Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Γιατί η Ρωσία θέλει τις στρατιωτικές βάσεις της Αιγύπτου;

Marco Marjanovic, Checkpoint Asia, Russia Insider 
Μετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού.Αποτέλεσμα εικόνας για air bases in Egypt

Το Κάϊρο και η Μόσχα κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία όλοι οι τύποι των στρατιωτικών αεροπλάνων των δύο χωρών να μπορούν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο και τις στρατιωτικές βάσεις της άλλης. Οι Τάϊμς της Ν. Υόρκης κρίνουν την συμφωνία «προσβολή» προς τις ΗΠΑ και επικαλούνται δήλωση τέως αξιωματούχου του Στέητ Ντιπάρτμεντ ότι αυτό θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα στις σχέσεις ΗΠΑ-Αιγύπτου.
Από πρακτική άποψη, η παρουσία ρωσικών αεριωθουμένων στην Αίγυπτο θα εγείρει ανησυχίες για την επιχειρησιακήν ασφάλεια του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού και θα απαιτήσει τον συντονισμό με τα αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα στον ίδια εναέριο χώρο.
«Είναι ένα μείζον πρόβλημα στην αμερικανο-αιγυπτιακή αμυντική σχέση», δήλωσε ο ΄Αντριου Μίλερ, πρώην αξιωματούχος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, που εργάζεται τώρα για το «Πρόγραμμα Για Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή».
Είναι φανερό πως στους Αμερικανούς δεν αρέσουν οι αυξανόμενοι Ρώσο-Αιγυπτιακοί δεσμοί και ασφαλώς όχι όταν δεν έπαψαν στα τελευταία 40 χρόνια να δωροδοκούν τους Αιγυπτίους (το Κάιρο είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αποδέκτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας μετά το Ισραήλ) για να μείνουν στα αμερικανικό στρατόπεδο. Αλλά που βρίσκεται εδώ το ρωσικό συμφέρον;
Η αιγυπτιακή δικτατορία δεν εμπιστεύεται πλέον τον Αμερικανό πάτρωνα, επειδή απέφυγε να λάβει αποφασιστικά θέση στο πλευρό της εναντίον της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το 2011. Επιπλέον οι ΗΠΑ πυροδότησαν την ισλαμική εξέγερση στη Συρία, όπου η Αίγυπτος επιθυμεί την νίκη του υποστηριζόμενου από τους Ρώσους προέδρου ΄Ασαντ. ΄Ετσι η Αίγυπτος έχει κάθε λόγο να καλλιεργεί τις σχέσεις της με τη Ρωσία και να δίνει στην Μόσχα ένα χέρι βοήθειας, αλλά η Μόσχα τι ακριβώς κερδίζει από την χρήση των Αιγυπτιακών στρατιωτικών βάσεων;
Ομολογώ ότι εντίμως δεν ξέρω. Η Αίγυπτος είναι πολύ μακριά για να είναι άμεσα χρήσιμη στην ρωσική επέμβαση στη Συρία. Η χρήση των αιγυπτιακών βάσεων θα ήταν απαραίτητη αν η Μόσχα σχεδίαζε να πολεμήσει το «Ισλαμικό Κράτος» στο αιγυπτιακό Σινά, ή να επέμβει στη Λιβύη. Αλλά εγώ προσωπικά δεν βλέπω ενδείξεις ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται για περαιτέρω περιπέτειες προτού κλείσει το θέμα της Συρίας.
Ίσως ρωσικές εγκαταστάσεις εποπτείας στην Αίγυπτο θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν στα πολεμικά τους στην Ανατολική Μεσόγειο, ανοικτά των ακτών της Συρίας, μεγαλύτερη ασφάλεια, δοθέντος ότι αμερικανικά πλοία και αεροπλάνα στην ίδια περιοχή θα μπορούσαν να ανιχνεύονται και από τις αιγυπτιακές βάσεις;
Η Μόσχα είχε μια μεγάλη παρουσία στην Αίγυπτο στην σοβιετική εποχή. Χιλιάδες Σοβιετικοί σύμβουλοι, πιλότοι και  μονάδες αεράμυνας πήραν μέρος στον αραβο-ισραηλινό πόλεμο φθοράς, 1967-1973. ΄Οσο για το ποια χρησιμότητα βλέπει σήμερα η Μόσχα στις αιγυπτιακές βάσεις, δεν έχω ιδέα.

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Ουάσιγκτον θα κάνει ότι μπορεί για να εμποδίσει την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας. Με αυτό σαν δεδομένο, το εάν επιτραπεί στους Ρώσους να μπουν στην χώρα θα αποτελέσει έναν καλό δείκτη του εάν η Αίγυπτος υπό τον Σίσι είναι περισσότερο ανεξάρτητη, ή εξακολουθεί να είναι υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου