Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

Πατριάρχης Σερβίας: ''Άγιε Μαρδάριε προσευχήσου για εμάς'' (ΦΩΤΟ).

Με αφορμή την εύρεση του άφθαρτου Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Μαρδαρίου και της τοποθέτησής του σε Ιερή Λάρνακα τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 16 Ιουλίου Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Σάββα στο Ιλλινόις των ΗΠΑ.agios mardarios 73
Στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριάρχης Σερβίας κ. Ειρηναίος, και συλλειτούργησαν Ιεράρχες της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στην ομιλία του ο Προκαθήμενος της Σερβικής μεταξύ άλλων ανέφερε πως: ''Είμαστε συγκλονισμένοι για το θαυμαστό γεγονός της ευρέσεως του άφθαρτου Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Μαρδαρίου και προσευχόμαστε σήμερα για την ειρήνη στον κόσμο και την Σερβία''.
''Άγιε Μαρδάριε προσευχήσου για εμάς'' τόνισε χαρακτηριστικά εμφανώς συγκινημένος ο Πατριάρχης Σερβίας.
Να αναφερθεί ότι το άφθαρτο σκήνωμα του Αγίου Μαρδαρίου μετά την κατοχύρωσή του τοποθετήθηκε σε Ιερή Λάρνακα όπου και θα φυλάσσεται.
Τέλος να σημειωθεί ότι πλήθος ευλαβών προσκυνητών συνέρρευσαν στην Ιέρα Μονή του Αγίου Σάββα για να προσκηνύσουν το άφθαρτο σκήνωμα και την Εικόνα του Αγίου Μαρδαρίου.

Άφθαρτο βρέθηκε το σκήνωμα του Αγίου Μαρδαρίου Ουσκόκοβιτς.

 

Με την ευλογία του επισκόπου Λογγίνου της Νέας Γκρατσάνιτσα και Μεσοδυτικής Αμερικής, ανοίχτηκε η κρύπτη με τα λείψανα του Αγίου Μαρδαρίου Ουσκόκοβιτς τα οποία είχαν βρεθεί στην Εκκλησία της Μονής του Αγίου Σάββα στο Ιλλινόις, μετά την κοίμησή του τον Δεκέμβριο του 1935.
agios mandarinos
Το άνοιγμα της κρύπτης αποκάλυψε ότι τα ιερά λείψανα του Αγίου Μαρδαρίου ήταν άφθαρτα.

Ο Επίσκοπος του Λογγίνος, το πρωί τέλεσε Θεία Λειτουργία στη Μονή του Αγίου Σάββα, όπου προετοιμάστηκε για την αποκάλυψη των ιερών λειψάνων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αφού αφαίρεσαν την επιτύμβια στήλη και το δάπεδο, προκειμένου να εκθέσουν τα λείψανα, που έφτασαν κάτω από την καθοδήγηση του κ. Dusan Djordjevic από την κηδεία του Σβέτα Γκόρα στο Σικάγο.

Μετά την απομάκρυνση της πέτρας, αποκαλύφθηκε ότι το φέρετρό δεν μπορούσε να ανοιχτεί, κάτι που προκάλεσε την καθυστέρηση του ανοίγματος για μια επιπλέον ημέρα προκειμένου να οργανωθεί μια ομάδα ώστε να το ανοίξει.

Την επομένη το πρωί κατά τη διάρκεια ανοίγματος, το κάλυμμα του θόλου μετατοπίστηκε, σπάζοντας το κάλυμμα , όπου και αναδύθηκε μύρο, προερχόμενο από τον τάφο.

Ωστόσο, έγινε φανερό ότι ο Άγιος θάφτηκε προς στη δύση, αντί στην ανατολή, το οποίο από μόνο του είναι θαυμαστό.

Αν ο Άγιος Μαρδαρίου είχε ταφεί στην σωστή κατεύθυνση, το κάλυμμα θα είχε πέσει στην πλευρά του καλαθιού όπου βρισκόταν η Αγία κεφαλή του.

Στη συνέχεια τα ιερά λείψανα τοποθετήθηκαν σε ένα προσωρινό μεταλλικό φέρετρο.

Να αναφερθεί ότι τα οστά είχαν χρώμα χρυσοκίτρινο, ενώ τα Άγια χέρια του κρατούσαν τον σταυρό και ήταν εντελώς άθικτα.
Επίσης άθικτη ήταν η ανατομία του Αγίου με το δέρμα, τα μαλλιά, τα αυτιά, και τα νύχια του να είναι ορατά.

Σύμφωνα με τον Επίσκοπο Λογγίνο, είναι προφανές ότι τα λείψανα ήταν κάτι περισσότερο από οστά.

Μετά την αφαίρεση της σκόνης, τα ιερά λείψανα πλύθηκαν τυλίχτηκαν με βαμβακερά σεντόνια και επεστράφησαν στο προσωρινό φέρετρο, μέχρι την επίσημη κατοχύρωση τους όχι πριν τον Ιούλιο του 2017.

Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εμπειρία, από τους κληρικούς μέχρι τους εργάτες, ένιωσαν τη χαρά και την πνευματική ειρήνη κατά την αποκάλυψη των ιερών κειμηλίων.
Τέλος να σημειωθεί ότι η αγιοκατάταξη του Αγίου Μαρδαρίου, του 1ου Επισκόπου των ΗΠΑ και Καναδά, έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου του 2015, ενώ εκοιμήθη στις 12 Δεκεμβρίου 1935.
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
agios mardarios 1
romfea.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου