Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Πατριάρχης Μόσχας: «Θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Πατριάρχη Τύχωνα»

mosxas sinodos
Γράφει ο Αιμίλιος Πολυγένης

Συνεδρίαζε σήμερα, Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου σε έκτακτη συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου στην Ιερά Μονή του Αγίου Δανιήλ.

Από την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου απουσίαζε το κεντρικό πρόσωπο ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Κ. Ονούφριος, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί για λόγους υγείας.
Παρόλο αυτά ο Μητροπολίτης Ονούφριος μίλησε με τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ιεράς Συνόδου μέσω τηλεδιάσκεψης, όπου τους ενημέρωσε πως στο Κίεβο βρίσκονται ήδη οι Έξαρχοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με τους οποίους δεν θα έχει καμία συνάντηση και επαφή.
Ο Πατριάρχης Μόσχας απευθυνόμενος προς τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, αναφέρθηκε στην ημερήσια διάταξη που σχετίζεται με την εφαρμογή αποφάσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τον διορισμό δύο Εξάρχων στην Ουκρανία.
«Όπως μας ενημέρωσε ο αδελφός Μητροπολίτης Κιέβου κ. Ονούφριος, οι εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου έφτασαν στην Ουκρανία και άρχισαν να εργάζονται… Αυτό που συμβαίνει τώρα με τους δύο Έξαρχους είναι μία αντικατοπτρική εικόνα τι είχε κάνει ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως το 1920, όταν η Εκκλησία μας είχε επικεφαλής τον Πατριάρχη Τύχωνα» - ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Μόσχας τόνισε ότι «και τότε ο Πατριάρχης Γρηγόριος αποφάσισε να στείλει στην Μόσχα τη λεγόμενη «επιτροπή» μετά από αίτημα κάποιων Ορθοδόξων. Η Ρωσική Εκκλησία δεν υπέβαλε ποτέ κανένα αίτημα στον Πατριάρχη Γρηγόριο και είναι προφανές ότι το έκαναν οι σχισματικοί.»
«Ο Πατριάρχης Τύχωνας έγραψε και έδωσε μια πολύ ξεκάθαρη απάντηση, με επιχειρήματα, διαμαρτυρόμενος κατά της αποστολής επιτροπής στο κανονικό έδαφος της Ρωσικής Εκκλησίας. Όλοι γνωρίζουμε τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ο Πατριάρχης Τύχων, και παρά το γεγονός ότι σχεδόν στερήθηκε την ελευθερία, με αποφασιστικότητα και σαφήνεια διατύπωσε την θέση του» - πρόσθεσε σε άλλο σημείο ο Πατριάρχης Κύριλλος.
Επίσης ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ρωσίας συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι τα γεγονότα σήμερα στην Ουκρανία είναι αντικατοπτρισμός εκείνων των γεγονότων που συνέβησαν στις αρχές του 20ου αιώνα! Οφείλουμε και εμείς να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Πατριάρχη Τύχωνα, στα δυσκολότερα τότε χρόνια για την εκκλησία μας».
Αυτή την ώρα η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου