Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μητρ. Μόρφου Νεόφυτος: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί..»;



Tην Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος φιλοξενούμενος της ενορίας Αποστόλου Αντρέα, Πλατύ Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, στην αίθουσα του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας, Πλατύ Αγλαντζιάς, στο πλαίσιο των Ομιλιών για Νέους, ανέπτυξε το θέμα: «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί..»;, κι απάντησε σε ερωτήσεις των νέων.
  Ο Ηράκλειτος έλεγε ότι κανένας δεν είναι τόσο ανόητος ώστε να προτιμά τον πόλεμο από την ειρήνη,γιατί εν καιρό ειρήνης τα παιδιά θάβουν τους γονείς τους ενώ εν καιρό πολέμου οι γονείς θάβουν τα παιδιά τους.
Η αλήθεια να μην εξαντλείται στις λέξεις να είναι κάτι πέρα από αυτό που ορίζουν οι λέξεις.Ενα τραγούδι σύγχρονο λέει <<πίσω από τις λέξεις κρύβεται ο…Αλέξης>>(όχι ο Τσίπρας,κάποιος Αλέξης).

Ο Μέγας Βασίλειος απέρριπτε τον πόλεμο,αλλά γνώριζε ότι οι Χριστιανοί ζούσαν ανάμεσα σε έριδες και συγκρούσεις.
Αυτή η ζωή μας προετοιμάζει,με την Μετάνοια και την εν Χριστώ ζωή για την αιώνια ζωή.Στο μέτρο που ο άνθρωπος  έχει προοπτική την αιώνια ζωή αντέχει την κάθε εμπόλεμη κατάσταση,είτε της αμαρτίας ή πολεμική.
Εχω την εντύπωση ότι εμείς στην Κύπρο ζούμε σε ένα θερμοκήπιο,σε ένα δικό μας κόσμο,γεμάτοι φόβο,γεμάτοι αγωνία,δεν μας ενδιαφέρει ο πόνος των ανθρώπων της Συρίας,έχουμε νεομάρτυρες εκεί,απόγονους της Αγίας Βαρβάρας.Ξέρετε που βομβαρδίζουν οι Ρώσοι τώρα;Στην περιοχή που γεννήθηκε και μαρτύρησε η Αγία Βαρβάρα,στην Ηλιούπολη του Λιβάνου.Πόσοι Κύπριοι ξέρουν ότι ήταν Λιβανέζα η Αγία Βαρβάρα;Δεν έχουμε μπει στον κόπο να ανοίξουμε την γεωγραφία της ψυχής μας.
Αρα τα πράγματα προχωρούν.Η Ευρωπα’ι’κή Ένωση τελειώνει.Η διαφημιζόμενη ΕΕ των δανειστών,των τοκογλύφων,των διαφθορέων και των τυχοδιωκτών σήμερα βιώνει την ανασφάλεια και τον φόβο,όπως τον βιώνουν εδώ και αιώνες οι λαοί της Μ.Ανατολής και της Αφρικής,όπου αυτοί ήταν αποικιοκράτες.Οτι σπείρεις θα θερίσεις.Είναι πνευματικός νόμος αυτός και για τα πρόσωπα και για τα έθνη.Το οικοδόμημα της ΕΕ κατάρρευσε όχι μόνο οικονομικά αλλά και πνευματικά και κοινωνικά,αφού είναι ανίκανοι να διαχειριστούν το πρόβλημα των προσφύγων και να εγγυηθούν την ασφάλεια στους πολίτες της ΕΕ.Υπάρχει κανένας σώφρον άνθρωπος που να πιστεύει ότι αυτή η ΕΕ έχει μέλλον;
Δεν είναι δικιά μου προφητεία,εγώ πιστεύω σε αυτά που είπε ο Αγιος Πα’ί’σιος ότι η Ε.Ε που επενδύεται θα διαλυθεί.Μου είπε όταν ήμουν 20 ετών ότι θα κτίσω Μοναστήρια.
Ο π.Ιακώβος Τσαλίκης μου είπε θα γίνεις Επίσκοπος στον τόπο της γεννήσεώς σου.Εκτός από προσωπικές προφητείς,είπαν και για τον κόσμο.Και πρέπει να μπορούμε να διαχειριρστούμε τα πράγματα.Δεν πρέπει να είμαστε φοβισμένοι για όλα αυτά που γίνονται,μήπως μας πιάσει κι εμάς καμμία σφαίρα.Μπορεί να μην μας πιάσει σφαίρα,να μας πιάσει σεισμός.Να μας πιάσει μία πείνα.Κάποιες επιπτώσεις θα τις έχουμε.Αρα χρειάζεται διαχείρηση.Εσωτερική διαχείρηση.Οχι να γεμίσουμε τα ψυγεία μας γιατί κάποτε θα αδειάσουν.
Στην 2η προς Κορινθίους επιστολή γράφει κάτι ωραίο,έξω γίνονται μάχες,αλλά μέσα μου υπάρχουν φόβοι.Ανθρώπινο και φυσικό είναι αλλά ο Απόστολος λέει ότι η τέλεια αγάπη ,βγάζει έξω τον φόβο.Η τέλεια αγάπη έρχεται με την Μετάνοια.Η αγάπη είναι ο Χριστός.Εμείς τη ζωή της Μετάνοιας πρέπει να την πάρουμε στα σοβαρά.
Να κρατήσουμε 3 πράγματα:
Την Ορθόδοξη πίστη ανόθευτη γιατί θα μας την ζητήσει και ο Θεός και πολλοί άνθρωποι άλλων θρησκειών,άλλων εθνών.Αρα πρέπει κάτι να έχουμε για να δώσουμε.
Να έχουμε επιμελημένη Μετάνοια.
Να έχουμε τακτική Θεία Κοινωνία,γιατί πρέπει να καθαριζόμαστε συνεχώς από τα όποια πάθη και λάθη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου