Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

«Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με»

Ι.Μ.Λαγκαδά Η κατανυκτική περίοδος του Τριωδίου, που ξεκινάει σήμερα μας δίδει μία μεγάλη ευκαιρία ώστε να εξετάσει ο καθένας τα του εαυτού του πράγματα, να μετανοήσει και να αλλάξει τρόπο σκέψης, επαναπροσδιορίζοντας την στάση του απέναντι προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο, τόνισε μεταξύ των άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης κατά την διάρκεια της ομιλίας του προς το παριστάμενο εκκλησίασμα του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου, όπου και ιερούργησε την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016.

Εν συνεχεία και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή Ευαγγελική Περικοπή επεσήμανε ότι, δίδονται καθημερινά πολλές ευκαιρίες από τον Κύριο προς όλους εμάς ώστε να μπορέσουμε να ζήσουμε τα μεγαλεία της αγάπης Του και παράλληλα να δεχτούμε την Δωρεά και την Χάρη Του, απαλλαγμένοι από την φθορά της αμαρτίας και βιώνοντας την αληθινή ζωή που έχει σχέση με τον Ίδιο.

Συνηθίζουμε στην καθημερινότητα μας, να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους, ψάχνοντας τα μειονεκτήματα των αδελφών μας ώστε να βλέπουμε τον εαυτό μας ως τον καλύτερο. Ακόμα και μέσα στον οίκο του Θεού όταν βρισκόμαστε αντί να προσευχόμαστε με ταπείνωση, ζητώντας το έλεος και την συγχώρεση του Κυρίου, εμείς ασχολούμαστε με τους άλλους και τον τρόπο με το οποίο συμπεριφέρονται. Μπαίνουμε στον Ναό και αντί να προσευχόμαστε με αφοσίωση, δυστυχώς το μυαλό μας γυρίζει παντού και σε οτιδήποτε άλλο εκτός από τον ίδιο τον Θεό Πατέρα.
Είναι πολλή σημαντικό να κατανοήσουμε ότι κάθε ευκαιρία που μας δίδεται από τον Κύριο είναι μοναδική. Θα πρέπει να αναλογιστούμε ότι, θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα έχουμε αυτή την δυνατότητα της μετανοίας και της προσευχής καθώς και να πάρουμε την απόφαση να έρθουμε κοντά Του.

Ο Θεός μας δίδει μέχρι και την τελευταία στιγμή μας την ευκαιρία εκείνη ώστε να κάνουμε την σωστή επιλογή και εάν σήμερα ο κόσμος υποφέρει είναι διότι δεν έχει ταπείνωση και κυριαρχείτε από τον εγωισμό Είναι γεγονός ότι όπου υπάρχει ο εγωισμός εκεί ο άνθρωπος σηκώνεται ψηλά και πέφτει, με αποτέλεσμα την καταστροφή του.
Η ζωή του ανθρώπου είναι ένα γεγονός που έχει κίνηση και κινητικότητα και αυτή η πορεία κίνησης  θα πρέπει να είναι προς τον Θεό υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος αναφερόμενος στην περίοδο του Τριωδίου, που ανοίγει σήμερα μέσα στην λειτουργική ζωή της Αγία μας Εκκλησίας.
Θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε μία επανεκκίνηση διορθώνοντας τα λάθη, που μας καταστρέφουν και να έρθουμε αληθινά προς τον Κύριο που μας περιμένει.
Ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε προς όλους να βιώσουνε αυτή την περίοδο με πολλή πνευματική διάθεση, συντριβή, ταπείνωση και προσευχή λέγοντας συνεχώς μέσα από την καρδιά τους, το ««Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με» και αφήνοντας την ψυχή τους να φωνάξει δυνατά «ὁ Θεός, ἱλάσθητί μοι τῷ ἁμαρτωλῷ», ώστε να μπορεί ο καθένας να αισθανθεί την ευλογία της δικαιοσύνης Του Κυρίου μέσα στην ζωή του.
Προ της απολύσεως της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, επίδωσε το οφίκκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου εις τον Ιερατικό Προϊστάμενο της ενορίας π. Νικόλαο Τεριακήν, προτρέποντας τον ταυτόχρονα να συνεχίζει με φόβου Θεού το πολλή σημαντικό έργο που επιτελεί  εις την πανέμορφη περιοχή του Κρυονερίου στις πλαγιές του όρους Βερτίσκου.
http://www.ierovima.gr/pages/article.aspx?id=19060 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου