Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ Η… ΕΚΚΛΗΣΙΑ – Ποιες μονές έχουν κηρύξει στάση πληρωμών – Οι πιστοί δεν ανάβουν ούτε κερί!



  • manouali ekklisia keria
    Τα έσοδα στερεύουν και οι φόροι αυξάνονται για την Εκκλησία της Ελλάδος που βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική κατάρρευση. Ήδη εμβληματικές μονές της Αττικής όπως η Μονή Πετράκη και η Μονή Πεντέλης αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα και έχουν προχωρήσει σε στάση πληρωμών. Δυσκολεύονται να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων, πληρώνουν με έναντι, ζητούν διακανονισμό με την εφορία για τον ΕΝΦΙΑ και πωλούν ακίνητα για να αντιμετωπίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν προγράμματα της Εκκλησίας όπως τα συσσίτια για τους απόρους, κάτι που θα προκαλέσει ντόμινο κοινωνικών εξελίξεων.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μονή Πετράκη ζήτησε πρόσφατα να υπαχθεί στο καθεστώς των 100 δόσεων για την καταβολή των φορολογικών της υποχρεώσεων ενώ δυσκολεύεται στην καταβολή των μισθών. Εκκλησιαστικές πηγές ανέφεραν ότι η Μονή διαθέτει προς αξιοποίηση μια πολυκατοικία κοντά στον Ευαγγελισμό και στην πλατεία Κουμουνδούρου.
    Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκεται η Μονή Πεντέλης, η οποία πρόσφατα πούλησε ακίνητό της ως προσωρινή λύση για να αντιμετωπίσει τα λειτουργικά έξοδα. Η μονή είναι και αυτή θύμα αντιδράσεων καθώς σχέδιο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε έκταση 25.000 στρεμμάτων στην Πεντέλη δεν προχώρησε.
    Η Πολιτεία υψώνει εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων, ενώ παραμένουν ανοιχτά τα προβλήματα της Εκκλησίας με τα ακίνητα-φιλέτα. Συνολικά 123 ακίνητα σε Αθήνα, Βουλιαγμένη, Πειραιά και Θεσσαλονίκη παραμένουν δεσμευμένα, καθώς έχουν απαλλοτριωθεί αλλά η Εκκλησία δεν έχει αποζημιωθεί και δεν μπορεί να τα αξιοποιήσει.
    Οι δύο βασικές πηγές εσόδων της Εκκλησίας έχουν στερέψει: οι τιμές των ενοικίων πέφτουν από 30-70% ανάλογα με την περιοχή, δύσκολα βρίσκονται αγοραστές, ενώ η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κινείται στα 25 λεπτά του ευρώ, τη στιγμή που η Εκκλησία έχει συμμετάσχει στις δυο ΑΜΚ της τράπεζας το 2005 και το 2010, λαμβάνοντας δάνειο 27 εκατ. από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΤΤ 0,00%.
    «Τα σημερινά έσοδα της Εκκλησίας έχουν πέσει κατά 75% σε σχέση με το 2008. Τότε ο ετήσιος προϋπολογισμός ήταν 23 εκατ. ευρώ, τώρα είναι γύρω στα 6 εκατ. ευρώ» λέει ο διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας επίσκοπος Σαλώνων Αντώνιος.
    http://www.financialbox.gr/%ce%b5%ce%bd%ce%b1-%ce%b2%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%b9%ce%bd-%cf%84%ce%b7-%cf%87%cf%81%ce%b5%ce%bf%ce%ba%ce%bf%cf%80%ce%b9%ce%b1-%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%83%ce%b9%ce%b1/ 

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου