Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Ένα αόρατο πηδάλιο άνωθεν κατεύθυνε την ζωή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού. Πάνσοφε Κύριε, οδήγησε κατά το θέλημα Σου τις ζωές ημών των αμαρτωλών, στην έρημο αυτής της ζωής, όπως οδήγησες τη ζωή του Αγίου Ιωάννου. Άγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς.

 

Θεοφάνεια_ Theophany_Богоявле́ние-Теофа́ния_ნათლისღება_Boboteaza Greek Byzantine Orthodox IconДмитрием Кунцевичем19277 

Σύναξη του Τιμίου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου και η μετένεξις της Αγίας αυτού Χειρός εις Κωνσταντινούπολη

Εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου

«φωνή βοώντος εν τη ερήμῳ, ετοιμάσατε την οδόν του Κυρίου, ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού» (Ἠσ. μ΄ 3)
«Μετανοείτε, ήγγικε γαρ η Βασιλεία των Ουρανών», «ποιήσατε καρπούς αξίους της μετανοίας»

Aν ποθήσουμε να ακολουθήσουμε τα ίχνη του Ιωάννη του Προδρόμου, θα ζήσουμε αιώνια. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά

Ύμνος
στον άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και Βαπτιστή
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς

Ιωάννης Πρόδρομος_St. John the Forerunner_св.Иоанна Предтечи_Greek Byzantine Orthodox Iconc_Αμβροσίας_2016-01-02-2Τριάντα χρόνια νηστείας και σιωπής!
Αυτό, ούτε τα θηρία του δρυμού δεν μπορούν να το αντέξουν.
Το λιοντάρι ξεγελάει την πείνα του με τους ήχους του βρυχηθμού του,
Και το δέντρο θροΐζει, όταν πλησιάζει ο άνεμος
Εσύ όμως ούτε θροΐζεις ούτε βρυχάσαι ούτε βογγας,
Ούτε θρηνείς, ούτε το τραγούδι σου ηχεί μέσα στην ερημιά!
Πες μου, είσαι άνθρωπος; Ποιο είναι το όνομά σου;
Θα θελήσεις ποτέ με κάποιον να μιλήσεις;

Η Φωνή, η φωνή, η φωνή: Εγώ είμαι η φωνή- όμως Εκείνος είναι ο Λόγος του Θεού.
Απεσταλμένος είμαι στα παιδιά του Ισραήλ, για να τους φωνάξω:
Μετανοείτε, ω άνθρωποι, δείτε, έρχεται Εκείνος!
Καλούς καρπούς ποιείτε, ο καθένας κατά τη δύναμή του.
Ιδού, ιδού έρχεται Αυτός-ώ Θαύμα Θαυμάτων,
καταμεσής των υδάτων κρύβεται το πυρ εξ ουρανού!
Ιδού, ο Αμνός του Θεού, βαδίζει εν μέσω λύκων.
Λύκοι, καθαρίστε στο νερό τη θηριώδη φύση σας!

Τριάντα χρόνια σιωπής και νηστείας,
τι απομένει από το σώμα σου, εκτός από τη φωνή σου;
Το ξεραμένο σώμα σου δεν είναι παρά
μια σκιά της φωνής σου,
η οποία κηρύσσει το νέο: Ιδού, ο Θεός έρχεται σε εμάς!
Το ξεραμένο σώμα σου, ήταν ένα καλάμι. που ο Ηρώδης το έσπασε
Αλλά η φωνή συνεχίζεται, συνεχίζεται. κανείς δεν μπορεί να τη φιμώσει.
Τίνος φωνή είναι αυτή; που στο άκουσμά της ακόμη και οι αιώνες τρέμουν;
Ενός πεινασμένου λιονταριού; Όχι, Όχι – ενός ανθρώπου της πίστεως.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Ιανουάριος), Εκδ. Αθως

***

Ομιλία
για την υποταγή στο θέλημα του Θεού

« γενηθήτω τὸ θέλημά σου, ὡς ἐν οὐρανῷ, καὶ ἐπὶ τῆς γῆς·» (Ματθαίος 6:10).

Ιωάννης Πρόδρομος-ΙΔΕ Ο ΑΜΝΟΣ_Behold the Lamb of God-St. John the Baptist_см. Иоа́нн Предте́ча-ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ 589Δόξα στον άγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, διότι εκπλήρωσε το Ευαγγέλιο πριν από την έλευση του Ευαγγελίου! Εισερχόμενος στην έρημο, παρέδωσε τον εαυτό του τελείως στο θέλημα του Θεού, ψυχή τε και σώματι. Το θέλημα του Θεού ενήργησε στο ίδιο του σώμα στη γη, καθώς και στον ουρανό, της ψυχής του. Ούτε πείνα, ούτε άγρια ​​θηρία έβλαψαν το σώμα του κατά τη διάρκεια τόσων ετών που έζησε στην έρημο. Η ψυχή του δεν τρώθηκε από την απελπισία λόγω της μοναξιάς, ούτε από την υπερηφάνεια στη θέα ουράνιων οραμάτων. Δεν αναζητούσε ούτε ψωμί ούτε γνώση από άνθρωπο. Ο Θεός του έδινε όλα όσα του χρειαζόταν, γιατί ο ίδιος παρέδωσε τελείως τον εαυτό του στο θέλημα του Θεού.

Δεν οδήγησε ο ίδιος τα βήματά του στην έρημο, ούτε μακριά από αυτήν. Ένα αόρατο πηδάλιο άνωθεν κατεύθυνε την ζωή του. Διότι όταν ήταν απαραίτητο γι ‘αυτόν να βγει από την έρημο και να πάει να συναντήσει τον Κύριο, τότε, όπως ρητά αναφέρεται: «ἐγένετο ῥῆμα Θεοῦ ἐπὶ Ἰωάννην» (Λουκά 3: 2). Σαν αθώος νέος, ο Ιωάννης, μίλησε απλά για την επικοινωνία του με τις δυνάμεις του Ουρανού: «κἀγὼ οὐκ ᾔδειν αὐτόν, ἀλλ᾿ ὁ πέμψας με βαπτίζειν ἐν ὕδατι, ἐκεῖνός μοι εἶπεν· ἐφ᾿ ὃν ἂν ἴδῃς τὸ Πνεῦμα καταβαῖνον καὶ μένον ἐπ᾿ αὐτόν, οὗτός ἐστιν ὁ βαπτίζων ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ. κἀγὼ ἑώρακα καὶ μεμαρτύρηκα ὅτι οὗτός ἐστιν ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ. »(Ιωάννη 1: 33-34). Πόσο τρυφερά και απλά μιλάει για πράγματα ουράνια! Αλλά πόσο τρομακτικός είναι σαν λιοντάρι, όταν μιλάει εναντίον της αδικίας των ανθρώπων, εναντίον του Ηρώδη και της Ηρωδιάδος! Το αρνί και το λιοντάρι συγκατοικούν εντός του. Ο παράδεισος είναι τόσο κοντά του, όπως η μητέρα στο παιδί της. Το θέλημα του Θεού του είναι προσιτό και ξεκάθαρο, όπως είναι και για τους αγγέλους στον ουρανό.

Πάνσοφε Κύριε, οδήγησε κατά το θέλημα Σου τις ζωές ημών των αμαρτωλών, στην έρημο αυτής της ζωής, όπως οδήγησες τη ζωή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού.

Ό,τι πρέπει σοι πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας. Αμήν.
Αγίου Νικολάου Βελιμίροβιτς, «Ο Πρόλογος της Οχρίδας», (Ιανουάριος), Εκδ. ΑθωςΙωάννης Πρόδρομος_St. John the Forerunner_св.Иоанна Предтечи_Greek Byzantine Orthodox Iconc_2-2000- i400 (1)Άγιος Σωφρόνιος του Έσσεξ: “Ό,τι γίνεται για τα μάτια του κόσμου δεν είναι αρεστώ στον Θεό”

Ο Κύριος αποδοκιμάζει την προσευχήν, την ελεημοσύνην, την νηστείαν και παν καλόν έργον, όπερ τελείται «έμπροσθεν των ανθρώπων» εν υποκρίσει και αποβλέπει εις την παρ’ αυτών δόξαν.

Θεοφάνεια_ Theophany_Богоявле́ние-Теофа́ния_Teofanía_ნათლისღება_Boboteaza Greek Byzantine Orthodox Icon5botezul_domnuluiΟυχί δε μόνον ο λόγος του Θεού εντέλλεται να αποκρύπτωμεν την εσωτερικήν ημών ζωήν από των αλλοτρίων οφθαλμών, αλλά και το υγιές πνευματικόν ένστικτον, ώσπερ «κατηγορική τις προσταγή», απαγορεύει την παραβίασιν του μυστικού της ψυχής της παρισταμένης ενώπιον του Θεού.

     Η προσευχή της μετανοίας ενώπιον του Υψίστου συνιστά τον πλέον ενδόμυχον χώρον του πνεύματος ημών. Εκ τούτου γεννάται η επιθυμία να παραμείνωμεν κεκρυμμένοι είς τι μέρος, υπό την γην, ούτως ώστε ουδείς να βλέπη ή να ακούη ημάς, αλλά το παν να διαμείβηται μόνον μεταξύ του Θεού και της ψυχής. Κατ’ αυτόν τον τρόπον έζων τας πρώτας δεκαετίας της μετανοίας μου ενώπιον του Κυρίου.

   Εκ της πικράς μου πείρας πολλάκις εδιδάχθην ότι είναι απαραίτητον να αποφεύγωμεν και αυτήν εισέτι την επιστροφήν προς ημάς αυτούς, άλλως αποβαίνωμεν θύματα του πνεύματος της κενοδοξίας ή της αυταρεσκείας.

    Δια τας κινήσεις αυτάς της καρδίας ημών υφιστάμεθα την υπό του Θεού εγκατάλειψιν…

Αρχιμανδρίτου ΣΩΦΡΟΝΙΟΥ (Σαχάρωφ),”ΟΨΟΜΕΘΑ ΤΟΝ ΘΕΟΝ ΚΑΘΩΣ ΕΣΤΙ” ,Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Τιμίου Προδρόμου, Έσσεξ,

***

πατήρ Γεράσιμος Φωκάς Κεφαλληνίας

Άκου παιδάκι μου, όταν κάτσεις σ’ αυτή την πέτρα και κάνεις προσευχή, αγιάζεται κι η πέτρα, και στις εκκλησιές τις παλαιές, όπου έχει γίνει πολλή προσευχή, αγιάζονται  οι τοίχοι, οι εικόνες, τα στασίδια, ακόμη και τα τσιμέντα αγιάζονται“, μας είπε ο π. Γεράσιμος και τότε του δώσαμε μια μαρτυρία του π. Σωτήρη από την τουρκοκρατούμενη Άσσια.

Ήταν 29 Αυγούστου 1996, του Τιμίου Προδρόμου, ημέρα που γιόρταζε και ο ναός στην ενορία μας, στην Άσσια, στην Κύπρο, που οι Τούρκοι έκαμαν τζαμί. Διηγηθήκαμε στον π. Γεράσιμο μια μαρτυρία του Κύπριου ιερέα μας, του παπά Σωτήρη Δαυίδ:

…………….. 
Ιωάννης ο Πρόδρομος_St. John the Baptist_см. Иоа́нн Предте́ча_65846469Πριν το 1878 επί τουρκοκρατίας αυτόν τον ωραίο ναό οι Τούρκοι βάλθηκαν να τον χαλάσουν και εξανάγκαζαν τους Χριστιανούς που είχαν αμάξια να τους κουβαλούν τα μάρμαρα για να στολίζουν τα σπίτια τους. Ακόμα και τον ιερέα έβαλαν σε αυτή την αγγαρεία. Ο Παπα – Μιχαήλης, όπως κουβαλούσε μιαν ωραία πέτρα σκέφτηκε να την κρατήσει για να την λαξεύσει να την κάνει γούρνα και να ποτίζει τα ζώα του. Την ξεφόρτωσε, λοιπόν, στο σπίτι του. Το βράδυ κουρασμένος από τον κάματο της ημέρας έγειρε να κοιμηθεί. Δεν πέρασε πολλή ώρα και νάσου τού εμφανίζεται ο Πρόδρομος, ανυπόδητος, ντυμένος στα τρίχινα ρούχα του έρχεται και τον ξυπνά. Στέκει δίπλα στο προσκεφάλι του και κτυπώντας τον απαλά στον ώμο, του λέγει αυτά τα λόγια ακριβώς: 
“Να σηκωστείς που το πρωί να ζεύξεις το ζευκάρι σου ( δηλ. Τα βόδια) και τζείνη την πέτρα πώπιασες να πάεις να την πάρεις πίσω”.
Ο ιερέας λέει τότε στον Πρόδρομο: 
“ Είδες ίντα λοής μας κάμνετε! Ούλην την ημέραν καβαλούμεν τόσες αμαξιές πέτρες στους Τούρκους τζαι δεν λαλείτε τίποτε. Πως έπιασα μια πέτραν να την κάμω γούρναν για τα κτηνά μου, μαλλώνετε και θέλετε να την ιστρέψω ( επιστρέψω) πίσω”.
Ο Τίμιος Πρόδρομος δεν άφησε τον Παπά Μιχαήλη να συνεχίσει το παράπονο του. Τον διέκοψε αμέσως και του λέει: 
“Μιτά σου ( μετά σου, μαζί σου) εν έχω να κάμω τίποτε, αμμά μιτά τους εν να λοαρκαστούμε”. ( Μαζί σου δεν έχω να κάνω, αλλά μαζί τους έχω ανοικτούς λογαριασμούς). 

Στον π. Γεράσιμο άρεσε πάρα πολύ αυτή η μαρτυρία. Του έκανε εντύπωση η αμεσότητα, η κυπριακή διάλεκτος που χρησιμοποίησε ο Άγιος. “Αυτή είναι σχέση”, έλεγε και αυτό το επαναλάμβανε κάθε φορά που αναφερόταν στο διάλογο μεταξύ του Χριστού και του Αγίου Αντωνίου. Όπως μας έλεγε βασάνιζαν οι δαίμονες τον Άγιο Αντώνιο και αυτός ένιωθε μόνος. Έπειτα του εμφανίστηκε ο Χριστός και τότε ο Αντώνιος Τού είπε: 
“ Πού ήσουν; Τώρα ήρθες;” και ο Χριστός του απάντησε. 
“ Εδώ ήμουνα, Αντώνιε, και σε παρακολουθούσα για να σου δώσω το στεφάνι της νίκης”. 
“Αυτή είναι σχέση, αδελφοί μου, όπως μιλά ο γιος στον πατέρα, αυτή είναι σχέση”, μας έλεγε ο π. Γεράσιμος. 
Την επόμενη χρονιά καθιέρωσε αγρυπνία στα Διλινάτα για τον Τίμιο Πρόδρομο , τον εν γεννητοίς γυναικών μείζονα. Ακόμη ηχούν τα λόγια του γεμάτα πόνο για το ανοσιούργημα να φέρουν εις συμπόσιο πλήρες αιμάτων επί πίνακι του Μεγάλου Νηστευτού την κεφαλή. ‘Ο πατήρ Γεράσιμος Φωκάς όπως τον ζούμε. ”Ιωάννης Πρόδρομος_St. John the Forerunner_св.Иоанна Предтечи_Greek Byzantine Orthodox Iconc_b8%d0b5%d1%87

Εγώ είμαι ο Ιωάννης ο Βαπτιστής· τούτο το μικρό σπήλαιο είναι μεγαλύτερο από το Όρος Σινά. Ο Τίμιος Πρόδρομος, ο άγγελος της ερήμου και ο προστάτης του αγγελικού σχήματος
https://iconandlight.wordpress.com/2020/01/07/%ce%b5%ce%b3%cf%8e-%ce%b5%ce%af%ce%bc%ce%b1%ce%b9-%ce%bf-%ce%b9%cf%89%ce%ac%ce%bd%ce%bd%ce%b7%cf%82-%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%80%cf%84%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%ae%cf%82%ce%87-%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%bf/

Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής. Από την αφάνεια στην Θεοφάνεια!
https://iconandlight.wordpress.com/2016/01/06/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%B2%CE%B1%CF%80%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%86%CE%AC%CE%BD/

Ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, ο «μείζων εν γεννητοίς γυναικών». Η φιλέρημος τρυγών. Σ’ οποία ερημιά κι αν είμαστε, και των πόλεων και των άλλων περιοχών, υπάρχει εκεί πάντοτε, και μας συντροφεύει. π. Ανανίας Κουστένης
https://iconandlight.wordpress.com/2020/01/06/37740/

Ο Τίμιος Πρόδρομος ζούσε τον τέλειο ησυχαστικό τρόπο ζωής…
https://iconandlight.wordpress.com/2019/01/07/%CE%BF-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CE%BF%CF%8D%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%BF-%CE%B7%CF%83/

Ο Τίμιος Πρόδρομος, ο άγγελος της ερήμου, ο πρώτος μοναχός ασκητής και ο προστάτης του αγγελικού σχήματος
https://iconandlight.wordpress.com/2019/01/06/%CE%BF-%CF%84%CE%AF%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%BF-%CE%AC%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%BF/

Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, επειδή ο κόσμος δεν ήταν άξιος να τον κρατάει στους κόλπους του, παρέμεινε από μικρός, σ’ όλη του τη ζωή στην έρημο. Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά
https://iconandlight.wordpress.com/2019/01/06/%CE%AC%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B4%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE-%CE%BF-%CE%BA%CF%8C%CF%83/

Θαύμα της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου
https://iconandlight.wordpress.com/2014/08/29/%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B9%CF%89%CE%AC%CE%BD/

Οι Άγιοι έκτισαν μια ζωή αγιότητος, από ένα λόγο του Ευαγγελίου… π.Anthony Bloom of Sourozh
https://iconandlight.wordpress.com/2017/01/07/15970/

Να ακουμπάμε ολόκληροι πάνω στον Χριστό, όπως ο Ιωάννης έβαλε το χέρι του επάνω στον Χριστό. Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης
https://iconandlight.wordpress.com/2019/05/24/%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%ce%bf%ce%bb%cf%8c%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%80%ce%ac%ce%bd%cf%89-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83/

Απολυτίκιον του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού
Ήχος δ’

Μνήμη δικαίου μετ’ εγκωμίων, σοι δε αρκέσει η μαρτυρία του Κυρίου Πρόδρομε, ανεδείχθης γαρ όντως και Προφητών σεβασμιώτερος, ότι και εν ρείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τον κηρυττόμενον. Όθεν της αληθείας υπεραθλήσας, χαίρων ευηγγελίσω και τοις εν άδη, Θεόν φανερωθέντα εν σαρκί, τον αίροντα την αμαρτίαν του κόσμου, και παρέχοντα ημίν το μέγα έλεος.


 

Απολυτίκιον της εορτής  Ήχος α’

Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε, η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις, του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει σοι, αγαπητόν σε Υιόν ονομάζουσα, και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς, εβεβαίου του λόγου το ασφαλές. Ο επιφανείς Χριστέ ο Θεός, και τον κόσμον φωτίσας δόξα σοι. 

Δόξα… Ήχος πλ. Β’

Ένσαρκε Λύχνε, Πρόδρομε του Σωτήρος, βλάστημα Στείρας, φίλε του εκ Παρθένου, ον σκιρτήμασι νηδύος προσεκύνησας, και εβάπτισας νάμασι του Ιορδάνου, τούτω πρέσβευε δεόμεθα Προφήτα, τας των μελλόντων ημάς εκφυγείν τρικυμίας.

Ήχος δ’
Έδωκας σημείωσιν

Ως είδέ σε Δέσποτα, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, πρός αυτόν αφικόμενον, έκθαμβος γενόμενος, ως ευγνώμων δούλος, σύν φόβω εβόα. Τίς η ταπείνωσις Σωτήρ; τίς ή πτωχεία, ήν περιβέβλησαι; ο πλούτω αγαθότητος, ταπειθωνέντα τόν άνθρωπον, ανυψώσας ως εύσπλαγχνος, ως αυτόν ενδυσάμενος.

Δόξα… Ήχος δ’ Βύζαντος

Ως του Πνεύματος εραστής, και της χάριτος θεόφθογγος χελιδών, τρανώς την οικονομίαν του Βασιλέως, βροτών τω γένει εξ Αγνής φαεινώς ανατείλαντος, εις μερόπων ανάκλησιν, κατεμήνυσας Πρόδρομε, των σκυθρωπών ηθών, απελαύνων το τέρμα, και ζωής αιδίου επιβαλέσθαι ιθύνων, τας καρδίας των εν μετανοία βαπτιζομένων, μάκαρ θεόληπτε.

Και νυν… ο αυτός

Δεύτε μιμησώμεθα τας φρονίμους Παρθένους, δεύτε υπαντήσωμεν τω φανέντι Δεσπότη, ότι προήλθεν ως νυμφίος προς τον Ιωάννην, ο Ιορδάνης ιδών σε έπτηξε και έμεινεν, ο Ιωάννης εβόα. Ου τολμώ κρατήσαι κορυφής αθανάτου, το Πνεύμα κατήρχετο, εν είδει περιστεράς, αγιάσαι τα ύδατα, και φωνή ουρανόθεν. Ούτός εστιν ο Υιός μου, ο ελθών εις τον κοσμoν, σώσαι γένος ανθρώπων, Κύριε δόξα σοι. 

Ωδή η’
«Κάμινος ποτέ, πυρός έν Βαβυλώνι…,

Όρθρος νοητός, τον Ήλιον μηνύων, τον εκ Παρθένου ανατείλαντα, εκ στείρας προέδραμες, Ιωάννη πανσεβάσμιε, και τον Αμνόν εκήρυξας, κόσμου την αμαρτίαν, φιλανθρωπία τον αίροντα,
 
Ύπερθεν ημάς, νύν μάκαρ εποπτεύων, ταίς σαίς πρεσβείαις διαφύλαξον, τώ θείω κηρύγματι, επομένους σου πανόβλιε, και διδαχαίς εμμένοντας, Πρόδρομε τοις ενθέοις, και σωτηρίοις σου δόγμασι.

Βαπτιστὰ τοῦ Χριστοῦ, δίδαξόν με τὴν μετάνοιαν ἐν Πνεύματι Ἁγίῳ – Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου


 iconandlight.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου