Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Τζαμί και η Αγία Σοφία στην Αίνο της Αδριανούπολης.

Τζαμί και η Αγία Σοφία στην Αίνο της Αδριανούπολης
Μετά την Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας και την Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, σε τζαμί θα μετατραπεί και η Αγία Σοφία στην Αίνο (Ενέζ) στην Αδριανούπολη, στα ελληνοτουρκικά σύνορα.


Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, την απόφαση να μετατραπεί ο ναός σε τέμενος έλαβε η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Την είδηση επιβεβαίωσε, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ.
Σύμφωνα με τη Hurriyet, ο Ερτέμ είπε ότι οι εργασίες θα αρχίσουν το συντομότερο, καθώς εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επενδύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, ενώ το Περιφερειακό Συμβούλιο Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αδριανούπολης έχει ήδη δώσει την έγκρισή του.
Σε μία προσπάθεια να εξηγήσει γιατί ο ναός θα μετατραπεί σε τζαμί, ο Ερτέμ υποστήριξε πως πρόκειται για έναν χώρο λατρείας που μετατράπηκε σε τζαμί το 1456, όταν η περιοχή πέρασε στην οθωμανική αυτοκρατορία.
«Θα ανοίξει, όπως ορίζει η παραχώρησή του» είπε, σημειώνοντας ότι με αυτό τον τρόπο «θα διαφυλαχτεί η λειτουργία του».

Η εκκλησία, βυζαντινού ρυθμού, οικοδομήθηκε νοτιοανατολικά του κάστρου της Αίνου. Χρονολογείται στον 12ο αιώνα, αν και δεν υπάρχουν ιστορικά έγγραφα που να επιβεβαιώνουν τη χρονολόγησή της.

 Στο πέρασμα των χρόνων ο τρούλος της εκκλησίας κατέρρευσε, ενώ υπέστη σοβαρότατες ζημιές εξαιτίας ισχυρού σεισμού το 1965 και έκτοτε εγκαταλείφθηκε.       http://www.seleo.gr/world-news/174366-tzami-kai-i-agia-sofia-stin-aino-tis-adrianoypolis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου