεία μέχρι το Ηρώον, όπου θα ψαλή τρισάγιο, θα κατατεθή στέφανος και θα αναγνωσθή προς έγκριση σχετικό ψήφισμα, ενώ θα ψαλή ο Εθνικός Ύμνος. Θα σας περιμένω όλους.

Διάπυρος ευχέτης εν Χριστώ Αναστάντι

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

 + Ο Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Α Ν Δ Ρ Ε Α Σ    http://www.agioritikovima.gr/eipan/21722-konitis-andrea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου