Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

«I Want to Know What Love Is». Ο Lou Gramm των Foreigner μιλάει για τον Θεό.


To γνωστό αμερικάνικο rock συγκρότημα Foreigner κλείνει φέτος τα 40 χρόνια παρουσίας του στην παγκόσμια ροκ σκηνή και στην επετειακή περιοδεία που θα κάνει αυτό το καλοκαίρι, θα εμφανιστεί μαζί και ο αρχικός τραγουδιστής του, ο Lou Gramm, με τον οποίο η μπάντα έγραψε όλες τις μεγάλες της επιτυχίες.
Το συγκρότημα, που στην πρώτη σύνθεση του είχε τους κιθαρίστες Mick Jones και Lou Gramm και τους Ian McDonald (κιθάρα σαξόφωνο), Ed Gagliardi (μπάσο), Dennis Elliott (ντραμς) και Al Greenwood (keyboards), κυκλοφόρησε τον πρώτο, ομώνυμο δίσκο του τον Μάρτιο του 1977.  

Μετά από πετυχημένα τραγούδια όπως το "Waiting for a Girl Like You", το "Juke Box Hero"" και το "Urgent", το συγκρότημα γνώρισε την μεγαλύτερη του επιτυχία με το "I Want to Know What Love Is", το Νοέμβριο του 1984 από το άλμπουμ "Agent Provocateur". Στα backing vocals του τραγουδιού που τραγουδάει εξαιρετικά ο Gramm, κρύβεται και η μαύρη gospel χορωδία του New Jersey.
Ο Lou Gramm που - πιθανόν θα ερμηνεύσει πολύ λίγα κομμάτια και ίσως δεν είναι σε ολόκληρη την τουρνέ – γεννήθηκε ως Louis Andrew Grammatico, σε οικογένεια ιταλικής καταγωγής, στις 2 Μαΐου του 1950 στο Rochester της Νέας Υόρκης.

Ο Gramm, που για χρόνια είχε εθιστεί στα ναρκωτικά, διαγνώστηκε με όγκο στον εγκέφαλο το 1997, πέντε χρόνια αφότου είχε μείνει «καθαρός». Λίγο πριν είχε εκφράσει την πίστη του στον Χριστό δηλώνοντας «αναγεννημένος». Την απόφασή του να ακολουθήσει τον χριστιανισμό την πήρε στο κέντρο απεξάρτησης, μετά από βαθιά περισυλλογή και αυτοεξέταση της πορείας της ζωής του. Όπως λέει ο ίδιος σήμερα, «ξέρω ότι ο Θεός μου έδωσε ζωή και μου έσωσε τη ζωή. Τον υπηρετώ».

Ο Lou Gramm είχε δώσει μια συνέντευξη στον Doug Van Pelt, για το περιοδικό μοντέρνας χριστιανικής μουσικής “Cross Rhythms”, το 1995. Παρακάτω ορισμένα αποσπάσματα.

Doug: Κάθε χριστιανός έχει τη δική του ιστορία για το πώς ήρθε στο Χριστό. Ποια είναι η δική σου ιστορία;

Λου: "Λοιπόν, θα προσπαθήσω να τα πω περιεκτικά. Πάντα ένιωθα την παρουσία του Κυρίου στην ζωή μου, αλλά πάντοτε φαινόταν να Τον κρατάω σε απόσταση και Τον καλούσα μόνο όταν είχα κάποια ανάγκη. Νομίζω ότι μόλις ήρθε σε ένα σημείο η ζωή μου όπου, ως γονιός και ως άνθρωπος, ήμουν πραγματικά συναισθηματικά και πνευματικά βυθισμένος, αισθάνθηκα ότι υπάρχει και άλλη ζωή και δεν ήθελα να τελειώσω έτσι. Έτσι Τον κάλεσα να έρθει στην ζωή μου και να της δώσει κάποιο νόημα. Πιστεύω ότι υπάρχει κάτι περισσότερο από το χρόνο που έχουμε να ζήσουμε όλοι πάνω σε αυτόν τον πλανήτη".

Doug: Ποιο ήταν το χρονοδιάγραμμα όταν αυτό συνέβαινε;
Λου: «Νομίζω ότι ήταν τα τελευταία δέκα χρόνια, ίσως από τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Νομίζω ότι η υλική επιτυχία και τα δημόσια βραβεία και όλο αυτό το πράγμα της διασημότητας - δεν με γέμιζε και πάντα ένιωθα άβολα. Ήξερα ότι δεν ήμουν για αυτό. Μου άρεσε το δημιουργικό κομμάτι και το ότι ήμουν σε θέση να πλησιάσω τους ανθρώπους μέσα από τα τραγούδια που έγραφα και τραγουδούσα. Αλλά, όλα τα άλλα πράγματα που ήρθαν μαζί με αυτό κάπως μείωναν τον ενθουσιασμό μου για αυτό που έκανα. Έτσι, θα έλεγα ότι κατά τα τέλη της δεκαετίας του '80 - αρχές της δεκαετίας του '90 βρισκόμουν κοντά στην αλήθεια. Ασχολήθηκα περιστασιακά με την «πνευματικότητα» του New Age, αλλά με άφησε παγωμένο. Κάποιοι πολύ αγαπητοί μου φίλοι άρχισαν να παρευρίσκονται σε μια εκκλησία στο Ρότσεστερ.

«Πραγματικά βρήκα αυτό που έψαχνα: μια πραγματική πρόσκληση “έλα όπως είσαι”, και διδασκαλίες μέσα από την Αγία Γραφή, μαθήματα που έχουν ισχύ στη σημερινή ζωή και για τον κόσμο που ζούμε τώρα. Διάβασα το βιβλίο της Αποκάλυψης και βρήκα αυτό που έψαχνα. Ήθελα να γίνω ακόλουθος του Ιησού Χριστού. Νομίζω ότι όλα όσα έζησα μέχρι εκείνο το σημείο της ζωής μου με οδήγησαν στο να αποδεχθώ τον Χριστό ως τον Κύριό μου και τον Σωτήρα μου, και όχι απλώς ως βοηθό μου για μερικούς μήνες, προκειμένου να με βγάλει από κάποια δυσκολία, νομίζω ότι εκεί βρίσκεται η διαφορά».

Doug: Θυμάμαι ότι στο βίντεο του "I Want To Know What Love Is", είχε έρθει η θρησκευτική χορωδία του Νιου Τζέρσεϋ και όλοι κρατούσαν τα χέρια τους και επαναλάμβαναν το Πάτερ Ημών...

Lou: «Ναι, αυτό έγινε στην πραγματικότητα κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, όχι στο βίντεο, και ήταν πολύ συγκινητικό. Δάκρυα έτρεχαν από τα μάτια μας. Νομίζω ότι ο καθένας θα μπορούσε να αισθανθεί ότι το τραγούδι ξεπερνάει μια μπαλάντα αγάπης, νομίζω ότι συναισθηματικά γύρισα από μέσα προς τα έξω και άδειασα».

Doug: Έχεις φανταστεί ποτέ το πώς είναι ο Θεός Πατέρας όταν του τραγουδάς;

Λου: «Λοιπόν, ελπίζω να χαμογελάει, δεν είμαι σίγουρος. Τα ξέρει όλοι, οπότε σίγουρα ξέρει τι συμβαίνει, ξέρει τις σκέψεις μου και την καρδιά μου, προσπαθώ να την κρατήσω καθαρή και εστιασμένη όταν τραγουδώ. Για μένα, τώρα, είναι πολύ διαφορετικό από ό, τι στα προηγούμενα χρόνια, αλλά εξακολουθώ να διασκεδάζω με αυτό. Τώρα είναι πολύ πιο σημαντικό από ό, τι υπήρξε παλιά και Τον ευχαριστώ για το δώρο που μου έδωσε και αισθάνομαι ανάξιος για αυτό και αναγνωρίζω ότι είναι δώρο».


Ο Gramm είναι παντρεμένος και έχει τέσσερα παιδιά. To 2013 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του «JukeBox Hero».  Έχει τραγουδήσει στις ευαγγελιστικές εξορμήσεις του ευαγγελιστή και συγγραφέα Greg Laurie, ο οποίος έγραψε και το βιβλίο “Steve McQueen:The Salvation of an American Icon” για την πίστη του McQueen στον Χριστό λίγο πριν πεθάνει.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου