Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Aνησυχίες για επιστροφή στον Ψυχρό Πόλεμο.Προετοιμασίες για σύρραξη στην Ευρώπη;

Ανήσυχοι είναι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για την επιστροφή στην περίοδο του ψυχρού πολέμου.
Ο Ανατόλι Αντόνοφ, αναπληρωτής στο υπουργείο ρωσικής άμυνας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για την ανανέωση των βασικών συμφωνιών ελέγχου των εξοπλισμών, όσο οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ συνεχίζουν στην Αν.Ευρώπη τις «αντι-ρωσικές» ασκήσεις.Anatoly Antonov, a deputy Russian defence ministry, said on Friday that Russia had no interest in renewing key arms control agreements as long as Nato governments continued what he called “anti-Russian” exercises and troop build ups.

Η δήλωση ήρθε μετά την ανακοίνωση ότι θα τετραπλασιάσουν τις στρατιωτικές δαπάνες στην Ευρώπη ως απάντηση στην προσάρτηση  της Κριμαίας στην Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ, έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με την απειλή της ρωσικής επίθεσης στην Ευρώπη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν,όταν ο Ρώσος πρόεδρος, διέταξε την προσάρτηση το 2014.
Ο Ashton Carter, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το Πεντάγωνο θα τετραπλασιάσει της δαπάνες στις στρατιωτικές αναπτύξεις στην Ευρώπη,σαν άμεση απάντηση στις ενέργειες της Ρωσίας.
Τον περασμένο μήνα ,ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση με αναθεωρημένο έγγραφο στρατηγικής καθοδήγησης του έχει την ρωσική επιθετικότητα σαν κορυφαία προτεραιότητά του.
Ο κ Antonov είπε ότι ήταν υποκριτικό από τη μεριά του ΝΑΤΟ  να διαμαρτυρηθεί για ρωσική σταδιακή συσσώρευση  στρατευμάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τις δικές του δυνάμεις στην περιοχή, και δήλωσε πως η Ρωσία θα "λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των αναδυόμενων απειλών".
Ενώ ο ίδιος δεν διευκρίνισε ειδικά αντίμετρα, άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τις συμβατικές δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ σε όλη την βόρεια ευρωπαϊκή πεδιάδα.
Ο Col Gen Oleg Slyukov, ο διοικητής των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, δήλωσε τον περασμένο μήνα ,ότι η Ρωσία θα προσθέσει τέσσερα νέα τμήματα στο στρατό σαν άμεση απάντηση στις πρόσφατες ασκήσεις του ΝΑΤΟ.
Τρία νέα τμήματα θα πρέπει να διαμορφωθούν φέτος στη Δυτική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας, η οποία εκτείνεται από τα Ουράλια μέχρι τα σύνορα με τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, και ένα ακόμη στην κεντρική στρατιωτική περιοχή, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής Σιβηρίας,  είπε.
Το έγγραφο της Βιέννης  καθορίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών του Οργανισμού, για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη με σκοπό τη μείωση των κινδύνων της ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ του Ατλαντικού και των Ουραλίων ορέων.
Οι διατάξεις περιλαμβάνουν μια ετήσια ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις, μια δέσμευση να ενημερώσει τους εταίρους για επικείμενες ασκήσεις, και να επιτρέπει σε άλλες χώρες να τηρούν τις στρατιωτικές ασκήσεις. Ο κ Antonov δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία συνέχισε να τιμά τις δεσμεύσεις αυτές.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη συνθήκη CFE το 2007, κατηγορώντας τις χώρες του ΝΑΤΟ για "de-facto παράκαμψη" στις διατάξεις του, και αποχώρησε πλήρως από τον Μάρτιο του 2015.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ DAILY TELEGRAPH : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου