Θυρανοίξια σήμερα, 19/11/2017, του ιστορικού ναού Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ Καπού που ανακαινίστηκε πλήρως από την Γενική Διεύθυνση Βακουφίων της Τουρκίας για να παραδοθεί εκ νέου στην ορθόδοξη λατρεία.
Μαζί με την εκκλησία ανακαινίστηκε το σχολείο και το σπίτι του παπά. Σε έναν από τους
Μετά από την αποχώρηση και των τελευταίων Ρωμιών από την περιοχή στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ο ναός, όπως και κάποιοι άλλοι ακόμα στην Πόλη, πέρασε στην διαχείριση του κράτους και της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων. Έτσι εκτός από την χρήση της εκκλησίας η κοινότητα δεν μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο με τα υπόλοιπα κτήρια της Αν και η εκκλησία δεν επιστρέφει ακόμα τυπικά στην Ομογένεια και δεν ανασυστήνεται η κοινότητα της περιοχής, το τρόπος που η ΓΔΒ χειρίζεται το γεγονός μας αφήνει περιθώρια να ελπίζουμε για θετικότερες εξελίξεις στο μέλλον.
Πέρα πάντως από την κίνηση καλής θέλησης προς την Ρωμέικη κοινότητα, η ΓΔΒ έκανε την ανακαίνιση και στο πλαίσιο της γενικότερης ανάπλασης των γύρω χώρων, του τεμένους της Μιχριμάχ που ανακαινίστηκε επίσης πλήρως, αλλά και τις γειτονικής περιοχής του Σουλούκουλε, που από ιστορική και γραφικήμγειτονιά αθιγγάνων με ρίζες στα βυζαντινά χρόνια, κατέληξε μετά την “οικιστική ανάπλαση” πόλος έλξης για πλούσιους επενδυτές, συνήθως Άραβες και όχι μόνο. Αυτά όμως είναι μια άλλη ιστορία.
Κατά τα άλλα, το Εντιρνέ Καπού (πύλη της Αδριανούπολης ή πύλη του Χαρισίου κατά τα βυζαντινά χρόνια) ήταν μία από τις δύο μεγάλες πύλες της Κωνσταντινούπὄλης στα χερσαία τείχη. Στα οθωμανικά χρόνια, που η άλλη, η Χρυσή Πύλη, έκλεισε,, αυτή ήταν η κεντρική και επίσημη είσοδος της Πόλης από τα δυτικά.. Δίπλα στην πύλη βρίσκεται το πανέμορφο και επιβλητικό τζαμί της Μιχριμάχ Σουλτάνας, της κόρης του Σουλειμάν του Μεγαλοπρεπή και της Χιουρρρέμ, που έχτισε με πολύ αγάπη ο μείζων οθωμανός αρχιτέκτονας Σινάν. Ο Μιμάρ Σινάν λέγεται πως ήταν ερωτευμένος με την Μιχριμάχ, η οποια πάντως παντρεύτηκε τον Ρουστέμ πασά, μεγάλο Βεζύρη του Σουλεϊμάν, για τον οποίο ο Σινάν έφτιαξε επίσης ένα από τα πιο ωραία τζαμία του.
Το τζαμί της Μιχριμάχ είναι χτισμένο στο ψηλότερο σημείο των χερσαίων τειχών και όλης της παλαιάς Πόλης. Για να χτιστεί εκεί απομακρύνθηκε και γκρεμίστηκε το 1555 η έως τότε μονή του Αγίου Γεωργίου, που βρισκόταν εκεί. Λίγα χρόνια αργότερα, δόθηκε η άδεια να χτιστεί νέος ναός του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στον παλιό. Αυτός ο ναός, όπως άλλαξε και ανακαινίστηκε μέσα στα αίωνες που πέρασαν,, είναι εκείνος που εγκαινιάζεται.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια.
Στον ναό ανήκει ενα Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα το οποίο είναι το μόνο λειτουργικό βιβλίο που σώζεται από την Αγία Σοφία.
Το Ευαγγέλιο παραδόθηκε για φύλαξη και βρίσκεται στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου.
Στον ναό ανήκει ενα Ευαγγέλιο του 12ου αιώνα το οποίο είναι το μόνο λειτουργικό βιβλίο που σώζεται από την Αγία Σοφία.
Το Ευαγγέλιο παραδόθηκε για φύλαξη και βρίσκεται στο σκευοφυλάκιο του Πατριαρχείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου